Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 20 martie 2018

Abuzurile Subtile

Salvatorul, Artistul, Copilul, Victima si Bolnavul, sunt tipurile de abuzatori subtili pe care i-am identificat in decursul activitatii si experientei mele de viata. Acesti abuzatori de profesie sunt atat de subtili incat abuzurile lor pot sa treaca neobservate. Hai sa deschidem ochii!


o o o 

Nu stiu la ce va ganditi cand auziti o expresie de genul "partener abuziv". Probabil ca va ganditi la un balaur fioros care are puterea de a-ti face rau si de a-ti incalca drepturile. Este masiv si impunator, eventual are un ochi de sticla si un picior de lemn, se vad nori negri si fulgere deasupra capului si iti strica ziua pentru ca poate si pentru ca aceasta este super-puterea secreta pe care o poseda.

Probabil ca ati simtit ironia din spatele acestei descrieri. Intentia acestui articol este aceea de a scoate in evidenta faptul ca abuzurile, care nu sunt doar fizice si sexuale, ci si verbale si mai ales emotionale, pot sa apara si prin intermediul unor persoane care reusesc sa isi deghizeze abuzul atat de bine incat nici macar nu mai inregistrezi realitatea abuzului, ca atare.

De foarte multe ori, abuzul este involutar si neconstientizat, ceea ce nu elimina in niciun caz responsabilitatea celor care il comit. Asa cum o sa incerc sa demonstrez in acest articol, foarte multi dintre partenerii sau apropiatii vostri, fac abuzuri indreptate impotriva voastra si nici macar nu o stiti, desi puteti sa cunoasteti definitia abuzului emotional. Ori poate chiar voi practicati abuzul subtil impotriva altora?

Dincolo de subtilitatea abuzului, singurul lucru pe care il constientizati in astfel de situatii, s-ar putea sa fie suferinta pe care acest oameni o provoaca in voi. Iata deci o lista de parteneri subtil-abuzivi:

  • SALVATORUL DE PROFESIE. Numit si Tatucul, acest tip de abuzator va cucereste prin forta personala pe care o degaja, prin increderea in sine si prin intelepciunea sa mesianica. Este un adevarat jedi sau cel putin asa da de inteles. Asta va place, in special daca sunteti o persoana slaba, care nu isi doreste sa iasa in fata si sa isi asume responsabilitati. Pe de alta parte, Tatucul ignora toate drepturile voastre, va imparti ceea ce vi se cuvine asa cum crede el si isi va insusi majoritatea meritelor si bunurilor pe care le castigati. El stie si sa va motiveze, dar si sa va faca sa credeti ca nu aveti nevoie, cu adevarat, de bani, vacante, sau recompense care vi se cuvin. Prototipul acestui gen de abuzator este Vladimir Putin, Tatucul Federatiei Ruse. Dar s-ar putea sa aveti si voi unul, daca il cautati bine.
  • ARTISTUL DE PROFESIE. Este un tip de abuzator care si-a luat in serios vocatia artistica, si-a luat crucea si a inceput sa urmareasca inspiratia. Abuzul se vede in faptul ca nu il intereseaza nevoile si drepturile persoanelor care se afla in preajma lui, pe care le foloseste atunci cand are nevoie de ele, dar care nu pot beneficia de suportul Artistului, la randul lor. Artistul poate sa iti ofere opere de arta de o vaoare variabila, dar nimic altceva. Nu va fi acolo nici pentru tine, nici pentru odrasle, si are o scuza foarte buna - fugareste o muza. Pentru arta se va sacrifica pe sine, dar si pe cei din jur. Exista si artisti care iti respecta drepturile si asta nu ii face mai putin geniali, dar Artistul tine mortis sa demonstreze ca un artist adevarat este acela care pierde totul in numele artei.
  • COPILUL DE PROFESIE. Este cel mai dulce dintre abuzatori, este dragalas si debordeaza de senzualitate. Poate fi atat barbat cat si femeie, spre deosebire de Tatucul, care este mai curand barbat. Copilul nu are niciun alt merit in afara de prezenta sa fizica de invidiat, dar, daca sunteti cu adevarat ignorant sau disperat, nici macar nu aveti nevoie de altceva - va lasati orbit de aparente. In caz ca nu este frumos, ar putea sa aiba un simt al umorului bine dezvoltat si sa fie tot un Copil de profesie. Copilul apare si lumea ii ofera lucruri nemeritate. El este "jucaus", fiindca ii vine atat de bine acest rol, iar in spatele acestei naturi se ascunde faptul ca pur si simplu nu doreste sa respecte reguli de bun simt, pentru ca pur si simplu nu il intereseaza persoana dvs. Nu vine cand aveti nevoie de el, fiindca e jucaus, va minte si va cheltuie banii, va face nervii prastie, 'in joaca', sau poate sa flirteze cu un rival sexual, tot la fel, fiindca ii place joaca iar dvs nu intelegeti asta fiindca sunteti nashpa, rigid, cu pretentii "absurde" si atitudine comunista.
  • VICTIMA DE PROFESIE. Acest tip de abuzator este, poate cel mai subtil dintre toate. Stie atat de bine sa isi deghizeze abuzurile incat il puteti considera un adevarat maestru. Poate, de asemenea sa fie barbat sau femeie, mai curand femeie, sau un barbat efeminat. Victima are cele mai rafinate modalitati de a se descotorosi de responsabilitate si obligatii. Spre exemplu, Victima poate sa aiba un amant / o amanta, pentru ca nu poate controla toate aceste emotii care fac din dansa ce vor ele. Victima poate fi o persoana extrem de vulnerabila, lipsita de control asupra vietii, deci e scutita de responsabilitati. La Victima, mecanismul fundamental de disculpare este regretul sau chiar sentimentul de vinovatie.  Totusi, in adancul sufletului, are o natura de zurbagiu. Este genul de persoana care face tot felul de lucruri care va ranesc (se infurie si va loveste, va inseala, pierde tot salariul la cazino, etc), dar cel putin ii pare rau ca a facut-o, simtindu-se oribil din cauza asta. Si cam atat. E ca si cand acest regret il scuteste de efortul de a se schimba si il "imunizeaza" la obligatii. Prin regret isi "plateste" dezmatul si lipsa de responsabilitate. 
  • BOLNAVUL DE PROFESIE. Ca si Victima, este iresponsabil si regreta sau se simte vinovat, cel putin aparent, pentru toata suferinta pe care v-o cauzeaza, dar, spre deosebire de Victima, are ceva in plus: un diagnostic. Poate fi un diagnostic de tip organic (ulcer, tensiune arteriala, artrita, etc) sau, si mai frecvent, are un diagnostic psihiatric (atacuri de panica, sociofobie, depresie, etc). Aceste diagnostice sunt reale dar nu toti cei care au un diagnostic sunt in acelasi timp si abuzatori. Pe Bolnavul - abuzator il recunoasteti dupa faptul ca nu face absolut niciun efort pentru a-si imbunatati starea, sau gaseste intotdeauna solutii iluzorii, disperate, care ii agraveaza de fapt situatia, dar si pe a celor din jur. In deriva, este starea sa naturala si o iubeste. Se poate vorbi despre 'un cult al bolii' practicat cu o perseverenta demna de o cauza mai buna. O persoana bolnava este, in general, o problema familiala, care are consecinte neplacute: lipsa surselor de venit, medicatie costisitoare, alterarea dinamicii familiale, etc. Faptul ca nu face nimic pentru a va ajuta si a se ajuta pe sine tradeaza natura sa abuziva. O sa-mi spuneti ca nu poate face eforturi din cauza bolii si ca exista un cerc vicios. Dar cand le pui solutii practice si eficiente in mana si refuza sa le foloseasca, urmeaza... 'Evrika!". Un Bolnav (de profesie) poate sa fuga realmente de tratament, in special atunci cand i se solicita eforturi si schimbarea acestui stil de viata, a acestei atitudini auto si hetero distructive.

Aplicatie: Recunoasteti tipul de abuz subtil pe care il practica domnul din urmatorul videoclip. Comment.



Dupa cum se vede, faptul ca nu observati ca sunteti abuzati se datoreaza nu atat intentiei, cat structurii personalitatii acestor oameni care, in cel mai bun caz, au unele momente cand realizeaza efectele alegerilor pe care le fac, asupra celor din jur. Iar in esenta, problema lor este una de atitudine si responsabilitate in prima instanta, dar si de empatie, de intelegere a nevoilor celor din jur.

Si daca nu toti abuzatorii sunt fiorosi, razbunatori si agresivi pe fata, se poate observa ca cei din lista de fata au de oferit anumite lucruri, fie ca vorbim despre protectie sau dragalasenie, arta, sansa de a va exprima generozitatea, sau alte lucruri bune si frumoase pe care ei vi le pun la dispozitie, iar asta si complica situatia pentru voi, caci deveniti ceea ce se cheama "codependenti" - persoane care fac posibila o situatie abuziva prin rabdarea si spiritul lor de sacrificiu.

Dar faptul ca voi, ca parte a relatiei, deveniti cantitate neglijabila, este semnul abuzurilor, alaturi de suferinta pe care o traiti in relatie cu o astfel de persoana. Oricand cineva adopta o astfel de atitudine fata de noi, cred ca masurile trebuie sa fie imediate si transante. In cel mai bun caz, puteti oferi un ultimatum. Daca nu reusiti sa traiti fara acesti abuzatori de profesie, adresati-va unui profesionist din aria sanatatii psihice si salvati ani frumosi din viata voastra!








(1) Imaginea Lemonade, de Toby, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
Show comments
Hide comments

7 comentarii:

  1. Eu mizez pe victima. Ma refer, desigur, la aplicatia de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu l-am identificat pe domnul cu doua cucoane dupa el ca fiind un exemplu bun de victima tocmai pentru ca se prezinta ca o victima a iubirii, fara a-si asuma nicio responsabilitate in privinta alegerilor sale. E ca si cand nu el are de facut niste alegeri, ci altcineva ar trebui sa aleaga pentru el. Ok, am inteles asta. Nu prea inteleg insa atitudinea doctorului. Probabil formatul emisiunii ii impune un comportament care sa atraga audienta, dar pe mine atitudinea sa (corpul cu bratele incrucisate pe piept, tonalitatea acuzatoare, euforia cu care se erijeaza in purtator de cuvant al publicului) nu ma face sa ma gandesc la un "doctor" sau un consilier, ci la un fel de carcotas, care emite judecati pentru distractia publicului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Ioana

      Mi-a atras si mie atentia dr. Phil, un fel de dr. Andrei de la noi, decat ca mai piperat. :P. Iti imaginezi ca nu poti avea succes tv in America cu un comportament prea profesional... Tipul are iesiri orgiastice de genul acesta pe care un profesionist le poate avea doar in visele sale cele mai razvratite. LOL.

      El este "ca la carte", doar in ce priveste showbusinessul. Mai erau si pe la noi vreo doi psihologi care isi permiteau sa devina vulgari, doar asa, ca sa faca rating. Si culmea, si faceau! :)

      Oricum, emisiunea lui Dr Phil, ca si a lui dr Andrei de altfel, este o dovada clara a faptului ca nu poti face consiliere la televizor, decat daca toti sunt actori - banuiala mea, desi am momente cand am sentimentul ca este "pe bune". Hai sa ramanem in aceasta incertitudine ireductibila. :)

      Ștergere
  3. Daca ma uit in jurul meu mi se pare ca nu e foarte greu de identificat fiecare tip de abuzator. Dar oare...fiecarui tip de abuzator i se potriveste un anume tip de victima?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca tipul de victima este mai curand universal... Este vorba despre oameni cu prea mult bun simt, care nu isi cunosc interesele, din pacate pentru ei, si din pacate si pentru abuzator, cred - fiindca intarzie constientizarea.

      Fenomenul este complex insa - victima abuzatorului poate sa devina si ea abuzator (de tipul Victimei de profesie, desigur) atunci cand nu mai poate sa rabde, fiindca ii scapa cu desavarsire ideea de comportament afirmat si asertivitate. Fericirea nu este chiar pentru toata lumea, sa stii. :)

      Ștergere
  4. Că fericirea nu e, cu adevărat, pentru toată lumea am aflat,"fericiți sunt cei săraci cu duhul", nu-i așa? Mă întrebamî cum ar arăta un cuplu în care nu există rol de victimă și abuzator? Există așa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am dat statistice dar sper ca exista. Si pe masura ce ne 'destupam', probababil va fi tot mai raspandit. Optimist, ca de obicei... ;)

      Ștergere