Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 4 octombrie 2020

Cuplul Sub Microscop

V-am pregatit o sinteza a catorva dintre cele mai interesante aspecte ale relatiilor, descoperite prin intermediul cercetarii stiintifice. Vom afla despre cum ne influenteaza statutul privilegiat comportamentul in intimitate, despre barbatii cei mai cautati pentru relatii serioase si despre femeile care primesc cele mai scumpe inele de logodna.  



☆ ☆ ☆



Mi-au atras atentia cateva studii relativ recente legate de iubire / relatii si nu pot sa nu le impartasesc cu voi. In acest articol veti afla niste trasaturi de personalitate neasteptate ale femeilor frumoase care ii intereseaza pe (destui) barbati, care sunt femeile care primesc inelele de logodna cele mai scumpe, de asemenea, daca prezenta unei femei influenteaza comportamentele de risc ale barbatilor si cat de inspirata (ca alegere a partenerului) este iubirea la prima vedere. Nu in ultimul rand, vom descoperi daca statutul economic si educatia ne fac mai intelegatori si cooperanti, sau, dimpotriva, mai agresivi, in intimitate.

Dar sa nu va mai plictisesc cu alte detalii plictisitoare fiindca avem treaba si, nu-i asa, mai importante decat rezultatele studiilor sunt interpretarile acestor rezultate.
  • ESTE OK DACA O FEMEIE FRUMOASA ESTE PUTIN... EXTREMA. Un studiu a demonstrat faptul ca barbatii sunt in general atrasi de trasaturile de personalitate de tip borderline la o femeie atragatoare. Tulburarea de Personalitate Borderline se manifesta prin instabilitate emotionala accentuata, reactii comportamentale extreme (auto-vatamare), teama de abandon si o imagine de sine insuficient definita. Prin urmare, intelegem ca barbatilor le place "actiunea", caci de liniste nu ar avea parte odata implicati in asa ceva. Imi imaginez ca aceasta preferinta s-ar putea datora si faptului ca o femeie foarte frumoasa si stapana pe emotiile ei pare mai curand (prea) puternica si inaccesibila, ceea ce ii dezarmeaza pe multi dintre noi. In acest timp, vulnerabilitatea unei femei cu trasaturi borderline nu doar ca alunga plictiseala dar ne da si ceva de facut (sa o salvam pe dansa), ceea ce are un efect pozitiv asupra propriei stime de sine. 
  • ESTE OK DACA UN BARBAT BOGAT NU ESTE SI ATRAGATOR. Acelasi grup de studii, a confirmat si preferintele femeilor pentru barbatii instariti, pentru motivele bine-cunoscute: securitatea economica personala si a copiilor. Un lucru surprinzator este acela ca barbatii nu foarte atragatori sunt la mai mare cautare decat cei atragatori. Care sa fie explicatia? Cel mai probabil, barbatii atragatori sunt perceputi ca fiind neseriosi sau lipsiti de atributele barbatului pe care te poti bizui: cooperant, de ajutor, preocupat de nevoile ei si ale copiilor, capabil sa sustina si sa protejeze familia. Asadar, femeile iau decizii mai rationale in ce priveste relatiile lor pe termen lung, chiar daca ar putea, in sinea lor sa ramana sensibile la aspectul fizic al unui barbat si chiar sa isi permita o relatie ascunsa si de scurta durata cu acesta, in caz de urgenta.
  • DRAGOSTEA LA PRIMA VEDERE ADUCE DEZILUZIE. Oare te afli si tu printre cei care se indragostesc prea des, prea usor si prea repede? Desi ai spune ca asta e o mare calitate a ta (esti iubaret /iubareata), oamenii de stiinta considera ca, de cele mai multe ori alegerile in iubire ale unei astfel de persoane sunt gresite. O sa-mi spuneti ca nu are niciun sens sa mentionam "alegere" si "iubire" in aceeasi propozitie si ca oamenii de stiinta sunt niste extra-terestri, dar hei, acelasi lucru il cred si ei despre tine! Caci da, exista alegeri ne-constiente (ca sa nu spun inconstiente), ceea ce inseamna ca aveti de lucru la capitolul auto-control, daca doriti sa alegeti mai prietenos cu voi insiva data viitoare. E de vina celalalt, nu-i asa, fiindca stie sa se vanda, sa vrajeasca si pare prea bun (ca sa fie adevarat). De asemenea, este narcisist(a) si psihopat(a), adica exact ce iti trebuie!
  • UN STATUT PRIVILEGIAT NE FACE VIOLENTI IN INTIMITATE. In mod contra-intuitiv, un studiu a demonstrat faptul ca atunci cand aveti un statut economic privilegiat, veti avea si tendinta sa deveniti mai agresiv in intimitate. Mai mult decat atat, chiar si o educatie mai aleasa va face violenti in relatie. Care sa fie explicatia? Nu cred ca exista vreun doctorat care sa te invete sa fii agresiv in intimitate, nu-i asa? De asemenea, nu trebuie sa va ganditi la violenta fizica. Argesivitatea verbala si abuzul emotional sunt semne de agresivitate la fel de autentice si cu nimic mai confortabile pentru cel / cea care le suporta. Probabil ca persoanele privilegiate dezvolta anumite complexe de superioritate si sentimentul ca "merita", ceea ce naste foarte multe frustrari si intoleranta fata de limitele omenesti ale partenerului. De aici si agresivitatea. 
  • PREZENTA PARTENEREI TE FACE MAI CUMINTE. Unii ar explica asta hormonal - iubirea il face pe barbat mai moale (oxitocina), asa cum pe femeie o intareste, o face sa se simta in siguranta. Poate ca barbatul respectiv tine la felul cum este perceput de partenera si nu vrea sa para un salbatic, care o face de rusine asumandu-si riscuri inutile. Poate ca se teme ca un scandal ar rani-o pe partenera din punct de vedere emotional sau chiar fizic. Cert este ca femeile au nevoie de stabilitate iar riscurile inutile nu o incanta. Isi doreste un partener echilibrat si puternic, intreg si nevatamat, capabil sa sustina familia economic si nu numai.   
  • FEMEILE FRUMOASE PRIMESC INELELE SCUMPE. Aici intuitia nu v-ar insela, caci da, barbatii ofera inele de logodna din ce in ce mai constisitoare daca femeia iubita este atragatoare. De asemenea, femeile au pretentii invers proportional cu atractivitatea partenerului: cei foarte atragatori pot sa scape cu o imitatie de tinichea in timp ce barbatii care nu au castigat loteria genetica ar trebui sa cheltuiasca pe inel ca si cand ar fi castigat la loteria nationala.
 







(1) Imaginea Yoga Synergy, de Jasmine K, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Science Direct, (acc. 04.10.2020), BPD Trait in Attractive Women..., Website: Science Direct

(3) Psychology Today, (acc. 04.10.2020), When You Fall in Love Too Easy..., Website: Psychology Today

(4) Science Daily, (acc. 04.10.2020), Higher Status Makes Men and Women..., Website: Science Daily

(5) PsyPost, (acc. 04.10.2020), The Presence of a Girlfriend Diminishes..., Website: PsyPost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu