Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 21 mai 2018

Stima de Sine

Stima de sine este magia personalitatii care nu are asteptari magice din partea realitatii si cu toate acestea poate sa perceapa o existenta banala drept o adevarata magie si un dar pretios venit din partea universului.


o o o

Pentru ca observ tot mai des in jurul meu oameni care au mari probleme cu stima de sine, mi-am propus sa revin asupra acestui subiect de vesnica actualitate. Prin urmare, o sa incerc sa re-actualizez unele informatii despre ce este, cum se manifesta la nivel emotional si comportamental stima de sine si, respectiv, ce se intampla atunci cand ne lipseste stima de sine.

Psihologul Pera Novacovici vorbea despre stima de sine ca si cand aceasta ar reprezenta "o magie a personalitatii". Daca sanatatea psihica este o magie, atunci probabil ca da, stima de sine chiar este asa ceva. Nu as vrea sa se inteleaga ca toti cei care nu stau asa de bine cu stima de sine nu sunt normali din punct de vedere psihic. Cu toate acestea, gradual vorbind, ei au mai multe probleme emotionale decat cei care isi inteleg aceasta misiune de auto-protectie.

Deci in viziunea mea, stima de sine este un fel de "inger pazitor", care sare in apararea noastra ori-de-cate-ori apare ciocnirea frustranta cu mediul. Cand, in ciuda frustrarilor, reusim totusi sa pastram o relativa armonie a existentei noastre psihologice si emotionale, in acest lucru se vede faptul ca detinem o stima de sine functionala. Pe omul cu stima de sine provocarile il dinamizeaza si il invata tot felul de lucruri.

Acel aforism celebru care ii apartine lui Nietzsche "Ce nu te omoara, te face mai puternic" este valabil doar pentru persoanele cu stima de sine sanatoasa. Pe restul, provocarile ii blocheaza si ii goleste de energii, ii scoate "din joc". Pentru astfel de persoane nu exista nicio speranta de mai bine, niciun nou inceput, niciun final fericit. Viata lor este dependenta de persoanele mai puternice decat ele, care, de cele mai multe ori se dovedesc a fi si abuzatori.

Cea mai buna sinteza pe care am gasit-o despre stima de sine ne-a furnizat-o un adolescent: 'Stima de sine? Ei bine, este felul in care ne vedem si daca ne place sau nu ceea ce vedem'. Aceasta privire - judecata despre noi insine este vitala pentru echilibrul nostru psihologic. Atunci cand este pozitiva, ne permite sa actionam eficient, sa ne simtim bine in propria piele, sa facem fata dificultatilor existentei. (Andre / Lelord, 2011)

 Din punctul meu de vedere, stima de sine poate fi observata pe 4 paliere.


  • GANDIREA - Evaluarile mentale cu privire la propria persoana pot fi pozitive, zugravite in culori luminoase si totusi realiste, tinand cont de feedbackul extern pe care ni-l furnizeaza viata sociala, sau, dimpotriva, pot fi mai curand intunecate, marcate de dubii a-tot-cuprinzatoare. Realismul este asociat cu stima de sine caci o persoana care dispune de stima de sine isi manifesta auto-pretuirea si prin faptul ca evita sa se auto-iluzioneze, lucru care o poate scuti de incurcaturi fara sfarsit. Cu alte cuvinte, SDS intermediaza relationarea noastra cu realitatea atunci cand ea este sanatoasa. La unii dintre noi pare ca auto-iluzionarea este la ordinea zilei si asta nu este o dovada de prietenie cu sine cum isi imagineaza ei. Nevoia lor de miracole este una disperata dar a avea stima de sine transforma banalul vietii intr-un miracol in sine.
  • VIATA EMOTIONALA - Ca urmare a faptului ca avem aceasta viziune pozitiva asupra noastra si asupra vietii, trairile noastre emotionale devin armonioase si echilibrate, stima de sine, care la nivel mental intermediaza relatia cu realitatea, la nivel emotional are un rol de stabilizare si protectie impotriva extremelor. Efectul dezadaptativ al emotiilor apare atunci cand emotiile noastre se desfasoara la extreme. Exaltarea maxima si prabusirea in abis nu vorbesc despre stima de sine ci mai curand despre absenta acesteia.  Aceste extreme sunt rodul auto-iluzionarii si, fireste, sunt rodul ciocnirii brutale cu realitatea. 
  • COMPORTAMENTUL - Faptul ca sunteti dispusi sa va evaluati in termeni pozitivi, sa vedeti partea buna din voi si sa va acordati o sansa, luand in calcul realitatea si datele problemei, va va conduce, in mod logic la comportamente prietenoase cu sine, de auto-suport, auto-sustinere si auto-protectie. Asta inseamna ca veti sti sa interveniti pentru a atrage atentia asupra abuzurilor si, daca este nevoie, veti gasi resurse sa va indepartati de cei care va abuzeaza. De asemenea, veti sti sa evitati lucrurile care pot parea interesante si placute pe termen scurt dar care au efecte dezastruoase pe termen lung.
  • TRAIRI FIZIOLOGICE - Intr-o legatura profunda cu emotiile, trairile fiziologice sunt palpabile, observabile si destul de intense. Atat de intense incat ele interfereaza cu reusita actiunilor pe care le intreprindeti. Cand vorbesc despre trairi fiziologice ma refer la toate transformarile care au loc la nivel hormonal dar si la simptomele caracteristice atacurilor de panica sau starilor de anxietate ori depresive (tremuratul glasului, al mainilor, frisoane, transpiratie, etc). La persoana care dispune de stima de sine, trairile corporale sunt mult mai slabe ca intensitate, lucru care favorizeaza adaptarea acestor persoane la provocarile de zi cu zi.

Un exemplu de ce inseamna sa ai o stima de sine deficitara l-am intalnit de curand intr-un videoclip postat de dr. Phil pe canalul sau de youtube. Nicolette are pretentia sa primeasca cel putin $2500 de la mama ei, si sa conduca G Waggon, etc. Foloseste tot timpul termenul de "taranca" - semn ca oroarea vietii sale este sa nu fie considerata asa ceva, desi oamenii care o privesc au dintr-o data o parere mai buna despre taranci.




O astfel de persoana pare ca "se respecta" fiindca are anumite asteptari din partea propriei vieti, dar in spatele acestor asteptari si acestei extravagante se afla multa vulnerabilitate, nicidecum stima de sine. Pare ca are nevoie de atat de multe lucruri pentru a simti ca inseamna ceva incat situatia ei este de-a dreptul disperata - fiindca nu ar putea sa obtina singura toate astea si este dependenta de cei care i le-ar putea oferi.

Intotdeauna cei carora le lipseste stima de sine inceaca sa o compenseze cu lucruri mai mult sau mai putin iluzorii. Nicolette foloseste posetele, carora le-a dat nume si pare a avea relatii cu ele. Altii se refugiaza in fantezii, alcool, droguri, flirturi, alimente, diete, obtinerea de bani, obtinerea de diplome si asa mai departe. Unele din ele par a fi bune dar modul compulsiv in care incercam sa acoperim sentimentele de vulnerabilitate spune ceva despre stima noastra de sine.








(1) Imaginea May 25, de Bhumi, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu