Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 8 decembrie 2017

Portretul Barbatului Norocos

Portretul-robot al barbatului ideal? Punem cap la cap rezultatele studiilor in domeniu si il obtinem pe mult ravnitul. Care credeti ca sunt trasaturile cele mai cautate la barbati?




Nu am fost monarhist niciodata. Principalul motiv a fost acela ca nu il cunosteam pe rege si nici nu aveam timp sa il cunosc - problema de prioritati. Dar zilele trecute, cand majoritatea romanilor nu stiau cum sa se mai traga de par pe motiv de justitie, mi s-a intamplat ceea ce li s-a intamplat probabil mai multor oameni - am avut o revelatie.

Asadar romanii se trageau de par prin care piata apucau, iar, intr-o sincronizare perfecta, ne paraseste regele Mihai pentru a merge pe plaiuri mai linistite. Atunci mi-am dat seama ca, probabil, multe lucruri ar fi fost altfel daca Romania ar fi fost monarhie si, cel mai probabil, exemplul de integritate si bun simt al membrilor casei regale ar fi devenit o sursa de inspiratie.

Dar stiti cum se spune, "da-i doamne romanului mintea cea de pe urma!". Daca regele ar fi plecat dintre noi intr-o vreme de acalmie si prosperitate, probabil ca nu ne-am fi gandit niciodata la monarhie ca la o optiune valabila. Fara a avea ipocrizia sa afirm ca am fost legat in mod afectiv de acest om, voi trece in revista cateva dintre lucrurile pentru care regele Mihai si alti barbati de treaba nu au fost intelesi niciodata, la timpul lor.

In acest scop, va voi prezenta cateva studii care vorbesc despre felul in care sunt perceputi barbatii si care dintre acestia au trecere la femei dar, cel mai probabil, si in societate, in general.


  • Un studiu realizat cu ajutorul sitului "Tube Crush", unde sunt prezentate fotografii ale barbatilor care calatoresc cu metroul in Londra, ne da de inteles faptul ca de foarte multa atentie se bucura acei barbati care prezinta doua trasaturi specifice: statut si musculatura bine dezvoltata. Asa cum am mai spus-o in acest blog - s-a zis cu dragostea neconditionata! Daca barbatul respectiv este parfumat si poarta o camasa rosie, situatia este chiar si mai promitatoare.
  • Dar exista si alte semne cu privire la faptul ca o femeie cauta intr-un barbat mai curand un protector incercat de viata. Astfel, barbatii care sunt amatori de activitati cu adevarat riscante (alpinism, sporturi extreme, militari, etc), cei care au o cicatrice si cei cu tatuaje sunt mai bine priviti decat cei care prefera situatiile lipsite de riscuri sau care au grija sa nu se expuna la pericole inutile, cum ar fi un club de noapte din centrul vechi, spre exemplu, unde exista posibilitatea sa faci rost de o cicatrice care, in consecinta, te va face si mai atragator. Intelepciunea nu este pentru eroi. 




  • Se spune ca daca ai reusit sa faci o femeie sa rada, atunci poti sa faci ce vrei tu cu dansa. Iar eu am facut un studiu propriu pe cand eram student la master si am descoperit ca cea mai apreciata calitate in radul elevilor de liceu este simtul umorului. Nu ar fi nici primul si nici ultimul studiu care ne asigura ca barbatii cu simtul umorului au un viitor alaturi de o femeie, dar si mai probabil, au un viitor alaturi de un grup mare de femei.
  • Pe situl SAGE Journals (Personality and Social Psychology Bulletin) a aparut un studiu care vorbeste despre faptul ca, in timp ce barbatii prefera femeile "de treaba", adica cele care se arata disponibile si empatice, nu acelasi lucru se poate spune despre preferintele femeilor in ce ii priveste pe barbati. Motivul ar putea fi acela ca a fi de treaba la o prima intalnire poate sa genereze o stare de incordare prevazatoare si circumspecta, la femei. Cercetatorii au considerat ca aceasta inapententa pentru barbatii de treaba la femei ar putea avea la origine teama de manipulare sau ideea ca un barbat de treaba este incapabil sa domine si sa asigure protectia femeii si a familiei. 
  • Daca este sa trecem de primele impresii, unde fireste ca vor castiga muschii, cicatricele, tatuajele si semnele puterii barbatului, conform unor alte studii, se pare ca altruismul masculin ar putea fi, la randul sau, secretul succesului. Daca la fotografie atasezi o descriere de tipul: "acest barbat este foarte altruist", asta schimba cu totul conotatia situatiei. Probabil ca o femeie priveste un barbat cu bani si muschi si isi imagineaza ca este si altruist. Daca i se confirma ca nu este asa, este gata sa renunte in favoarea unui tip altruist, fara tatuaje, fara cicatrice si care nu arata asa de bine, in special cand e vorba despre o relatie pe termen lung. 
  • In acelasi sens, un barbat care are un animal de companie este, de asemenea la mare cautare fiindca asta sugereaza faptul ca acest barbat este capabil sa poarte de grija unui suflet, cum ar fi un suflet de femeie sau, in perspectiva, un suflet de copil. Chiar si o fotografie cu un catel este capabila sa schimbe cu totul sortii si conotatia situatiei. De asemenea, faptul ca te afisezi cu o chitara lasa o impresie puternica in constiinta femeii care este gata sa treaca cu vederea faptul ca nu ai muschii la tine. 
  • Si pentru a face lucrurile si mai complicate, s-a descoperit si faptul ca  femeile si-ar dori ca acel barbat protector, generos si puternic, cu tatuaje si cicatrice, care isi asuma riscuri irationale practicand sporturi extreme, sa nu fie prea impulsiv, dimpotriva, sa dispuna de suficient "midfulness", adica auto-control si intelepciune. In plus, l-ar prinde si putina inteligenta verbala, care potrivit unui studiu ar avea un rol important in gasirea unei partenere. Fireste, aceste lucruri ar contrazice intr-un mod strident alte trasaturi din lista, dar asta nu inseamna ca femeile nu pot sa isi doreasca si sa astepte extrem de multe lucruri din partea barbatilor. 

Asadar, cei mai castigati sunt barbatii care au si banii si muschii si altruismul, dar cu conditia sa nu para prea altruisti inca de la inceput, fiindca atunci vor fi luati drept disperati ori manipulatori. Fireste, este util sa ai o cicatrice undeva la vedere, iar daca te imbraci in rosu si pui putin parfum pe tine, vei avea atentia multor femei. Totusi, oricat de riscant ti-ar placea sa traiesti, se impune sa ramai intelept in toate situatiile si sa nu iti asumi riscuri inutile.

Probabil ca un astfel de portret ideal se gaseste de cel putin cateva ori la 100 de ani, ceea ce le va umple de sperante pe fetele romantice si lipsite de experienta, dar le va determina pe toate celelalte sa devina mult mai flexibile, pe masura ce acumuleaza experienta inter-personala si se satura de singuratate in momente decisive precum sarbatorile de iarna.








(1) Imaginea Perfect Couple, de Adrian Fallace, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Daily Mail Online, (acc. 08.12.2017), Women really do fancy men with 'muscles and money' according to the website full of pictures of... , website: Daily Mail Online

(3) PsyBlog, (acc. 08.12.2017), This quality makes women more attractive, but not men, website: PsyBlog

(4) The Independent, (acc. 08.12.2017), There is one quality in men that owmen prefer even more than good looks, website: The Independent

(5) Psychology Today, (acc. 08.12.2017), Are women more attracted to men with tattoes?, website: Psychology Today

(6) The Independent, (acc. 08.12.2017), 17 Science backed ways men can appear more attractive to women, website: The Independent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu