Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 1 iulie 2017

Nomenclatorul Petrecerilor

Cate tipuri de petreceri cunoasteti? De la Rainbow Party pana la Cuddle Party, via Pity Party. In acest articol puteti descoperi petreceri de tot felul si pentru toate gusturile, in caz ca va preocupa comportamentul uman social, in secolul curent.




M-am gandit ca v-ar putea interesa un topic de sezon in care sa va prezint cateva tipuri de petreceri, mai ales ca omul a fost, s-ar parea, destul de creativ la acest capitol - cui nu-i plac petrecerile? Cui nu-i plac petrecerile, probabil ca inca nu a descoperit petrecerea potrivita. Daca cititi cu atentie lista urmatoare, veti putea rezona cu cel putin una dintre petrecerile despre care mi-am facut timp sa scriu in aceasta zi de canicula care nu oferea prea multe alternative. In plus, a fost o oportunitate pentru mine sa invat despre comportamentul social uman. 

Unele dintre petrecerile descrise in continuare au reprezentat o noutate absoluta chiar si pentru mine si deci ramane o provocare sa ma decid care dintre ele mi se potriveste. Iar pentru cei care se intreaba de ce am simtit nevoia sa scriu despre petreceri, ei bine, raspunsul se afla in natura sociala a fiintei umane, care, nu-i asa, a evoluat doar in contact, comuniune si prin raportare la comunitatea din care face parte. Nu sunt semne reale ca ne vom schimba prea curand acest mod de viata.




Asadar, sa avem o petrecere in care sa discutam despre cum mai petrec oamenii!

1. Rainbow Party. S-ar parea ca termenul a aparut intr-un mediu mai curand elevat, si anume in emisiunea de succes OPRAH, care a fost ani intregi lider de audienta in Statele Unite. O petrecere - curcubeu, este o petrecere in care mai multe fete se rujeaza in culori diferite si apoi ofera felatii domnilor de la petrecerea - curcubeu, astfel incat, in final, organele lor sexuale vor semana cu un curcubeu. Cu alte cuvinte, este un gen de petrecere sexuala, care exista doar ipotetic, dar multi (barbati) sunt convinsi ca ar fi grozav sa existe. Se considera ca termenul a aparut pentru ca Oprah a dorit sa ii sperie pe parintii de fete si sa-i motiveze sa le ofere acestora o educatie mai conservatoare.

2. Nerd Party. Daca sunteti / ati fost un tocilar, probabil ca sunteti familiarizati cu petrecerile pentru tocilari, in care acestia se aduna si se joaca pe xbox, sau, daca nu fac asta, atunci urmaresc impreuna o serie intreaga dintr-un serial Sci-Fi, cum ar fi Star Trek, si / sau discuta chestiuni pe care doar ei le pot intelege. O alta varianta a Nerd Party ar putea sa fie aceea in care tocilarii fac schimb de benzi desenate sau isi povestesc fiecare experientele din copilarie in care au fost persecutati in scoala generala de catre niste colegi care acum lucreaza in constructii, agricultura, ori sunt maturatori de strazi - nu ca ar fi ceva gresit sa muncesti.

3. Pity Party. Este un gen de petrecere la care fie de unul singur, fie in prezenta unor persoane extrem de tolerante si care se simt obligate sa te suporte, iti plangi de mila si incerci sa gasesti un raspuns la intrebarea "de ce este atat de nasoala viata mea". Cred ca si eu mai tin astfel de petreceri, din cand in cand, cu mentiunea ca nu servesc nici inghetata si nici bauturi alcoolice. Problema bauturilor alcoolice pare sa fie una mai delicata: daca bauturile iti ridica moralul si te fac sa devii "salbatic" (in sensul bun), probabil ca nu se potrivesc cu o Pity Party autentica, in care scopul este acela de a aprofunda jalea. Niste oameni rau intentionati au introdus Pity Party-urile in manualul de diagnostice psihiatrice sub un alt nume.




4. Packing Party. Petrecerea de impachetare este caracteristica persoanelor care au adoptat un stil de viata minimalist. Am putea defini o Packing Party in felul urmator: activitatea de impachetare sistematica a tuturor lucrurilor a caror utilitate iti scapa la momentul petrecerii, in vederea aruncarii lor la gunoi. Probabil ca unele dintre lucrurile pe care le-ati aruncat la gunoi, vor ajunge sa va trebuiasca mai tarziu, insa va veti aminiti ca sunteti minimalisti si va veti resemna. Minimalistii se trezesc din cand in cand din aceasta stare, intocmai cum se trezea Charlie Sheen in Las Vegas, alaturi de o femeie de serviciu din Mexic si o intreba daca a luat-o de nevasta in seara precedenta.

5. Key Party. Acest tip de petrecere, inventata aparent de hipioti sau in perioada in care miscarea hippie era foarte la moda, este tot un fel de petrecere sexuala pentru swingeri, cu mentiunea ca activitatile sexuale au loc abia dupa ce se termina Key Party. Pe scurt, Key Party presupune amestecarea cheilor de la masina intr-un bol. Intr-o a doua faza a petrecerii, fiecare fata / femeie care a venit la aceasta petrecere va lua din bol o cheie, pe cat posibil fara a vedea sau cunoaste cui ii apartine acea cheie. In cele din urma, fata respectiva va pleca acasa cu barbatul caruia ii apartiine cheia / masina respectiva. Probabil ca ar fi plisctisitor pentru cei de la petrecere ca tipa sa aleaga cheile de la masina partenerului. Zic si eu.

6. ABC Party. Este un fel de bal mascat care se practica in occident, mai curand in campusuri universitare. In ciuda numelui picant "Anything but Clothes Party" - acest tip de petrecere nu presupune decat sa vii la petrecere imbracat cu orice altceva in afara de haine. Fiecare este liber sa isi puna creativitatea la lucru si sa gaseasca lucruri care ar putea fi purtate la o petrecere: veioze, saci de gunoi, cutii de carton, fete de perna, pungi de 1 leu, burlane, cabluri, etc, etc. Fireste ca daca mergeti la o astfel de petrecere, va ramane privilegiul sa descoperiti ce se poate face intr-un mediu social in astfel de costumatie, in afara de a va minuna de voi insiva.

7. The After Party. Este un gen de pretrecere importat de la Hollywood, unde starurile rock se refugiau impreuna cu cateva admiratoare lipsite de demnitate, intr-o locatie diferita, unde beneficiau de intimitate si substante stimulante. The After Party se presupune ca este adevarata petrecere, care survine dupa o petrecere oficiala, ceva mai plictisitoare, unde starul era nevoit sa dea interviuri si autografe, sperand ca dupa acest efort colosal, va reusi, in sfarsit sa petreaca cu adevarat. Petrecerile de dupa petrecere au tendinta sa devina din ce in ce mai libertine, in functie de nivelul de toleranta si demnitatea fiecaruia si in functie de ora la care au loc.




8. The Foam Party. Dictionarul urban este oarecum neclar in privinta cestui tip de petrecere, dar se presupune ca la o Foam Party se danseasa intr-un club in care exista foarte multa spuma generata artificial. Unii considera ca Foam Party ar putea fi si momentul in care mai multe persoane se aduna la toaleta pentru a se spala pe dinti. Si atunci ne intrebam de ce ne-am inghesui cu totii intr-o toaleta sa ne spalam pe dinti... Probabil ca daca nu traiesti aceasta experienta nu ai de unde sa stii cat de distractiva este cu adevarat.

9. Cookie Party. Este un gen de petrecere pe care cateva femei il tin acasa la una dintre ele. Alte versiuni s-ar numi "cat party" sau "donut party". Petrecerea presupune existenta a cateva feluri de prajituri, fursecuri sau produse de patiserie si, de asemenea, gazda trebuie sa asigure un film cum ar fi o comedie romantica cu un actor sexy, pe masura evenimentului. In caz ca filmul este o drama de iubire produsa in India, gazda trebuie sa asigure mai multe pachete de servetele.

10. Cuddling Party. Cred ca multe dintre clientele mele ar fi interesate de o astfel de petrecere, mai ales ca am inteles ca a capatat statutul de terapie si se castiga destul de bine din asta... $80 / sedinta. (W0O0T?!) Cuddling Party este descrisa de unii ca fiind o orgie non-sexuala (iata ca exista si asa ceva), in care beneficiezi de imbratisarile si mangaierile unui "Professional Cuddler" (pur si simplu nu pot sa traduc asta). Sunt mentionate aici efectul benefico - cathartic al imbratisarii, eliberarea de oxitocina si micsorarea nivelului de stres. Pentru $80 /  sedinta... Cred ca mi-am gresit cariera.




Evident ca au fost multe tipuri de petreceri despre care nu am putut sa mentionez intr-un articol pe Psihopedia. Spre exemplu, imi amintesc de petrecerile care se termina cu distrugeri de bunuri si patrimoniu sau ceea ce se cheama Tupperware Party, care nu este nicidecum o petrecere in care sunt prezentate vasele Tupperware. Sper ca articolul meu v-a inspirat pentru aceasta vacanta si sper sa primesc comentarii cu alte tipuri de petreceri despre care aveti cunostinta. Multumesc anticipat!








(1) Imaginea Party Time, de Gaetan D., via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu