Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 22 aprilie 2018

Arhetipuri de Carciuma

La carciuma arhetipurile isi pierd puritatea: Agresorul este doar putin baut si a uitat masura lucrurilor, Victima este jucausa si are relatii multiple iar Salvatorul ar vrea sa apere onoarea unei iluzii. Finalul povestii ne ia prin surprindere.


o o o

Este weekend si simtim nevoia sa ne diversificam viata sociala, sa iesim, sa participam la evenimente, sa intalnim oameni, dar si sa petrecem, nu-i asa, sa ne intalnim cu oamenii care ne seamana, sa ne simtim bine impreuna cu ei, sa cunoastem potentiali parteneri s.a.m.d. Ei bine, totul este bine cand se termina cu bine. 

Adica atunci cand "avem cu cine" sa ne simtim bine, cand oamenii au bunul simt necesar si dispun de simtul masurii, astfel incat sa poata fi evitate dramele. Caci, trebuie sa recunoastem, duminica dimineata este si un prilej de a privi "stirile groazei" - ce s-a mai intamplat urat Sambata noaptea, fiindca Sambata noaptea este o noapte salbatica, cel putin pentru unii.

Si asa descoperi ca unii au picat cu masina intr-un rau, de beti ce erau, ori s-au urcat "fumati" la volan si au intrat cu masina intr-un pom, etc. Insa adesea, afli si faptul ca undeva in centrul vechi s-au batut niste tineri, si-au spart capetele sau chiar "au facut moarte de om", pe fondul consumului de alcool, si pe fondul hormonilor care "inving neuronii".

Poate ca bataile intre oameni, in special intre barbati tineri, sunt ceva banal, prea banal pentru a mai discuta despre asta. Dincolo de aspectul primitiv al problemei - ne batem fiindca nu ne duce mintea - se poate vorbi totusi si despre o cultura a confruntarii fizice, in care baietii si fetele cred deopotriva. 

O bataie este ceva aproape arhetipal, intalnit in majoritatea formelor de arta, inca din antichitate. Pana si David s-a confruntat cu monstrul Goliath, in paginile Bibliei, si l-a invins, acest lucru devenind un fel de simbol al eliberarii si al triumfului dreptatii. Dupa acel moment, pe parcursul intregii istorii si pe parcursul intregii istorii literare, "ne-am bucurat" de tot felul de confruntari violente intre reprezentantii binelui si cei ai intunericului.

Fenomenul acesta socio-cultural al confruntarii fizice este prezent si azi, intr-o anumita forma. Fiecare dintre noi este exponentul valorilor in care crede si este dispus sa intre in confruntare atunci cand valorile sale sunt puse in pericol. De cele mai multe ori, apare triada: Agresor - Victima - Salvator. Fara aceste elemente, probabil ca nu ar exista nicio confruntare.

Agresorul este lipsit de empatie si egoist, nu intelege drepturile celorlalti si nici nu il intereseaza. Victima este neprihanita dar si neputincioasa, si starneste la ceilalti reactii protectoare, dar si instincte abuzive. Este o victima sexy si poate reprezenta o victima - premiu. Iar Salvatorul este frumos, curajos, puternic si nu va putea sa priveasca nedreptatea fara a interveni.




Dar in centrul vechi lucrurile sunt putin mai complicate decat atat... De fapt Victima este provocatoare si ii place sa se joace cu nervii Agresorului. Ea se simte importanta daca Agresorul si Salvatorul se confrunta pentru ea. Agresorul, atunci cand este treaz, isi iubeste mama si surioara si merge la serviciu in fiecare dimineata. Iar Salvatorul nu prea mai stie nici el pe ce lume este, mai ales ca s-au cam inmultit paharele cu shoturi inaintea lui. 

Asadar, oricat am vrea noi sa mentinem puritatea celor trei elemente arhetipale, se pare ca avem de-a face cu niste ramasite patetice a ceea ce acesti oameni sunt cu adevarat, in timpul saptamanii de lucru. Mai mult decat atat, acesti oameni vad binele si raul intr-o versiune schimonosita si simplista si isi imagineaza ca cea mai buna solutie pentru restabilirea ordinii este sa dai cu pumnul. 

Bun, si ce se intampla dupa ce ai dat cu pumnul, una sanatoasa, "din fundul gradinii"? Ei bine, nimeni nu poate spune... De fapt, se poate intampla orice. Spre exemplu, cineva cade si se loveste cu capul de caldaram. Poate sa moara pe loc sau poate sa moara cateva ore mai tarziu. S-a zis cu iluzia aceasta a "salvarii onoarei unei domnisoare", sau mai stiu eu ce alte motive bune de dat cu pumnul ati mai avea. 

Pe termen scurt, ati putea avea iluzia ca ati salvat onoarea cuiva, ori pe-a voastra. Ati devenit "eroul serii". Baietii va admira iar fetele va doresc. Nu si in cazul in care lovitura a fost cauzatoare de moarte. In acest caz, lucrurile devin putin mai complicate si, in loc sa ajungeti pe "panoul de onoare", cel mai probabil veti ajunge sa regretati acest gest care, initial, parea cea mai buna alegere posibila. Ce este de facut?

In victimologie se pune mult accent pe masurile pe care o anumita persoana le poate lua pentru a evita sa devina o victima si, desigur, pentru a evita sa dea socoteala in instanta pentru gesturile sale. Dintre acestea fac parte, desigur, evitarea alcoolului, a locurilor in care stiti ca pot sa survina astfel de incidente si, a situatiilor susceptibile sa dea nastere la astfel de tragedii.

Cultivati bunul obicei de a merge acasa inainte de sfarsitul petrecerii sau chiar mult mai devreme. Nu traim pentru a petrece si oricum, ar fi trist daca ar fi asa. Daca s-a facut prea tarziu, nu plecati acasa la volanul masinii ci mai curand chemati un taxi. Daca nu exista niciun taxi, chemati un prieten, desi nu se va bucura - este mai sigur. 

De asemenea, evitati sa petreceti cu persoane care stiti ca sunt scandalagii de profesie, dar si cu femei care se ocupa cu provocarile - spre exemplu cele carora le place sa flirteze cu toata lumea sau "fac pe interesantele" si simt ca valoreaza ceva numai daca se bat barbatii pentru ele. Daca v-ati indragostit de astfel de fete, si totusi va doriti o viata linistita, poate ar fi mai bine sa va ganditi cum sa "le dati papucii".

Nu va fie teama ca veti parea "veriga slaba" - adica acela care evita o confruntare, de teama. Nu in confruntarea fizica se vede capacitatea voastra de a razbate in viata sau de a va proteja familia. Iar fetele care se dau in vant dupa baieti violenti, ce stiu sa dea cu pumnul, ei bine, nimic nu le garanteaza ca acestia vor proteja familia aducand un ban in casa ori fiind acolo la evenimentele importante pozitive sau negative din viata familiei.

Mai presus de toate, cred ca este important sa evitati locurile de asa-zisa petrecere, care de fapt reprezinta doar niste locuri ale pierzaniei, unde oameni care nu stiu sa se distreze si sa se simta bine, incearca sa isi ia revansa de la viata lor chinuita si vrednica de mila, aruncand cu banii in stanga si in dreapta si retrogradand pe scara evolutiei. 

Nu vreau sa credeti ca sunt impotriva distractiei. Dimpotriva, iubesc distractia, desi prefer distractiile mai curand discrete. Daca va doriti distractie insa, luati in calcul o selectie a persoanelor alaturi de care vreti sa va distrati, astfel incat sa pastrati in preajma voastra oameni care au simtul masurii. De asemenea, incercati sa va bucurati de distractii mai subtile, cum ar fi teatrul, o iesire la restaurant, un concert, un eveniment cultural, etc, unde s-ar putea sa descoperiti, in final, mai multa implinire.








(1) Imaginea Superman II, deRogelio Galaviz, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu