Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 23 august 2017

Terorismul Domestic

Intentiile va sunt pozitive dar rezultatele sunt un dezastru. Va pierdeti increderea in relatii si stima de sine pentru ca dorinta voastra de a va "racori" preia controlul si va face sa pierdeti din vedere ceea ce va doriti cu adevarat si ceea ce puteti face eficient, pentru a obtine.




Ne displace terorismul, ideea de terorism, manifestarile si efectele sale tot mai observabile in lumea de azi. Cu toate acestea terorismul face parte din viata noastra, si as risca sa afirm ca face parte din noi. Va amintiti de complexul Medeea? Frustrarile reprezinta o trasatura a vietii noastre psiho-sociale si nu intotdeauna stim sa le gestionam intr-un mod adecvat - adica intr-un mod care sa nu produca pagube, sa nu provoace suferinta in jur sau propriei persoane.

Te nemultumesc tot felul de lucruri si te infurie faptul ca intre ceea ce iti doresti si ceea ce ti se ofera exista aceasta prapastie ce pare de netrecut. Ce iti vine sa faci? De regula iti vine sa te razbuni, sa pedepsesti, sa "iti faci dreptate". Nu mai conteaza cum - scopul scuza mijloacele... Poate ca intentiile tale sunt cele mai bune si poate ca ceea ce iti doresti este justificat. Cu toate acestea, actionezi asa cum iti vine iar rezultatul este ca... ai devenit un terorist. Ai fost oare si tu un mic terorist, fara macar sa-ti dai seama?

Imi amintesc ca prin anii '60 a exista o grupare destul de bine organizata in Statele Unite, alcatuita in special din studenti, copii ai unor oameni bine vazuti in societate, cu statut privilegiat si care dispuneau de resurse materiale considerabile. Gruparea se numea The Weathermen, iar apoi The Weathermen Underground. Acesti tineri "frumosi si liberi" isi doreau ca guvernul Statelor Unite sa retraga trupele din te miri ce colturi ale lumii, unde militarii cadeau la datorie pentru ratiuni pe care nimeni nu le putea intelege.

Ai spune ca intentiile celor de la organizatia The Weathermen erau cat se poate de pozitive. Si nu se sfiau sa arate ca nu sunt de acord cu hotararile de guvern, prin tot felul de manifestari. Dar guvernul nu prea lua in seama aceste actiuni pasnice - stiti povestea. Din aceasta cauza The Weathermen s-au radicalizat, ajungand chiar sa puna bombe in cladirile guvernamentale. Scopul lor era acela de a rasturna guvernul si adoptasera o ideologie comunista, anti-imperialista.

Am evocat acest fragment din istoria Statelor Unite pentru ca el ne ajuta sa intelegem unde ne poate duce dorinta de a invinge cu orice pret. Faptul ca ceilalti nu doresc sa ne ia in consideratie dorintele poate declansa aceasta tendinta de a "ne arata muschii". Facem asta si in relatiile dintre noi si cele mai apropiate fiinte din viata noastra. Reactiile noastre sunt agresive, razbunatoare, auto  si hetero-vatamatoare. Rezultatele pot fi fatale pentru relatii, pentru stima noastra de sine si pentru potentialul nostru de evolutie.




Iata cateva lucruri pe care le-ati putea face, legat de aceasta tendinta de a va lua revansa:

  • CONSTIENTIZARE. In primul rand este util sa constientizati ciclul frustrare -  furie - razbunare - pierdere - depresie. Da, totul incepe cu furia si se incheie cu depresia. Iar ciclul se repeta de fiecare data, in ciuda faptului ca simtiti aceasta dorinta de "a te racori".
  • OPRESTE CICLUL. In momentele in care simtiti ca sunteti pe cale sa reintrati in acest ciclu opriti-va, trageti aer in piept, luati-va o pauza. Aparitia furiei poate reprezenta "beculetul rosu" care va anunta ca trebuie sa luati acest "time out". Formati aceasta asociere noua intre furie si time out si va veti aminti de ea la momentul potrivit, asa cum va amintiti sa apasati frana la culoarea rosie a semaforului.
  • INVATA SI CRESTI. Dupa ce ati realizat faptul ca sunteti pe cale sa re-initiati cercul vicios, puteti face un pas suplimentar in directia constientizarii, intrebandu-va care ar fi rezultatul daca veti da curs dorintei de a va lua revansa. Ce va invata experienta? Chiar merita sa va "racoriti"?
  • CONSTIENTIZATI DORINTELE. Este important ca in acest moment de pauza pe care vi-l luati sa constientizati care sunt dorintele frustrate - adevaratele voastre dorinte: "Ce vreau? Ce imi doresc cu adevarat in aceasta situatie?"
  • CONTACT CU REALITATEA. In aceasta faza, dupa ce ati ajuns sa va constientizati dorintele frustrate, este un moment bun sa va intrebati daca este rezonabil sa va doriti acel lucru. "Este ceea ce imi doresc potrivit cu aceasta lume sau mai curand cu imparatia cerurilor?"
  • OPTIUNEA REALISTA. Daca ati descoperit faptul ca ceea ce va doriti este realist, puteti sa va intrebati daca exista o cale mai eficienta de a obtine lucrul pe care vi-l doriti - fie macar si una care presupune mai putin circ, zgomot, spectacol, etc.

Daca luati in serios acesti pasi, puteti sa ii completati de fiecare data cand furia tinde sa preia controlul si sa va copleseasca. Nu este rusinos sa fii furios. Este o emotie profund umana care insa poate produce ravagii daca ii permitem sa se manifeste in actiunile noastre razbunatoare ce ne vatameaza si ne compromit din punct de vedere social. Iar asta chiar poate sa devina rusinos. Nimeni nu-si doreste sa aiba de-a face cu oameni care nu se pot controla.

E bine sa facem diferenta intre ceea ce simtim si ceea ce facem ca urmare a ceea ce simtim. La persoanele extrem de emotive, actiunea pare atasata emotiei intr-un mod indisolubil. Lucrurile nu trebuie sa ramana asa caci efectele pot fi dezastruoase pentru noi si relatiile noastre. Un plus de reflectie, de constientizare, de analiza, poate reprezenta modul prin care invitati ratiunea si comportamentul rational in viata voasta, si inceputul unui nou stil de viata.











(1) Imaginea Best HD Anger Cover, de Tatiana T., via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 23.08.2017), The Weather Underground, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu