Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 22 mai 2016

Revolutionar de Profesie

Un revolutionar este binevenit uneori, cand oranduirile isi fac de cap, uitand cu totul de vointa populara. Cu toate acestea, probabil ca nu va surade ideea de a locui sub acelasi acoperis cu... revolutionarul de profesie.





Imi amintesc inca motivul pentru care a inceput revolutia romana din Decembrie 1989 - cativa sustinatori ai pastorului disident anti-comunist Laszlo Tokes, au inceput sa scandeze lozinci anti-sistem, iar lor li s-au alaturat o multime de trecatori din Timisoara. Este interesant faptul ca pastorul mentionat are o poveste plina de disidenta si inainte de 1989, dar si dupa acel moment, el regasindu-se constant in pozitia de opozant al sistemului, indiferent despre ce sistem ar fi vorba.

"Perfectul este dusmanul binelui." (Eroarea Logica a Nirvanei - cand solutiile problemelor sunt respinse pentru ca nu sunt perfecte.)

Un revolutionar de profesie iti va face o mica revolutie chiar si din nimic - atat de mare este nevoia sa de spectacol! El iti va comanda o Coca Cola dietetica, iar apoi va face spectacol pentru ca bautura nu are niciun gust! Atractia magnetica intre revolutionar si obstacole va face mereu deliciul camerelor de luat vederi, caci, s-ar parea, revolutiile si camerele de luat vederi se cam atrag intre ele. 

Aceste persoane care par a se opune intotdeauna majoritatii sau curentului social dominant si directiei impuse de acesta... Poate ca exista o varsta la care fiecare dintre noi este putin rebel. Cand, la un seminar universitar, am spus ca am fost rebel in adolescenta, ceilalti mi-au sugerat ca am fost rebel "din cauza conformismului" - in 1990 toti erau rebeli si rockeri!

Consider ca exista o legatura structurala intre varsta adolescentei si obiceiul de a te opune. Daca in adolescenta, este cool sa te opui, sa spui NU, sa fii putin altfel decat parintii, se pare ca, odata cu trecerea vremii, societatea nu mai are la fel de multa indulgenta cu tine, existand multe sanse sa apara marginalizarea. Dar adolescentii eterni nu se sinchisesc de asta si stiu ca odata cu sacrificiile vine si ... spectacolul, care este, probabil, "premiul suprem" pentru ca ai spus "NU".




Dr. Cristian Andrei spunea ca, in timp ce barbatii tipici se lupta pentru putere si influenta sociala, pentru proprietati si prestigiu, femeile tipice se lupta mai curand pentru chestiile domestice: pentru casa, pentru familie dar, inainte de toate, pentru barbatul lor. Asa stand lucrurile, la femei, revolutiile se vor lega de "puterea de a se opune" diverselor aspecte domestice: spre exemplu diverselor neajunsuri de acasa, deciziilor barbatului, sau poate chiar respingerii venite din partea lui. Esti poate si tu o revolutionara de profesie?

Voi continua acest articol prin a va prezenta opt coordonate ale vietii unui revolutionar de profesie (extremismul, victimizarea, negativismul, perfectionismul, etc), urmand ca in final sa va impartasesc cateva date despre tipologia creata de Richard Kopp in care figureaza si "Opozantul" cu trasaturile sale specifice. Iata deci coordonatele vietii unui opozant sau, daca va place mai mult termenul, ale vietii unui revolutionar de profesie:


  • Spectacolul - Nu prea ai cum sa te opui curentului social dominant fara sa se creeze spectacolul si trebuie sa privim cu atentie la felul in care se desfasoara viata acestui etern opozant si la relatiile care se creaza intre revolutionar si cei din jur - relatiile dintre actori si spectatorii lor.
  • Obstacolul - Pare ca intre revolutionar si obstacole exista o adevarata "poveste de dragoste", intrucat revolutionarul sufera realmente atunci cand in viata sa nu exista obstacole. Ce monotonie! Parca i se potriveste mai mult "Viva la vida... loca!".
  • Negativismul - Atentia revolutionarului de profesie este atrasa si se focalizeaza pe lucrurile negative iar in memoria lui, vor dainui pentru totdeauna chestiile "rele". Pe baza acestor probe, el poate sa declanseze revolutiile, are combustibilul si superioritatea morala necesare acestei misiuni. Ce-ar insemna un revolutionar care se bucura de ceea ce are si devalorizeaza ceea ce a pierdut? 
  • Victimizarea - Pare ca revolutiile se hranesc din strambatatea lumii, pe care o vor detecta intotdeauna, cu un aparat psihologic infailibil. Daca nu ne-am considera victime ale sistemului si ale puterii, atunci n-am mai avea suportul moral si energetic pentru a le combate.









(1) Imaginea Extremism, de Cylonfingers, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. May 22, 2016), Laszlo Tokes, website: Wikipedia

(3) Wikipedia, (acc. May 22, 2016), Nirvana Fallacy, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu