Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 20 aprilie 2018

Norocul Ghinion

Unii au noroc pentru ca au aptitudini admirabile, cunosc pe cine trebuie sau arata foarte bine. Dar altii au noroc pentru ca stiu ce vor si muncesc pentru asta. Pe termen scurt, putem sa fim nedumeriti, dar la final ni se reveleaza din ce suntem facuti.


o o o

Exista o viziune sa-i spunem "romantica" asupra norocului si ghinionului care afirma in esenta ca... ce ti-e scris, in frunte ti-e pus. Daca ai noroc, atunci viata ta va fi frumoasa si plina de lucruri bune, de realizari, de impliniri fara de numar. In schimb, daca ai ghinion, atunci viata va fi un carusel al groazei, o golgota fara-de-sfarsit, vrednica de tot dispretul. Dar exista si o viziune concurenta, care o sfideaza pe prima si spune, in esenta ei ceva de genul:

Cand viata iti ofera o lamaie, atunci prepara-ti o limonada!

Asa-zisele stiinte oculte, cum ar fi astrologia, numerologia si alte astfel de "jucarii pentru oamenii care se plictisesc", au tendinta sa vada lucrurile in acesti termeni si chiar hranesc aceasta viziune simplista asupra lucrurilor. Fie ai noroc, fie ai ghinion... In cel mai bun caz, esti sfatuit sa ramai prudent si intelept in relatie cu ghinionul, dar cam atat.

Ei bine, daca iti permiti sa vezi lucrurile ceva mai in profunzime, iti dai seama ca asa-zisul noroc are o fata intunecata, despre care astrologia nu vorbeste explicit sau omite sa vorbeasca. De asemenea, asa-zisul ghinion, reprezinta adesea o oportunitate de crestere personala rar intalnita. Si asta te ajuta sa traiesti revelatii si sa depasesti acest nivel superficial de intelegere a vietii.

Am o lista de personalitati pentru care norocul nu a reprezentat decat un colosal prilej de cadere in abis.


  • Macaulay Culkin - este baietelul blond din Singur Acasa, care, timp de cativa ani s-a bucurat de un succes colosal in seria de Craciun in care ne demonstra ce poate face un copil carismatic atunci cand se confrunta cu o banda de raufacatori saraci cu duhul si dotati cu un IQ modest. Dar blondul care a aparut chiar si intr-un videoclip al lui Michael Jackson pare sa fi invatat o lectie total gresita din faima sa timpurie, devenind un junky, de foarte devreme. 
  • Lindsay Lohan - se afla in fruntea unei lungi liste de copii si adolescenti care au cunoscut succesul comercial devreme in viata lor, dar care nu au avut disciplina necesara pentru a gestiona o astfel de situatie. Petrecerile cu droguri si alcool reprezentau pentru ea evadarea din lumea prea serioasa in care intrase prea devreme - o evadare neinspirata, dar la indemana. 
  • Adrian Mutu - supranumit "Briliantul", pentru ca la vremea respectiva valoarea sa de piata era extrem de ridicata, face si el parte din aceasta lista de tineri care au cunoscut succesul devreme, dar care ar fi putut sa realizeze mult mai mult in caz ca aveau si disciplina necesara in acest sens. Ramas o vesnica "tanara speranta" a ajuns sa fie mai cunoscut pentru comportamentul sau din afara terenului (batai, mondenitati, excese) decat pentru goluri.

Dar am si o scurta lista de persoane care si-au depasit conditia si au indraznit sa-si prepare acea "limonada":

  • Nick Vujicic - este un tanar australian care s-a nascut fara maini si fara picioare. Cand a fost vazut de mama sa, aceasta ar fi spus ceva de genul: "luati-l din fata mea!". Pe parcursul copilariei a fost nevoit sa dea o batalie pe viata si pe moarte cu el insusi, intrucat vedea ca este diferit si trebuia sa isi croiasca o cale. A absolvit o facultate si a devenit speaker motivational si da, vorbeste extraordinar. 
  • Sylvester Stallone - a devenit celebru in urma seriei "Rocky", care a facut din el, un italian mai curand sters, care avea o importanta problema de exprimare, unul dintre cele mai cunoscute staruri de cinema. Ambitia, disciplina si viziunea sa l-au adus pana aici.
  • Arnold Schwarzenegger - e lung drumul de la baiatul austriac care "o lua pe coaja de la tatal sau", ca mai toti prietenii sai, pana la guvernatorul statului California, dar Arnold a avut toata disciplina si in acelasi timp curajul de a-si depasi conditia, devenind un simbol al fortei personale si al carismei. Parintii au incercat sa faca om din el, jucand pe cartea conformismului, dar nici macar nu si-au imaginat ce fel de om avea sa devina.

Listele sunt mult mai lungi si de o parte si de cealalta. Regret ca nu am reusit sa ii mentionez pe toti cei care meritau sa fie notati aici. Dar nu acesta este scopul articolului. Am dorit doar sa scot in evidenta importanta caracterului in viata omului, contributia acestuia fiind adesea decisiva. Acesta poate sa te duca departe sau poate sa te tina pe loc, sa te compromita. Iar daca este un noroc in care cred, acela vine numai prin intermediul caracterului.




Cu alte cuvinte, lucruri pe care le-am putea aprecia, la o privire superficiala drept "norocuri", ne fac mai slabi in fata provocarilor si reprezinta lectii de viata care nu folosesc la absolut nimic. Frumusetea fizica, banii sau atragerea unui partener dorit, care vin cu zero efort, nu ne invata absolut nimic despre succes, despre viata si despre regulile universului, in general.

Pe de alta parte, oricand puteti sa traiti momente care nu va plac, dar care v-ar putea ajuta sa cresteti. Desigur, pe unii dintre noi, aceste chiftele amare, chiar ii ineaca definitiv. Cum spunea Pera Novacovici, pe unii viata ii pune la pamant dintr-o lovitura, in timp ce pe altii, viata oboseste sa-i mai loveasca, fiindca ei se ridica de fiecare data. Si da, orice succes care nu se bazeaza pe caracter, este doar o iluzie.

Daca suntem dispusi sa facem acest efort, de a privi lucrurile rele din viata noastra ca pe o rampa de lansare pentru realizari urmatoare, exista toate sansele sa existe aceasta turnura. Pentru multi dintre noi insa, sunt doar niste lovituri nedrepte ale vietii si atat. Dar, cum spune W. Shakepeare in Hamlet: "Nu exista bine si rau - doar gandirea le face astfel."

Aplicatie: aminteste-ti un moment / o situatie din viata ta in care un aparent noroc a constituit de fapt un mare ghinion si, respectiv, un moment /  o situatie in care un aparent ghinion a constituit punctul de plecare al unor mari realizari.








(1) Imaginea Magical, de Bart, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Citatul din Hamlet sintetizează tot articolul;ar trebui să punem un mare afiş cu acest citat pe uşa de intrare !(În cel mai rău caz, nu ne vom duce acasă, ne vom eschiva de "dezbrăcarea cămaşei murdare ".(Méliusz József )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Daca mai doresti inca o varianta a aceluiasi citat, aceasta ii apartine lui Marc Aureliu: 'Daca te-a tulburat un fapt exterior, tulburarea nu se datoreaza faptului in sine ci interpretarii pe care i-ai dat-o. Iar pe aceasta o poti schimba oricand.'

      Ștergere