Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 21 decembrie 2016

Exista Auto-Sacrificiu?

Povestea sinistra a sergentului Schap, din armata americana, ridica un mare semn de intrebare: cat de generoase sunt, cu adevarat, gesturile generoase si ce se ascunde in spatele acestora?




Stiti acele persoane care fac sacrificii cu multa usurinta si ne imaginam ca le fac pentru ca sunt oameni minunati care ne iubesc si sunt bine intentionati. Cred ca foarte multe dintre femei au o inclinatie arhetipala, daca doriti, sa faca aceste sacrificii in acest mod, insa, asa cum reiese din povestea urmatoare, nu doar ele.

Fireste, avem exemplul Mantuitorului Isus care ne spune sa practicam auto-sacrificiul iar intreaga scriptura vorbeste despre sustinerea dezinteresata a celor din jur. Problema este ca multe din ocaziile in care practicam auto-sacrificiul nu sunt tocmai dezinteresate - oamenii pur si simplu nu sunt pregatiti pentru asa ceva.

40. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. 41. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila, mergi cu el doua. 42. Celui ce-ti cere, da-i; si nu-i intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine. Matei, 5.
Un egoism primordial ne pune in miscare si transforma auto-sacrificiul mai curand intr-o forma de manipulare decat intr-o dezinteresata urmare a recomandarilor pe care ni le-a lasat Mantuitorul. Altfel spus, in caz ca apare "auto-sacrificiul" si "daruirea" in comportamentul cuiva, in spatele acestuia veti gasi, de fiecare data, mai curand dorinta de a obtine ceva decat simpla "nevoie de a ajuta".

Daruirea "da bine" in ochii comunitatii dar, s-ar parea ca, bunul simt comun prevede si acest drept al celui care a daruit sa pretinda ceva in schimb. Aici, pare ca bunul simt a reusit sa uite pilda lui Isus. Probabil ca ati auzit despre principiul reciprocitatii - acel principiu ce reglementeaza relatiile, afirmand ca cei care ne-au daruit ceva, trebuie recompensati, intr-un fel sau altul.

Fiindca suntem atat de influentati de acest principiu al reciprocitatii, manipulatorii stiu ca pentru a obtine ceva trebuie sa dea ceva mai intai, cum ar fi mici servicii, complimente, etc. Cine mai stie ce poate obtine un manipulator de succes prin intermediul unei cafelute care vine la momentul potrivit... Este interesant insa si ce se poate intampla cand manipulatorul nu obtine ceea ce isi propune!

Numele militarului de cariera Stephen Schap, care se afla impreuna cu sotia sa in Germania, unde isi desfasura activitatea la o baza miliara americana, este asociat uneia dintre cele mai grozave fapte savarsite din gelozie. Si asta in ciuda faptului ca sg. Schap parea mai curand un suflet nobil, capabil de auto-sacrificiu, in beneficiul celorlalti.

Viata de familie a celor doi a fost una frumoasa, cu exceptia faptului ca sotia Diane nu reusea sa ramana gravida sau isi pierdea sarcina, de fiecare data, la cateva luni. Stephen Schap, sincer miscat de tragedia pe care o traversa sotia sa, se decide sa-si faca o vesectomie, pentru ca sotia sa nu mai considere ca vina ii apartine. Asa cum stiti probabil, vesectomia presupune renuntarea de catre barbat la posibilitatea de a procrea, prin intermediul unei operatii chirurgicale.




O decizie extrema, nu-i asa, ce pare a avea la baza atasamentul si sensibilitatea, sentimentele frumoase pe care Stephen le nutreste fata de sotia sa. Insa feriti-va de gesturi de auto-sacrificiu care va sunt dedicate... Nu stiti ce se poate ascunde in spatele acestora! Probabil ca nu ati banui macar continuarea acestei povesti cutremuratoare.

Ei bine, Diane isi urmeaza sotul in Germania, dar se pare ca nu ii prea prieste aceasta mutare. Asa cum se intampla in numeroase cupluri, la un moment dat sentimentele celor doi se mai domolesc cu trecerea timpului iar monotonia cuplului isi intra in drepturi. La aceasta situatie Diane descopera o solutie care de asemenea este oarecum frecventa - un camarad al sotului ii face ochi dulci, iar de la rezonanta emotionala si pana la cea fizica nu e decat un pas.

In timp ce Diane Schap isi traia iubirea cu Gregory Glover, camaradul sotului ei, Stephen Schap isi vedea de misiunile sale militare, fara sa bage de seama evolutia sentimentelor in cuplu, cu atat mai putin evolutia sexuala a sotiei sale. Dar, ce sa vezi, Diane ramane insarcinata, iar asta chiar il pune pe ganduri pe sg. Schap. Cine "putea fi" tatal copilului?

Cand descopera ca tatal era nimeni altul decat camaradul sau Gregory Glover, sg. Schap isi iese din minti si, nici mai mult, nici mai putin, isi decapiteaza prietenul, ducandu-i capul acestuia sotiei, la spitalul unde urma sa nasca: "Poftim! Iata-ti iubitul, nevasta! Culca-te cu dansul!". Good job sergeant! Acest final neobisnuit al unei povesti de dragoste oarecum banale, tocmai fiindca este atat de frecventa, m-a determinat sa ma intreb ce anume se afla de fapt in spatele actelor noastre aparent generoase.




Ne dam seama abia la urma ca generozitatea lui Schap nu era nici pe departe o generozitate reala si dezinteresata, iar pe cat a fost mai extrem, "dezinteresat" si plin de afectiune gestul sau de a renunta la posibilitatea de a procrea, facandu-si vesectomia, pe atat si gestul care l-a trimis in spatele gratiilor pentru mult timp a fost mai groaznic.

Dincolo de aceasta observatie simpla, si anume ca in spatele gesturilor aparent dezinteresate se afla intentii mai putin dezinteresate si moduri de a privi viata care ne-ar produce fiori, cel putin prin efectele lor, ar trebui sa ne intrebam care era de fapt problema lui Schap, si care este motivul alegerii sale? Barbatii furiosi fac multe grozavii dar parca grozavia lui Schap le depaseste pe toate. Chiar asa: care era problema lui Stephen Schap?

>> Continuarea in Psihopedia PRO









(1) Imaginea Memorial Day, de BK, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Snopes, (acc. Dec 21, 2016), Beheaded Lover, website: Snopes



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Show comments
Hide comments

3 comentarii:

  1. Poate sunt cinica, dar eu zic ca sergentul asta tot a facut ceva bun: vasectomia e cadoul pe care l-a facut speciei umane, renuntand sa se reproduca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac mult persoanele care vad jumatatea plina a paharului. :D Si pana la urma, exista auto-sacrificiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Departe de a putea pretinde un raspuns corect din punct de vedere psihologic, pot doar incerca o opinie personala a acestei "dileme". Lingvistic vorbind cred ca acesta ar fi termenul pe care unii il aleg pentru a denumi frumos ceea ce numai ei pot evalua ca fiind sacrificiu. Auto-sacrificiul suna cumva nobil, daca i-ai spune simplu "alegere" ai demitiza caracterul generos si dezinteresat al omului. Eu cred ca facem alegeri, cat de inspirate sau nu se dovedesc ele a fi este o alta poveste si pentru a ne codifica realitatea intr-un mod cat mai adaptativ, ne vom alege cuvinte care sa descrie gestul intr-un mod semnificativ. Asa ca nu putem vorbi de auto-sacrificiu decat din postura celui care isi percepe actele ca fiind sacrificii de sine. Eu nu m-am gandit niciodata asa la ceva ce am facut aparent pentru altcineva. Daca esti perseverent in a pune intrebarea "de ce" de suficient de multe ori, precum si de a raspunde onest, e posibil sa descoperi ca si tu ai ceva de castigat, altfel nu ai fi motivat sa continui... sacrificiul. Daca nici asa nu vezi castigul personal, e posibil ca acesta sa fie adanc inradacinat in codul tau genetic, in ceva ce ti-ar fi mai greu sa descifrezi daca esti prea ocupat sa ii pui denumiri pentru a explica altora situatia ta. :)

      Ștergere