Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 7 ianuarie 2018

Specia Vulnerabila

Lui Ahile i s-a prezis la nastere o moarte tragica si timpurie. Ingrijorata, mama eroului a scaldat pruncul in raul magic Styx, pentru invulnerabilitate absoluta. Dar fiind tinut de un picior, Ahile a ramas vulnerabil in zona calcaiului, lucru care i-a si adus sfarsitul. 




Esti om si esti vulnerabil prin definitie. Esti vulnerabil pentru ca esti muritor iar viata este un lucru fragil, care necesita anumite conditii, necesita protectie si grija permanenta. Esti vulnerabil pentru ca esti copil si pentru ca in lume exista multe pericole. Esti vulnerabila pentru ca esti femeie si ai inca lupte de dus cu mentalitatile primitive, patriarhale ale unora. Esti vulnerabil si pentru ca esti barbat si iti revine responsabilitatea morala sa protejezi pe cei mai slabi ca tine.

Dar dincolo de vulnerabilitatile pe care ni le confera specia careia ii apartinem si conditia umana, fiecare dintre noi isi are vulnerabilitatile sale, de cele mai multe ori, foarte putin constientizate. Personalitatea ne este structurata in functie de 1. lucruri de care ne temem si 2. lucruri pe care ni le dorim, iar asta ne face vulnerabili - oare vei putea trai fara de lucrurile dorite?

Ceea ce ne aduce victoriile ne aduce si multa suferinta. F. Walton

De asemenea, suntem convinsi ca avem cateva competente personale, cum ar fi maturitatea, familismul, iubirea pentru un partener sau iubirea pentru un copil, frumusetea fizica ori o sexualitate infloritoare - nimeni nu ne-ar putea invinge pe acel "teren"! Si totusi, ne invingem singuri caci dulcile victorii prevestesc infrangeri lamentabile. Ti-ai definit oare "domeniul de competenta"?

Am sa va dau cateva exemple desprinse din stirile zilei si nu numai.

  • CARNAGIU. Un adolescent de 16 ani se imbata, ia cheile de la camioneta parintilor si pleaca la plimbare, pe un drum national intens circulat. Fireste, nu avea carnet de conducere si fiind aproape in coma alcoolica, loveste tot ce prinde pe sosea, mai ales ca in localitatea bistriteana erau multi tineri pe strada, colindau de Boboteaza. 
  • PEDOFILIE. Un barbat in toata firea sechestreaza doi copii intr-un lift si ii molesteaza sexual, ingrozindu-i pe copii, dar si o tara intreaga, cu apucaturile sale de pradator sexual. Pare a nu fi prima sa isprava de acest fel. 
  • MAUSOLEUL. O mama isi pierde fiica si din acel moment viata ei se schimba radical - ea traieste pentru a comemora aceasta pierdere si isi transforma viata intr-un mausoleu al nefericirii, inchinat pierderii sale. 
  • MONSTRUL. Un tanar din orasul New York afla ca "nu este un copil adevarat", fiind adoptat. Toata copilaria se intreaba cum ar fi fost viata lui alaturi de parintii reali. Ajuns la maturitate o cauta pe mama sa biologica si este usor deziluzionat - nu era o femeie spectaculoasa. Ajunge la concluzia ca femeile sunt sursa nefericirii sale si incepe sa le ucida. I se va spune Fiul lui Sam. 
  • VEDETA. Este frumos sa fii considerat o persoana atragatoare, nu-i asa? Iti gasesti relativ usor un partener si acestia au tendinta sa te trateze ca pe un print, sau ca pe o printesa. Mai mult decat atat, oamenii au tendinta sa considere ca ai multe alte calitati, in afara de frumusetea fizica, pentru ca esti o persoana binecuvantata.

Presimt ca o sa ma intrebati ce au in comun toate aceste exemple, in afara de faptul ca sunt legate de cazuri care m-au preocupat in ultima vreme. Si sunt convins ca nu vedeti care ar fi legatura intre, sa spunem, o mama indurerata de pierderea fiicei si pedofilul din lift, ori intre aceasta si criminalul in serie caruia i se spunea Fiul lui Sam. Dar contempland aceste cazuri mi-a venit ideea de a le scoate in evidenta poate singurul lucru pe care il au in comun: faptul ca aceste persoane nu erau pregatite pentru viata lor.




Iar asta s-ar putea sa o avem in comun chiar si noi. A nu fi pregatit pentru realitate nu depinde doar de realitatea care "da peste noi", ca un marfar sau ca un tanc rusesc, scapat de sub control. Mai exista si o componenta care tine de personalitatea noastra, un "calcai al lui Ahile" pe care il ascundem, pe care personalitatea noastra il tine ascuns cat mai bine cu putinta, dar care iese la suprafata cand te astepti mai putin.

Poate ca esti si tu ca adolescentul de 16 ani care isi imagina ca este adult si poate face cel putin la fel de bine tot ceea ce fac adultii. Sau poate ca esti o persoana ce aduna frustrari si nu stie sa le gestioneze, precum Fiul lui Sam. Sau poate ca arati ca o adevarata vedeta, care insa este incapabila sa mentina o relatie si se astepata sa fie intampinata cu un covor rosu oriunde si oricand. Ori poate ca esti o mamica dedicata care traieste pentru fiica ei si care nu concepe viata in absenta acesteia.

Chiar si daca nu semeni cu niciuna dintre aceste persoane, poti fi o bomba cu ceas si poate fi doar o chestiune de timp pana cand vulnerabilitatea ta va fi expusa. Oare vei putea supravietui atunci? Da, este un moment dur - momentul intalnirii cu tine insuti. Este momentul cand ai putea sa iti dai seama ca viata este mai frumoasa fara sa ingrozesti copiii din cartier sau ca meriti sa traiesti chiar si daca ai pierdut tot ce iubeai mai mult. Sau poate ca descoperi faptul ca precocitatea se manifesta in cu totul alte moduri decat a conduce beat.

Este momentul cand ai putea sa descoperi o metoda mai buna de a gestiona frustrarile decat crima sau cand realizezi ca frumusetea fizica nu este totul. Viata are mai mereu darul de a ne pune fata in fata cu limitele noastre. Si ramanem nepregatiti pentru aceasta confruntare atata vreme cat nu ne cunoastem aceste limite si nu intelegem masurile ce trebuie luate in mod necesar, pentru a mentine echilibrul vietii, chiar si in contextul celor mai dure provocari.








(1) Imaginea Vulnerable, de Andi Jetaime, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Adevarul, (acc. 06.01.2018), Un adolescent in coma alcoolica..., website: Adevarul

(3) Realitatea, (acc. 06.01.2018), Noi imagini cu pedofilul din Drumul Taberei, website: Realitatea

(4) Andre, C., (2014), CUm sa-ti construiesti fericirea, editura Trei, Bucuresti

(5) Wikipedia, (acc. 07.01.2017), Achillis' Heel, website: Wikipedia
Show comments
Hide comments

2 comentarii: