Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 10 iunie 2016

Bucuria de a fi Respins

Stiati ca atunci cand suntem respinsi, in creierul nostru apar emisii de hormoni ai fericirii? Este vorba despre un sistem de auto-protectie prevazut de providenta care, s-ar parea ca la depresivi functioneaza in mod deficitar.




Cred ca ati traversat tot felul de evenimente mai mult sau mai putin placute pana la varsta pe care o aveti. Dintre acestea, probabil ca a fost nevoie sa suportati numeroase momente in care v-ati simtit respinsi de cei din jur. Stim cu totii, nu sunt momente tocmai placute.

Si totusi, ce se intampla la nivel hormonal in momentul cand sunteti respinsi de cei din jur? Cercetatorii au aceasta mare problema personala  care se numeste curiozitatea excesiva, iar in anumite tari ei dispun de resurse pentru a da si raspunsuri numeroaselor intrebari pe care si le pun.

Iata in ce a constat experimentul de laborator organizat de ei: mai multor participanti (n=18) la acest experiment li s-a cerut sa intre pe un site de matrimoniale online si sa aleaga cateva profile care li se par interesante. Apoi, intr-o a 2-a faza a experimentului, li se comunica in timp ce li se facea o tomografie, ca persoanele respective le-au respins cererile de prietenie.

Este interesant faptul ca toti participantii stiau deja ca profilele respective sunt false si cu toate acestea, raspunsul din creier a fost unul foarte promt. E vorba despre emisii de hormoni, mai exact de opioide endogene (ex. enodorfine - hormoni ai fericirii). Da, stiu, este curios faptul ca, desi suntem respinsi, in creier apar emisii de hormoni ai fericirii, nu-i asa?




Cercetatorii explica asta prin aceea ca, la fel ca si in cazul durerii fizice, si in ce priveste traumele emotionale, creierul are un sistem prin intermediul caruia intervine pentru a ne proteja de durere. Acest sistem consta in emisii automate de analgezice naturale care vin sa ne sustina emotional. Perfect, am spune noi, iata ca natura ne protejeaza!

Din pacate, nu se intampla acest lucru si in cazul depresivilor, al caror pattern de functionare in cazul respingerii difera considerabil de al persoanelor inzestrate cu o rezilienta mai mare. Ei bine, la depresivi vulnerabilitatea emotionala accentuata se observa la tomograf sub forma unei mai slabe emisii de opioide in situatia respingerii. 

Cercetatorii au considerat atunci ca depresia este probabil o problema hormonala, care consta intr-o disfunctie a sistemului de reglare emotionala in situatii cu stres accentuat. In calitate de psihoterapeut ma vad nevoit sa atrag atentia ca, in ciuda aparentelor, nu disfunctia hormonala este cauza scazutei reziliente, pentru ca pana la disfunctia hormonala se intampla multe...

Tentatia de "a pune caruta inaintea cailor" este mare. De asemenea, tentatia de a trata durerea psihica cu medicamente (pentru a regla acest dezechilibru hormonal) este la fel de mare. Insa ceea ce omitem noi este faptul ca deficitul hormonal isi are originea in modul cum interpretam realitatea (de ex. respingerea), si mai ales in convingerile de viata pe care le utilizam pentru a da sens realitatii (respingerii). 

Oare care sunt aceste convingeri? Va invit sa lecturati lista urmatoare de convingeri si sa va intrebati in ce masura va regasiti in aceasta. Este vorba despre o lista care a fost denumita in literatura de specialitate "triada depresiva" si care, se considera a reprezenta un factor nelipsit in tabloul clinic al depresiei:

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Isolation, de Geroif Nikolay, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Psy Blog (acc. Iunie 10, 2016), Depressed People Take Social Rejection Harder, website: Psy Blog

(3) Psy Blog (acc. Iunie 10, 2016), Social Rejection Triggers Release of Natural Painkillers, website: Psy Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu