Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 5 noiembrie 2017

Taticul de Zahar

Un partener tanar si frumos poate sa aprinda calcaiele unei fete, dar se poate dovedi incapabil sa sustina existenta unei familii, in care iubirea se impleteste cu responsabilitatea. Atunci poate intra in scena "taticul de zahar", care iti ofera un umar pe care sa plangi, stabilitate, si un cont generos.




Este ceva timp de cand nu am mai vorbit in Psihopedia despre un caz plin de intrigi spumoase, mai ales ca sunt atatea care depasesc cu mult imaginatia oricarui autor de telenovele. Dar inainte de a aprofunda cazul pe care vi l-am pregatit pentru acest weekend, sa facem o scurta definire a termenilor cu care lucram. Spre exemplu stiti ce este acela un "sugar daddy"? Dar o "gold digger"? Un bun punct de plecare in intelegerea acestor termeni ar putea fi dictionarul urban, unde gasim urmatoarele definitii:

Sugar Daddy: Un barbat ajuns la o varsta venerabila, care prin intermediul banilor sau a unor alte beneficii, atrage si tine langa el o partenera mult mai tanara. De regula astfel de barbati sunt priviti ca fiind niste ticalosi batrani si perversi, in special de catre femeile de varsta lor pe care le inseala, dar pot fi priviti cu admiratie de alte categorii de persoane. Partenerele tinere pe care le seduc sunt numite adesea "gold digger" (cautatoare de aur).
Gold Digger: Este partenera unui sugar daddy, mult mai tanara si atragatoare, care este pregatita sa faca compromisuri radicale cu viata, in scopul de a scapa de grijile inerente tineretii - cum ar fi taxele de scolarizare, facturile pentru utilitati sau chiar banii de lapte praf. O gold digger adevarata va fi mult mai interesata de contul tau decat de felul cum arati la bustul gol si de multe ori intelege ca in viata nu le poti avea pe toate.

Eu personal respect foarte mult o femeie gold digger, dupa cum am mai afirmat in acest blog, din motive neasteptate, poate: sunt mult mai pregatite sa isi respecte partenerul, nu se joaca de-a soarecele si pisica, dovedind adesea destul de multa maturitate pentru varsta lor, sunt capabile sa aprecieze stabilitatea pe care o ofera barbatul ce le-ar putea fi tata si chiar au un anumit gust pentru viata tihnita - vorba aceea: "you get what you're asking for".

De multe ori o tanara femeie care devine gold digger a avut o experienta ingrozitoare cu un partener tanar, ne-experimentat si lipsit de directie in viata, care a intors-o pe dos si a determinat-o sa caute in barbati mai multa maturitate, intelegand ca fara asa ceva viata de familie este pur si simplu un infern. Acesta este si cazul tinerei Catherine care, dupa ce a avut o relatie cu Jason, un barbat tanar si frumos dar toxicoman si lipsit de maturitate, pare sa dezvolte un gust pentru barbatii mult mai in varsta decat ea, care pareau a detine calitatile pe care le-ar fi dorit intr-un barbat, mai ales ca acum devenise mama.

Pentru ca partenerul ei Jason era mai mult plecat - cand la puscarie, cand la dezintoxicare, Catherine incepe o relatie cu Richard Stalkin, un "urs polar", sexagenar, dispus sa devina taticul ei de zahar, care ii ofera un umar pe care sa isi planga durerea si un cont din care sa plateasca Pampersul. Vor face impreuna un copil dar cand tanarul Jason se intoarce din puscarie, Catherine isi aminteste si ea ce frumos este sa iubesti un barbat tanar si se reintoarce, la randul ei, in bratele acestuia.

Insa tanarul Jason era fragil ca o floare, se simtea provocat de orice, si in special de batranul Richard Stalkin, lucru care, fireste ca il determina sa reia consumul de narcotice. Fiindca fusese eliberat in conditii speciale, dupa ce face un accident de masina pe fondul consumului de droguri, Jason se intoarce la puscarie unde isi continua procesul de maturizare. Catherine ramane cu ochii in soare, inca o data, si isi da seama ca, daca isi doreste o viata normala de familie, trebuie sa isi puna increderea in barbati ceva mai experimentati.




In mod surprinzator, de aceasta data Catherine pune ochii pe nimeni altul decat Johnny Patton, tatal lui Jason, tot un barbat sexagenar, care ii raspunde tinerei cu toata deschiderea, devenind numaidecat amantul ei si parasindu-si in scurt timp sotia pentru tanara sa amanta. Dar o astfel de incurcatura nu putea sa aduca nimic bun si daca Jason nu prea il suportase pe Richard Stalkin, nimeni nu privea cu prea mult entuziasm momentul cand vulnerabilul toxicoman avea sa afle ca propriul sau tata ii suflase iubita si divortase de mama sa pentru ea.

Dar pana sa dea piept tatal si fiul, gelozia le aprinde mintile celor doi batrani rivali sexuali Richard Stalkin si Johnny Patton iar cel din urma il ucide pe primul, sustinand ca a fost in legitima aparare. Nu prea a reusit sa ii convinga pe cei de la tribunal si a primit o sentinta crunta - inchisoare pe viata. Iata ca toti rivalii sexuali ai lui Jason au fost eliminati, dar toate astea fireste ca l-au afectat psihic si a fost nevoit sa se intoarca la droguri, lucru care a pus-o pe Catherine in ingrata postura de a se descurca singura cu cei doi copii, fara nici macar unul dintre cei 3 barbati - când fugi dupa 3 iepuri...

Povestea asta te face sa te intrebi ce este gresit cu barbatii, nu-i asa? Sau poate ca este Catherine cea care a incurcat itele povestii atat de bine, punandu-i pe jar pe toti acesti barbati? Nu as vrea sa ma reped sa condamn pe cineva, mai ales ca povestea a ajuns la mine prin terte surse. Cu toate acestea, mi-e teama ca o mare parte dintre noi nu suntem pregatiti sa dam piept cu responsabilitatile vietii de relatie si respectiv de familie (nici macar sexagenari fiind), iar solutiile pe care le gasim pentru provocarile de zi cu zi pot sa para adesea extreme si nesabuite.








(1) Imaginea Sugar Daddy, de Constanza, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Daily Mail Online, (acc. 04.11.2017), Johnny Lloyd Patton Jr sentenced to life in prison..., website: Daily Mail Online

(3) Urban Dictionary, (acc. 04.11.2017), Gold Digger, website: Urban Dictionary

(4) Urban Dictionary, (acc. 04.11.2017), Sugar Daddy, website: Urban Dictionary

Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Eu mi-as pune si intrebarea cat de echilibrati mental sunt acei barbati de 60+ care vor o tanara de 20+ si spera ca ea sa le ramana alaturi. Cred ca este o situatie tipica de narcisisti din categorii diferite (in functie de experienta, venit si educatie) care isi ofera reciproc beneficii.
    Nu gasesc nimic de apreciat la doi oameni tristi si goi pe interior: pe ea nu o fac fericita banii multi pe termen lung, va vrea si mai multi, tot nemunciti de ea si nici pe el tineretea ei, pe care o va inlocui dupa ceva timp cu una mai "proaspata". Sa imi imaginez ca un barbat inteligent, cu bani, putere si care a aratat binisor in tinerete nu si-a putut intemeia o familie, daca a vrut? Glumind putin, sa incerc si eu, m-as incadra la Tiriac oare...ca limita de varsta? :-P

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate scrieţi şi despre varianta feminină, sugar mommy sau cum s-o numi. Şi care credeţi că ar fi prevalenţa în România a acestui fenomen?

    RăspundețiȘtergere