Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 8 martie 2018

Definitia Femeii

Femeile sunt delicate, intelepte, prudente, curate, sufletiste, iubitoare si mai ales frumoase. Dar mileniile de identitate feminina impusa de o societate arhaica si patriarhala le si limiteaza posibilitatile. 


o o o

Ce este o femeie? Nu este usor de spus. Mai ales ca fiecare femeie detine propria "formula". Dar se spun multe lucruri frumoase despre femei, in general, si mai ales intr-o zi de 8 Martie. Femeile sunt delicate, au simt artistic si estetic, sunt frumoase, intelepte, prudente, curate, sufletiste, orientate pe relatii si familie, capabile sa inteleaga si sa ajute, sa sustina viata fiintelor vulnerabile.

Daca, in calitate de femeie, nu va caracterizeaza una dintre aceste trasaturi, nu inseamna ca sunteti mai putin femeie. Sunteti libera sa fiti femeie asa cum stiti si nu ar trebui sa va simtiti constransa de "potretul ideal al femeii". Iar barbatilor nu le ramane decat sa aprecieze diversitatea pe care o aduceti in randul reprezentatelor genului.

Daca este sa vorbim despre stereotipuri de gen, cred ca adevaratul campion este dr John Gray, autorul reputatei lucrari "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus". Cartea lui Gray, in ciuda pretentiilor si nimbului pseudo-stiintific pe care le degaja, este totusi o adevarata enciclopedie stilizata de stereotipuri culturale de gen.

Din acest motiv, multe dintre femeile pe care le-am intalnit, o resping pur si simplu - si pe buna dreptate. Totusi, gasesc ca este utila, in felul ei o astfel de colectie de stereotipuri. Daca va aruncati privirea pe unele dintre aceste idei preconcepute despre femei, probabil ca va puteti regasi in multe dintre ele. Ceea ce ma fascineaza pe mine este incarcatura de complicatii psiho-emotionale cu care vin trasaturile respective, care ar putea sa explice de ce uneori, este atat de feminin sa fii vulnerabila in fata imbolnavirii.


  • EMOTIILE, MAI IMPORTANTE DECAT FAPTELE. Probabil ca ati observat la multe femei faptul ca, atunci cand le supara o anumita situatie, nu incearca obligatoriu sa o schimbe si nici nu ar fi de acord sa o accepte ca atare. Exista un sado-masochism, care le determina pe femei sa iubeasca starea aceasta ce nu le solicita curaj pentru schimbarea situatiilor neplacute, si nici serenitate pentru acceptarea celor pe care nu le pot schimba. Ceea ce le preocupa este obtinerea aliantelor si a protectorilor iar modul de a-i obtine nu este a poza intr-un "rezolva tot", ci mai curand prin intruchiparea neputintei. In plus, exista "mitul descarcarii" - supararea si stresul trebuie descarcate prin exprimare. Totusi, pe termen lung, femeile nu se elibereaza de stres ci mai curand se antreneaza in ruminatie, care este o trasatura nefasta a caracterului uman. 
  • CRITICA ESTE O EXPRESIE A IUBIRII. Femeile isi doresc cu sinceritate sa evolueze in viata si, dat fiind faptul ca ele se definesc pe sine prin intermediul relatiilor, vor simti ca au evoluat atunci cand reusesc sa isi puna amprenta pe evolutia partenerului. In acest scop, ii vor atrage atentia acestuia asupra a tot ceea ce nu face bine si "il vor ajuta" in acest fel sa creasca ca om si personalitate. Din pacate, critica nu este cel mai inspirat mod de a ajuta un barbat sa se dezvolte iar John Gottman mentiona critica atunci cand vorbea despre "cavalerii apocalipsei" care prevestesc despartirea unui cuplu. Critica nu se potriveste cu dorinta barbatului de a se simti el insusi un cavaler pe cal alb.
  • O FEMEIE ARE DREPTUL SA FOLOSEASCA LICENTE POETICE. Se vorbeste, de asemenea, despre tendinta femeilor de a exagera aspectele unor situatii, de a le face astfel mai dramatice. Femeia dramatizeaza, generalizeaza si exagereaza, demonstrand astfel ca poate sa puna in scena un joc incarcat de intensitate, care va revela, in final, cui ii pasa de ea si cui ii este indiferenta. Fireste, cei carora le pasa, se vor arata miscati de aceasta drama personala si vor sari cu trup si suflet pentru a-i tine partea, pentru a o asculta si a o intelege. Din pacate, generalizarile si limbajul negativist sunt in acelasi timp niste trasaturi ale unor patologii psihice. Merita oare sa castigam suportul celorlalti in acest fel?
  • PASIVITATEA SI AGRESIVITATEA TRANZACTIILOR. O femeie este in mod natural mai generoasa decat un barbat. Pentru ea, a oferi si a te sacrifica reprezinta o parte importanta a vietii in comunitate si un mod de a demonstra ca ai bun simt. Totusi, atunci cand apar discrepante intre gesturile ei generoase si ale celorlalti, femeia se revolta si se simte frustrata in fata aceastei inechitati. Atunci, ea nu va vorbi direct despre ceea ce o doare ci va astepta ca partenerul sa ghiceasca, adica sa dea dovada ca, daca cel putin nu se simte sa ofere la fel de mult ca si ea, atunci macar sa demonstreze ca este Nostradamus si sa ghiceasca ce o preocupa. Dar cum nu se intampla asta, femeia primeste autoritatea morala de a deveni agresiva si a-l insulta. Atat pasivitatea cat si agresivitatea reprezinta moduri ineficiente de a rezolva problemele, insa asertivitatea care se recomanda, nu "vinde biletele". 
  • O IMAGINATIE HIPERACTIVA SI PRAPASTIOASA. Si daca o femeie poate sa vorbeasca cu ajutorul metaforelor, exagerarilor si a generalizarilor, lesne de inteles ca tot la fel si gandeste. S-ar spune ca gandeste emotional, in sensul ca interpreteaza fiecare gest al celorlalti in cel mai negativ mod posibil, rezultatul fiind faptul ca imaginatia genereaza emotii disproportionate si adesea intr-un total dezacord cu realitatea. Dar imaginatia ei pare a se afla in slujba emotiilor, ca si felul de a se exprima sau felul de a inter-actiona. Scopul acestor emotii aflate in dezechilibru este castigarea atentiei si a suportului. Este trist ca uneori ceilalti sunt obositi de negativismul acesta si o lasa pe femeie sa se descurce singura, ceea ce inseamna ca ea va deveni si mai negativista, mai ales ca temerile i-au fost adeverite. Atat de negativista incat i s-ar putea potrivi un diagnostic?

Eu unul sunt la fel de deschis explicatiilor complexe privind etiologia bolilor psihice, ca orice alt psiholog rezonabil. Cu toate acestea, pot spune ca ma preocupa aspectele legate de atitudine, care, de ce sa nu recunoastem, reprezinta o componenta controlabila a imbolnavirii pe filiera psiho-emotionala. De aceea, cand recunosc o atitudine dezadaptativa nu pot sa nu atrag atentia asupra acesteia, fie ea intalnita la o femeie sau la un barbat.

Si nu as dori sa credeti ca doar femeile manifesta atitudini de acest fel. Retragerea barbatului atunci cand are probleme probabil ca nu este cu nimic mai sanatoasa decat apelul femeii la sensibilitatea celor din jur. De asemenea, barbatii sunt apasati de un nor negru al stereotipurilor de gen: ei sunt cei violenti, egoisti, au o igiena precara si au tendinta sa riste in mod iresponsabil. Dar despre toate astea vom vorbi mai mult la momentul oportun.

Articolul poate fi privit drept un manifest dedicat constientizarii si dezvoltarii unor atitudini mai realiste ale femeilor care, pe aceasta cale, au sansa sa demonstreze ca ele sunt genul frumos, destept si, de ce nu, puternic. Nu gasesc ca o femeie puternica este mai putin feminina, dimpotriva. Mileniile de dependenta si slabiciune si-au pus amprenta asupra feminitatii dar, personal, nu cred ca feminitatea ar trebui sa fie un pretext pentru neputinta. Nu cred ca asta le ajuta pe femei cu adevarat. Am incredere in schimb ca femeile dispun de ceea ce se numeste open-mind, asa incat sa isi depaseasca limitele.










(1) Imaginea Bokeh Woman, de Nrkbeta, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0

(2) Gray, J., (2006), Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, editura Vremea, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu