Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 27 decembrie 2015

Traume Complexe

Esti trezit la 4 noaptea - cineva a ramas fara bautura. Pe drum spre magazin vezi o confruntare intre bande iar la scoala ti se confisca sandwichul. Seara o vezi pe mami cum ia bataie iar cand iesi la joaca, esti abuzat sexual de un vecin.




V-am atras atentia? OK! Acest articol mi-a fost inspirat de cateva cercetari efectuate in domeniul traumelor multiple si a ceea ce se numeste polivictimizare - sau a fi victima unui numar mai mare de evenimente traumatice diferite. Care sunt riscurile pentru sanatatea psihica?

In primul rand, ce este o trauma complexa? Trauma complexa, denumita si polivictimizare, se refera la faptul ca o anumita persoana a suferit mai multe tipuri de experiente traumatice sau traume in combinatie. Potrivit acestei definitii, nu este polivictimizare faptul ca ai suferit acelasi tip de trauma de mai multe ori - de exemplu un viol suferit de mai multe ori succesiv.

Cercetarile in domeniul polivictimizarii au identificat mai multi factori care ii expun pe copii la polivictimizare. Acestia tin de mediul familial si social in care copiii s-au dezvoltat si au fost nominalizati astfel:
  • Familii conflictuale - violenta si conflictul intra-familial 
  • Familii expuse adversitatilor - numerosi factori de stres familial, precum somajul, saracia, adictiile membrilor ce creaza premisele pentru neglijarea copiilor sau existenta unor nevoi nesatisfacute
  • Comunitatile periculoase - a trai sau a te muta intr-un mediu (cartier) aspru din punct de vedere social, care te expune la bullying sau agresiuni de tot felul
  • Vulnerabilitatea emotionala - un copil care este vulnerabil din punct de vedere emotional este cu mult mai expus la victimizare decat unul care se poate apara sau tine piept unor factori de stres precum cei de mai sus. 
Altfel spus, polivictimizarea si vulnerabilitatea la aceasta are o componenta externa, care se leaga de factorii obiectivi de stres la care suntem expusi dar si o componenta interna extrem de importanta, care se leaga de capacitatea noastra de a face fata factorilor de stres. Inutil sa mai precizez ca a invata sa faci fata la stres tine tot de factorii externi: interiorizarea unor influente sociale pozitive. Dar oare cum arata o zi din viata unui copil polivictimizat?

Ma gandesc ca ar putea arata astfel: parintele il trezeste din somn la ora 4 noaptea pentru ca nu mai are alcool. In drum spre magazinul non-stop, vede o confruntare cu arme intre niste bande de cartier. Apoi merge la scoala unde copiii mai mari ii administreaza o corectie fizica pentru ca se uita urat la ei si ii confisca sandwichul. Spre seara vede cum tata o bate pe mami (fiindca poate). Iar cand isi termina lectiile si iese la joaca, este agresat sexual de un vecin.

Ok, probabil ca am exagerat putin, dar ati prins ideea. Am sa va rog sa va imaginati cu ce fel de conceptii despre sine, despre ceilalti si despre viata vor ramane victimele unui astfel sir de evenimente traumatice.


Un studiu facut in America scoate la iveala faptul ca sunt vulnerabili la polivictimizare copii care au crescut intr-o familie cu un singur parinte sau cu un parinte vitreg. De asemenea, un studiu facut in Spania evidentiaza faptul ca victimele traumelor complexe au o stima de sine mai scazuta, in sensul ca nu reusesc sa se placa pe sine.

S-a observat faptul ca nivelul de stres pe care il traieste o "polivictima" este cu mult mai mare decat o victima a unui singur tip de victimizare (de exemplu viol repetat). Polivictimele sunt astfel mai expuse patologiei psihice (depresie, anxietate, atac de panica, etc) ca orice alta categorie demografica sau sociala.

In plus, polivictimele reusesc cu greu sa se adapteze la cerintele educative sau comportamentale ale scolii, fiind astfel si relativ usor de identificat dupa absente, comportamentul violent, distructiv, turbulent sau rezultatele slabe la invatatura.




Masurile care se impun se leaga de identificarea corecta si diferentierea polivictimelor de victimele unui singur tip de evenimente traumatice in vederea aprecierii riscurilor si efectuarea unor prognoze realiste. De asemenea, in urma acestei identificari, se impune o prioritizare a efoturilor pentru sustinerea acestui tip de victime.

Nu mai putin importante sunt eforturile institutiilor si specialistilor in asistenta sociala pentru ameliorarea conditiilor de viata sau chiar luarea polivictimelor din mediul in care le este amenintata evolutia si dezvoltarea armonioasa a personalitatii.








(1) Imaginea Little Girl Lost, Little Girl Found, de Sean Herriot, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) NCBI, (acc. Dec. 27, 2015), Effects of Poly-victimization on Self Esteem and Post-traumatic Stress Symptoms in Spanish Asolescents, website: NCBI

(3) University of New Hampshire, (acc. Dec. 27, 2015), Poly-victimization: Children's Exposure to Multiple Types of Violence, Crime and Abuse, website: University of New Hampshire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu