Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 19 mai 2016

Lectie de Pedofil

Stiu, pedofilii sunt odiosi si ne dau fiori. E atat de trist si revoltator cand un copil cade prada unui vanator sexual pervers si te intrebi pentru cat timp va duce cu el rusinea molestarii sexuale. Si totusi... avem si ceva de invatat de la pedofil?




Cazul pedofilului de 45 de ani de la Pitesti actualizeaza problematica controlului exercitat de parinti asupra adolescentilor sau puberilor expusi unor astfel de pericole. Cu toate ca ma indoiesc de faptul ca pericolul, statistic vorbind, este unul real, m-am gandit ca este bine sa scriu, la randul meu, despre asta.

Nu de alta dar am observat ca in spatiul public au aparut tot felul de indemnuri radicale, venite inclusiv din partea organelor de Politie, prin intermediul reprezentantilor acestora: "parintii sa monitorizeze mai atent activitatea pe facebook a copiilor". Apoi, in dreptul fiecarui articol scris despre incidentul nefericit de la Pitesti, apar comentarii dezlanate precum acestea:

pro europa (18.05.2016, 18:19) super idioti parintii care permit copiilor de asemenea varste sa aibe conturi pe retele de socializare.  
CiPi (18.05.2016, 11:16) Ce @#$!#$ $#$#%^ ^&^*&@# va lasati copii pe facebook!? Nu stiti ca exista parental control, blocati facebooku si mizeriile astea. Ce cauta copii de 11 ani pe facebook unde e plin de pornografie?
"Cazurile in care copile de 10 ani au fost racolate prin intermediul facebook-ului de catre vanatori sexuali cu bomboane, ne determina sa ne intrebam daca controlam destul de mult activitatea de pe facebook a copiilor nostri." concluzioneaza situl citat. 

Am observat teama, justificata de altfel, a tuturor celor care au copii aflati la varste vulnerabile precum ale fetitelor racolate in cazul de la Pitesti. In acelasi timp, mi-am amintit ca de curand am citit marturia unei fete de 14 ani, a carei viata parea desprinsa dintr-un film de groaza, dar nu datorita pedofililor...

Plang in fiecare seara si n-am cu cine sa vb despre asta. Rog pe oricine ce trece prin situatii grele ca astea sa ma contacteze prin mesaj fara sa sune caci aud parintii, pe numarul asta: *** .Nu dau adresa de Facebook sau yahoo pt ca mama ma verifica sa vada daca nu cumva ma prostituez sau ma droghez pentru ca na...sunt nebuna. 

Isteria pare ca a cuprins intreaga tara si parintii terorizati au tendinta sa recurga la masuri exceptionale, incurajati fiind de reprezentantii mass-media si ai institutiilor de forta, imaginandu-si ca daca pun cat mai multe lacate pe viata acestor copii, le vor oferi siguranta de care acestia au nevoie. Din pacate, lucrurile nu merg asa, iar forta nu constituie solutia acestor framantari.




In acest videoclip ni se aduce la cunostinta ca numerosi angajati din parcurile de distractie pentru copii se intampla sa fie pedofili. Probabil ca nu este intamplator faptul ca ei isi gasesc de lucru tocmai acolo. Oricum, sunt curios ce solutii mai au internautii nostri in ce priveste Disneyland... Daca va doriti o siguranta absoluta pentru copii, fireste, ii puteti inchide intr-o cusca.

Cred ca cei care propun solutii atat de radicale precum inchiderea conturilor de facebook ale copiilor sau, cine-stie, inchiderea parcurilor tematice de tip Disney World, sunt tributari unei mentalitati conform careia, controlul si forta reprezinta singurele posibilitati de a creste copii in siguranta. Am vazut insa ce se intampla cand controlul inlocuieste relatia...

Din pacate controlul si "monitorizarea" cum o numesc cei de la Politie, nu sunt cu nimic mai putin umilitoare pentru fiul sau fiica voastra de 10 ani decat experienta molestarii sexuale pe care ar suferi-o in contact cu pedofilii, ce se folosesc tocmai de aceasta vulnerabilitate a familiei de azi: lipsa timpului dar si a disponibilitatii pentru a cultiva relatiile copil-parinte.

In loc sa ne isterizam si sa concepem masuri radicale prin care sa ii inchidem pe copii in camera lor si sa le citim jurnalele intime sau discutiile private de pe facebook, poate ca ar fi mai util sa ne gandim la o metoda prin care sa le acordam atentia si caldura pe care ei ar putea sa o caute in persoana pedofililor, cei care, s-ar parea, au timp si disponibilitate pentru ei.

Dincolo de masurile de control, care, cel putin in parte, sunt utile in cresterea copiilor, cu conditia sa nu fie absurde, va propun sa va intrebati daca realizati vreunul dintre urmatoarele lucruri, prin care sa va exprimati afectiunea fata de ei si disponibilitatea de a cultiva o relatie cu acestia:









(1) Imaginea This is so Pedo, de Joanidea Sodret, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Stirile PRO TV, (acc May 19, 2016), Barbat din Pitesti, retinut dupa ce a racolat pe facebook doua minore, website: Stirile PRO TV

(3) Psihoterapie.Net, (acc. May 19, 2016), Plang in fiecare seara si n-am cu cine sa vorbesc despre asta, website: Psihoterapie.Net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu