Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 29 mai 2017

Tema Primaverii. RISE

Energia specifica primaverii este pusa in slujba afirmarii de sine. Proiectele noastre de primavara se realizeaza in acord cu increderea pe care o avem in sine si in ceilalti. Un articol despre increderea in sine si in lume pe care o reflectam in arta si o luam din arta altora.




Cred ca stiti deja faptul ca materialele media pe care le consumati zilnic va influenteaza starea de spirit si chiar personalitatea, iar daca nu stiti, ma bucur sa fiu eu acela de la care aflati asta. Numeroase experimente realizate in diverse domenii ale psihologiei dau de inteles acest lucru. Spre exemplu, de curand s-a observat faptul ca filmele la care va uitati inainte de culcare au tendinta sa va apara in activitatea onirica sub forma de cosmaruri sau, de vise erotice, dupa caz.

Dar nu ar trebui sa va mire faptul ca muzica sau filmele la care va uitati va influenteaza convingerile de viata si personalitatea in ansamblul ei, in special daca aveti preferinte foarte bine definite si fixe, care rezista in timp. O persoana care are preferinte muzicale sau cinematografice diversificate, este din acest punct de vedere mai flexibila in fata provocarilor vietii, in timp ce o persoana care are preferinte fixe, probabil ca reactioneaza intr-un stil "prestabilit" si redundant.

Tema Primaverii este un topic pe care l-am introdus in blog nu obligatoriu pentru a-mi prezenta preferintele muzicale. Dimpotriva, as putea spune in acest topic apar lucruri pe care nu le-am mai auzit niciodata pana acum. Este interesanta aceasta experienta in care introduci un cuvant in youtube search si iti apar tot felul de lucruri care dezvolta tema respectiva prezentandu-i fatele in fel si chip, intocmai cum un filozof dezvolta o idee si nu o epuizeaza niciodata.

De ce "RISE"? Este un cuvant pozitiv, in general, este cam tot ceea ce inseamna energizare, ascensiune, lupta, agresivitate, etc. Sunt foarte multe cantece rock care contin in titlu acest cuvant, dar nu numai. Semn ca oamenii compun si asculta muzica (si) pentru a primi energie, pentru a se ridica din pasivitate si depresie, pentru a demonstra ceva, pentru a-si afirma misiunea pe care si-au dat-o in aceasta viata si sensul vietii, asa cum l-au inteles dansii. Iata deci cateva cantece pe care nu le-am mai prea auzit inainte despre tema primaverii "RISE".

  • Blue - All Rise. Este un cantec cumintel de party cu multe fete, destul de mainstream, semn ca viata este facuta pentru activitati sociale in care romantismul si povestile de iubire nu ar trebui sa lipseasca. Vedeti pe YouTube.
  • Gappy Ranks - I Rise. Un cantec si un solist de care nu am auzit niciodata dar s-ar potrivi bine la Magic FM, si un cantec de auto-incurajare, care zice ca in viata este bine sa te scuturi de frici, de intuneric si de pasivitate, sa iti gasesti un rost si sa traiesti "cum se cade". Vedeti pe YouTube.
  • Thomas Jack & Jasmine Thompson - Rise Up. Este un cantec de auto-incurajare  pentru o adolescenta care, in mod inevitabil a fost deziluzionata si invata ceva despre viata. Si anume invata ca in viata lucrurile nu sunt intotdeauna cum ne dorim noi si cu toate acestea, viata este frumoasa si merita traita. Vedeti pe YouTube.
  • Chad VanGaalen - Peace on the Rise. Este un cantec inadmisibil de hippy, prin mesaj si prin energia pe care o degaja, chiar si prin categoria de instrumente folosite. Mesajul cantecului este unul de comuniune cu natura si armonie in sanul acesteia, iar inaltarea este a spiritului care nu poate decat sa devina liber si creativ intr-un cadru atat de frumos. Vedeti pe YouTube.
  • Jason Catro - Rise to You. Pentru tanarul Jason, sensul vietii pare sa fie legat mai curand de iubire si comuniunea cu iubita sa. Cantecul este echilibrat si frumos in felul sau, vorbind despre dependenta tanarului de iubire. El este pregatit sa isi investeasca "cei mai frumosi ani" din viata in iubire si sa faca tot ce ii sta in putinta sa creasca in ochii iubitei sale. Vedeti pe YouTube.
  • Caroline Jones - Rise (Sing it Loud). Este genul de cantec care participa la Eurovision din Australia, cu mentiunea ca vine de fapt din Statele Unite. Este un cantec country cu un video-clip pe masura, care incearca sa ne initieze in dragostea pentru animale si viata in mijlocul naturii, in care activitatile fizice sunt la ele acasa , idilele miros a transpiratie proaspata si animale domestice iar hrana este "de la mama ei". Vedeti pe YouTube.
  • Katy Perry - Rise. Este o incantatie pentru victorie si reusita, desi pare facuta de o persoana aflata in depresie, cu dramatismul de rigoare. Inaltarea este certa, dar se simte si durerea. Cantecul reuseste sa para mai mult decat un cantec pop ieftin, are traire, are atmosfera si un mesaj inaltator, cum altfel. S-a facut si o versiune rock si nu suna rau deloc. Vedeti pe YouTube.
  • Maude - Rise up! Stiti momentul acela cand francezii nu il mai citesc pe Cioran, ies din muzeele cu opera lui Brancusi si au chef de viata? Atunci ei se apuca sa faca sitcomuri ieftine care vor sfarsit pe TVR 2 pentru a-i bucura pe acei pensionari care nu se uita doar la A3. Revenind la cantec, sa recunoastem ca este unul optimist si superficial, asa cum trebuie sa fie un cantec la un program matinal, primavera. Vedeti pe YouTube.
  • Soundgarden  - Live to Rise. Un grup venit din  "suicide city", adica Seattle, la fel ca Nirvana si Pearl Jam, capete de afis pentru rockul anilor '90. Se zvoneste ca Seattle, "oras al sinuciderii" ar fi doar un mit iar adevaratul pol al sinuciderilor in America este de fapt Las Vegas. Oricum, Seattle este un oras pentru iubitorii de ploaie si pentru cei care isi doresc sa viziteze case memoriale ale unor sinucigasi celebri, cum ar fi solistul Soundgarden, care s-a inaltat zilele trecute. God bless his soul. Vedeti pe YouTube.
  • NTER - Rise of an Empire. Ca dovada ca fiecare isi intelege inaltarea asa cum poate el... avem acest cantec care cultiva o viziune total anti-sociala cu privire la modul in care ar trebui sa ne petrecem viata. In spirit adlerian, "asta sunt eu, asta este lumea si asta pot sa fac eu intr-o lume ca aceasta." Cand neincrederea in sine si in ceilalti devine o problema majora, ajungem sa avem incredere in raul din noi, precum NTER. Vedeti pe YouTube.
Dupa cum ati observat, tema acestei primavera a fost afirmarea de sine si energizarea pentru activitate. Dar pentru ca suntem atat de diferiti unii de ceilalti, aceasta afirmare se face in moodurile cele mai variate, uneori tinand cont de bunul simt comun, iar alteori nefacand decat sa sfidam aceasta perspectiva.








(1) Imaginea Rising Sun, de KWKD, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu