Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 15 decembrie 2016

Mantuirea Femeilor prin Cuvant

Entuziasmate, triste sau plictisite, femeile se aduna si impartasesc impresii. Vorbitul incepe (mai) devreme si nu se termina niciodata. In plus, femeile adora tipii care le spun povesti interesante. 






Stiti, ati observat probabil ca... femeile vorbesc mult. Vorbesc intre ele, ar vrea sa vorbeasca si cu partenerii lor la fel de mult, dar nu reusesc intotdeauna caci barbatii au alte preocupari. Desigur, descoperi adesea ca... "nici cu barbatii nu ti-e rusine", fiindca, in fond, baietii sunt crescuti si educati de mamele lor si odata cu bagajul de informatii, pot prelua si obiceiul de a impartasi impresii.

Uneori, pe noi barbatii, ne deranjeaza toate aceste povesti detaliate si interminabile si am vrea ca ele sa se mai opreasca din cand in cand, atat atunci cand le ascultam, cat si atunci cand ne dam seama ca ele sunt despre noi insine si circula acolo unde nu ti-ai fi dorit sa circule vreodata, unde ai fi avut interesul sa nu se auda acele lucruri despre tine.

Dar femeile vor vorbi in continuare si vor avea credinta ca orice se poate povesti si chiar trebuie povestit, ca si cand, acest fapt ar reprezenta o masura de auto-protectie - stiti ce se spune "knowledge is power". Insa pe femei nu puterea cunoasterii le anima cat puterea relatiei. Te intrebi daca detalii precum cele referitoare la viata sexuala si intimitatea cuplului chiar trebuie impartasite, cel putin asa ii aud adesea intrebandu-se pe unii dintre barbati.

Fetitele vorbesc mai devreme decat baieteii, au un vocabular mai bine dezvoltat inainte de inceperea scolii si folosesc propozitii cu structuri mai complexe. In scoala, decalajul de dezvoltare intre fetite si baietei in ce priveste cititul si scrisul este de un an spre un-an-si-jumatate. Probabilitatea ca baietii sa aiba o problema de limbaj sau citit este de doua ori mai mare si sunt de 3-4 ori mai expusi balbismului. Fetele se descurca mai bine la testele de memorie verbala, dictie si fluenta verbala. In medie, fetele folosesc de 2-3 ori mai multe cuvinte pe zi decat baietii si vorbesc mai rapid, rostind de doua ori mai multe cuvinte pe minut. Lista continua iar diferentele acestea persista pe parcursul vietii. Printre victimele accidentului vascular, femeile isi recupereaza mai rapid capacitatea de a vorbi decat barbatii. David Walsh Ph. D..

Chiar daca nu ne place intotdeauna acest obicei de a "impartasi impresii", motivele mai putin constientizate ale acestei necontenite impartasiri se fac simtite cand te astepti mai putin. Femeile impartasesc impresii pentru a se distra, pentru a descoperi noi oportunitati profesionale sau relationale, pentru catarsis dar poate mai ales pentru asigurarea relatiei.

Fiindca vorbesc mult au ajuns sa se rezolve numeroase mistere judiciare si criminalistice - vezi "Verdict: Crima". Daca un barbat poate sa ignore relatiile cu cele mai apropiate rude, chiar si ani intregi, fara sa simta ca s-au indepartat propriu-zis, faptul ca femeile isi impartasesc impresiile poate contribui la rezolvarea unor cazuri de crime odioase si, poate ca, la un nivel inconstient, femeile au in vedere chiar si asta atunci cand isi vorbesc.

Kristi Johnson, o fata dintr-un oras provincial ajunge in Orasul Ingerilor (L.A., California) si cauta un viitor in cinematografie si modeling, simtind ca are ceva sanse in aceste domenii. Un tip spilcuit intalnit la mall ii da de inteles ca el este oportunitatea pe care fata o astepta de ani intregi: ii oferea un rol pentru urmatorul film cu James Bond - ar fi urmat sa devina urmatoarea "Bond Girl". Tipul ii spune sa poarte o anumita costumatie 'Bond" si sa il intalneasca la o auditie.

Kristi este entuziasmata si, fireste(!), ii povesteste colegei de camera despre toate astea: despre tinuta solicitata de acela care urma sa-i schimbe viata, despre rolul pe care i-l propusese acesta, intr-un film din seria Bond, si asa mai departe. Povesti, povesti, povesti! Un barbat ar fi preferat poate sa vada daca oportunitatea este una reala si serioasa, iar abia apoi si-ar fi impartasit succesul. Altfel, nu-i asa, risca sa para doar un pampalau.




Din pacate, lucrurile nu au mers asa cum se astepta Kristi, insa povestea spusa de ea a circulat si a ajutat politia sa rezolve misterul crimei careia i-a fost victima. Susan Murphy, o alta aspiranta la urmatoarea Bond Girl, vorbeste si ea cu prietenul ei despre aceasta "minunata oportunitate profesionala", dar alege sa fie insotita de prieten la auditie, unde, fireste, este respinsa "din cauza tinutei inadecvate".

Cathy DeBuono, care pe atunci era o tanara actrita de 29 de ani si care ulterior devine psiholog si realizeaza un film documentar despre pradatorul sexual Victor Paleologus, nu cade nici ea in capcana acestui paianjen. In interviul de mai sus, ea marturiseste ca, spre deosebire de Kristin Johnson, avea ceva mai multa experienta de viata, era mai putin naiva si a observat cateva "stegulete rosii", simtind ca era ceva gresit in legatura cu acest tip, desi prima impresie pe care o producea era una buna.

Kristi Johnson a povestit despre preocuparile ei cu colega de camera, iar Susan Murphy si-a impartasit si ea framantarile cu prietenul ei. Cathy are o intuitie treaza si vorbeste cu tatal ei care o sfatuieste  sa nu mearga la auditie. Totusi, ia un prieten musculos si se duce la auditie, unde, fireste, nu are prea mult succes, dar hei, nici Victor Paleologus! Aceste atitudini de impartasire au reprezentat, s-ar parea, cheia cazului Kristi Johnson si au fost de un real folos detectivilor implicati in rezolvarea acestui caz.

Femeile sunt convinse ca singuratatea nu le poate aduce nimic bun. Pentru ca au aceasta convingere ele vor cauta mereu sa fie vazute, sa fie auzite, sa fie impreuna cu ceilalti, unde se afla si oportunitatile lor de evolutie in viata. John Gray, autorul best-sellerului international "Femeile sunt de pe Venus, Barbatii sunt de pe Marte", descrie comportamentul si nevoile feminine cu ajutorul catorva parametrii esentiali:

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Catching Up, de Asim Bharwani, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Gray, J., (2006), Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, editura Vremea, Bucuresti.

(3) PBS Parents, (acc. Dec 15, 2016), Boys and Girls Brains: What is the difference?, website: PBS Parents

(4) Love Systems, (acc. Dec 15, 2016), Tell Stories to Get the Girls, website: Love Systems



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Show comments
Hide comments

4 comentarii:

  1. E foarte interesant articolul acesta si usor indraznet in acelasi timp. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca mi s-a parut ca ai inceput articolul dintr-o pozitie de toleranta fata de femei si l-ai dezvoltat intr-o nota ce complimenteaza in final femeia, alegand insa sa vezi doar un scop (frumos expus de altfel) in mantuirea noastra verbala, nu si faptul ca acesta e un efect al evolutiei. Iar daca privesti "problema" din punct de vedere al evolutiei era firesc ca barbatii ce mergeau la vanatoare sa incerce sa fie cat mai tacuti (altfel s-ar fi dat de gol si adio masa! sau ar fi sfarsit hranind chiar ei vanatul), pe cand femeile lasate la vatra sa vada de copii aveau sa-si imbunatateasca abilitatile in comunicare si chiar creativitatea sporovaind cu copiii si chiar intre ele. Acelasi lucru s-a intamplat si in timpul razboaielor, se schimbau doar victimele, dar ideea era aceeasi: barbatii erau plecati departe de casa, putin dispusi spre confidente fata de straini, iar femeile cresteau acasa copiii, depanandu-si amintiri si sperante cu vecinele de suferinta. Aceasta evolutie a facut posibil transferul anumitor abilitati (considerate tipic feminine sau din contra tipic masculine) intre cele doua tabere, deoarece oricat de diferiti am fi, evolutia ne solicita resurse din ambele parti. Vrem, nu vrem, in ADN-ul nostru se regaseste informatia genetica transmisa si de vanatori si de vorbaretele care s-au descurcat suficient de bine in societate. "Oportunitatile [femei]lor de evolutie" cum spui tu, se traduce in definitiv spre oportunitatile de evolutie a omului, indiferent ca e barbat sau femeie. :) Felicitari, Marius, e un articol foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perspectiva mea psihologica si perspetiva ta antropologica si evolutionista fac aceasta pagina de internet sa nu fi fost irosita in zadar, sau cel putin acesta este sentimentul meu. Felicitari si tie pentru comentariul inspirat si avizat, as putea spune. :

      Ștergere