Probabil ca nu va amintiti ultima data cand ati mancat de foame, si atat. Avem azi numeroase alte motive pentru a ne alimenta si descoperim ca foamea poate fi si psihologica - ceva care nu prevesteste nimic bun.
Mi-am intitulat acest articol asa bombastic pentru ca sunt convins ca numeroase boli sunt mai curand niste anomalii ale civilizatiei, care apar ca urmare a faptului ca omul nu este pregatit genetic si nici psihologic sa dea piept cu noile conditii de viata, in care alimentatia, pentru foarte multi dintre noi este o problema nu pentru ca lipseste ci mai curand pentru ca dispunem de aceasta din abundenta.
Am asteptat sa treaca 15 Noiembrie, ziua cand ne amintim de tristul eveniment de la Brasov, in care muncitorii de la uzina Steagu Rosu au iesit in strada pentru a protesta impotriva regimului comunist si pentru a-si striga nemultumirea fata de lucruri precum lipsa alimentelor si foamea care pare sa fi reprezentat un fel de "politica de stat" a lui Ceausescu. Parca nu as fi vorbit despre post, chiar de 15 Noiembrie...
Speranta de viata creste in tarile occidentale, dar, din pacate, conditiile vietii moderne provoaca boli, de aceea s-a inventat termenul "Maladii ale Civilizatiei". Diabet, hipertensiune, obezitate, cancer, numarul de boli explodeaza, consumul de medicamente, de asemenea. Efectele secundare ale unor carje chimice apar tot mai des la stiri si neincrederea se instaleaza. Daca vorbim de tratament prin medicamente, as putea spune ca suntem azi intr-un impas. Poate ca exista o metoda terapeutica veche, laudata de religii, indelung necunoscuta de catre stiinta, postul. Rezultatele sunt surprinzatoare in special pentru boala secolului - cancerul. (Postul, o noua terapie. Arte.)
Acesta este inceputul intrigant al unui film difuzat pe prestigiosul canal de televiziune Arte. Nici mai mult, nici mai putin, filmul pretinde ca ne aflam in fata unei noi posibile alternative terapeutice pentru tratamentul cancerului, dar asa cum veti vedea, nu doar atat. Cand spui Cancer, spui numele unui "baiat rau" din lumea epidemiologiei, despre care, din pacate, nu se cunoaste suficient de mult iar orice decizie de specialitate poate face diferenta intre viata si moarte.
HOLISTICA | Postul, o noua terapie (documentar) from Holistica on Vimeo.
Nu as dori sa credeti ca nu am perceptia corecta a termenilor. Totusi, m-am lasat sedus de teoria lansata de acest film - si anume aceea ca numeroase boli sunt rezultatul unui stil de viata pentru care omul nu este pregatit catusi de putin, caracterizat prin sedentarism, si macar trei mese abundente pe zi, la care se adauga frecvent un ritm circadian total scapat de sub control.
Spuneam ca nu este pregatit pentru ca stilul de viata actual nu a facut niciodata parte din existenta inaintasilor nostri, lucru care ne pune, ca si specie in fata unui nou tip de provocari fiziologice dar si psihologice. Daca de provocarile biologice se ocupa medicul, le ramane psihologilor misiunea ingrata de a specula (si nu doar atat) pe marginea provocarilor psihologice pe care le ridica acest stil de viata, adesea incompatibil cu noi.
Dar despre ce provocari psihologice vorbim? Se stie ca noi oamenii folosim mancarea pentru numeroase alte scopuri decat cele obisnuite (asigurarea necesarului energetic pentru functionarea organismului) - de aici si problemele. Iata cateva exemple:
- Pentru a "pansa" rani sufletesti
- Pentru a ne linisti sau a ne "lua o vacanta" de la ingrijoari si anxietate
- Pentru a alunga plictiseala
- Pentru ca aratau bine in publicitate
- Pentru aniversari, sarbatori religioase si zile nationale
- Pentru scopuri romantice - "cinele romantice"
- Ca stimulent pentru intruniri si evenimente
- Ca recompensa pentru anumite eforturi, unele dintre acestea facute tocmai in evitarea mancarii
Sunt probabil cele mai intalnite moduri in care utilizam hrana, si marturisesc ca nu mi-a fost greu sa le nominalizez. Ei bine, imaginati-va ca in urma cu doar cateva sute de ani, majoritatea acestor ocazii lipseau cu desavarsire, dupa cum lipsea si hrana in sine. Este deci justificat sa vorbim despre maladii ale civilizatiei, acestea avandu-si sursa in stilul nostru de viata modern, bazat pe consum si abundenta.
Urmarind filmul difuzat de canalul Arte observ marturia celor care tin post intr-un cadru organizat, la Koriacinsck, in Rusia, langa lacul Baikal - cel mai adanc lac din lume. Cadrul organizat consta intr-un asa-zis "Centru de Post", unde medici specializati in domeniu si care cred in aceasta metoda, supravegheaza acest tip de terapie si afirma ca 2/3 din pacientii care urmeaza tratamentul obtin rezultate pe care le-am putea numi miraculoase, in unele cazuri.
Postul este definit dupa cum urmeaza -- refuzul voluntar de hrana pentru un sistem bolnav si care, din cauza bolii nici nu solicita si nici nu doreste alimentatie pana cand, odihnit, purificat, este iar capabil sa isi reia procesele metabolice.(...) Infometarea de acest tip, infometare prin supra-alimentare, este modul universal prin intermediul caruia este distrus omul pentru ca fiecare simptom si fiecare epidemie isi datoreaza dezvoltarea alimentatiei gresit combinata, ingerata mereu in exces si de obicei intr-un exces extrem, comparativ cu nevoile organismului, consecinta fiind malnutritia. (Postul Stiintific, Linda B. Hazzard)
Exista oare o explicatie "logica" pentru acest comportament irational la care recurgem, la drept vorbind, o mare parte dintre noi, sabotandu-ne propria sanatate si, renuntand la viata, pe termen lung? Un instinct aparent sanatos - acela de a ne alimenta, in vederea sustinerii vietii, a functiilor organismului, produce un efect paradoxal "infometarea prin supra-alimentare", despre care vorbea citatul de mai sus.
Probabil ca omul care a supravietuit timp de mii de ani consumand alimente cand si cand, trebuie sa isi invinga aceasta "chemare instinctual-psihologica" catre hrana, acum cand hrana este supra-disponibila in tarile dezvoltate economic. De altfel, pare ca exista "o voce" care ne indeamna la consum si, in cazul celor care tin post pentru mai multe zile, se poate vorbi si despre halucinatii cu orgii alimentare... sucuri, chipsuri, friptura, tort, etc - o adevarata provocare pentru cei de la Koriacinsk.
Si daca corpul se adapteaza, capul nu sustine intotdeauna acelasi ritm. Pacientii au constatat-o: psihicul influenteaza organismul. pana a-l face sa creada in nevoi pe care nu le mai are. "Asta e dificil. In cap vad cartofi prajiti, Cola, carne, multa carne." Cand aceasta foame psihica dispare, simturile se ascut si o oarecare euforie se instaleaza. "Am inteles ca sunt puternica. Daca pot sa postesc, atunci pot sa fac orice." (Postul, o noua terapie, Arte)
Se mai vorbeste si despre vindecarea unor probleme psihice prin intermediul postului, ceea ce ne da sperante. Astfel, scurte perioade de post par a ameliora depresia sau anxietatea, avand o influenta importanta asupra sistemului endocrin si a hormonilor generati de acesta, asupra starilor sufletesti si chiar asupra atitudinilor imbratisate, facandu-ne mai activi din punct de vedere social si mai rezilienti.
Cu toate acestea, probabil ca medicul nu va va recomanda prea curand 24 de ore de post ci mai curand sa nu luati medicamentele pe stomacul gol.
(1) Imaginea Don't shoot me in the face, de Nick M., via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) NCBI, (acc. 19.11.2017), Effects of fasting and calorie restriction on angeing men, website: NCBI
(3) NCBI, (acc. 19.11.2017), Effects of fasting and calorie restriction in depression and potential mechanism, website: NCBI
Dacã o betonieră ar turna fără oprire beton peste tine, cum te -ai simti? -întreba ficatul.
RăspundețiȘtergereBuna întrebare...
Ștergere