Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Top 15 Metal LP's

Visurile ne propulseaza si ne ofera un combustibil in viata. Pentru o perioada a tineretii mele, muzica a fost o parte insemnata din aceste visuri. Un top facut din solidaritate cu victimele de la #Colectiv




Mi se mai intampla si mie sa fac ceea ce simt. Iar acum simt ca trebuie sa fac un top al adolescentei mele cu cele mai bune albume metal. Este un fel de omagiu pentru victimele de la #Colectiv si in acelasi timp este un prilej de a rememora niste vremuri traite de mine intr-o maniera "metal", dar nu neaparat in sensul a ceea ce stiti despre metalisti.

Nu am participat niciodata la un concert metal, desi imi doream sa le fac eu insumi. Auzisem tot felul de lucruri despre concertele de acest fel... Cu timpul am inceput sa imi dau seama ca se exagera foarte mult, dar asta nu m-a determinat sa merg totusi la concerte.

Iata care este topul meu, acum dupa 20 de ani. Din pacate, programul Google Adsense in care sunt inscris nu imi permite sa postez anumite videoclipuri pe site, asa ca va invit sa le priviti singuri pe youtube.


1. Megadeth - Rust in Peace

Un album stilizat si stilat, cu mari pretentii pentru acest gen si la  care au luat parte muzicieni valorosi precum Dave Mustaine si Marty Friedman. Un fragment dintr-o piesa "Holly Wars" ajusese chiar la  rubrica de sport de la Actualitati si o ascultam in fiecare seara, unii dintre noi nebanuind ca e vorba despre Megadeth. Mi-a placut si inca imi place pentru solourile de chitara extrem de bine lucrate, creativitatea autorilor si rafinamentul artistic. Ascultati "Hangar 18" si veti descoperi metalul asa cum nu l-ati stiut niciodata.

2. Megadeth - "Youthanasia"

Youthanasia, numele acestui album, este rezultatul unei condensari de cuvinte (youth - inseamna "tinerii" si euthanasia - inseamna "eutanasie") este un LP profund prin texte dar si prin atmosfera pe care o creaza. Mustaine & Co au pus mult suflet si mult rafinament in acest album si, desi nu prea il reproduc in concerte, tin minte ca pe vremea cand a aparut am simtit ca este cel mai aproape de modul in care simteam eu. Recomand de pe acest LP spre ascultare "Addicted to the Chaos", desi, probabil ati considera ca este mai digerabila o balada precum "A Tout le Monde".

3. Megadeth - "So Far, So Good, So What?"

Un alt album genial, probabil, izvorat din ambitia lui Dave Mustaine de a depasi Metallica - trupa care l-a concediat. Din punctul meu de vedere, este albumul pe care Mustaine isi da seama ca trebuie sa schimbe ceva pentru a face o concurenta reala pentru Metallica. Ceea ce a schimbat a fost faptul ca a pus mai multa emotie, pasiune si rafinament artistic. Recomand de pe acest album piesa "In my Darkest Hour".

4. Testament - "The Ritual"

Testament este o trupa care a stat multa vreme in umbra unor nume precum Slayer si Metallica, si inca nu a reusit sa patrunda in "Big Four" (sau "Big Five") (clubul select format din Metallica, Megadeth, Slayer si Anthrax). Putin nedrept acest lucru, din punctul meu de vedere pentru o trupa care gazduieste atat de mult talent muzical. The Ritual este un album cu o atmosfera exceptional de stranie, de procesiune enigmatica, in care maestrul Alex Skolnick tine lectii uluitoare de chitara pentru amatori. Dorinta sa de a crea un stil personal pare sa fi dat cele mai bune rezultate pe acest album straniu si rafinat in acelasi timp. Recomand de pe acest album piesa care da titlul albumului "The Ritual", desi probabil ca ati gusta mai mult o balada precum "Return to Serenity".

5. Death - "Spiritual Healing"

Not for the faint hearted. Daca treceti cu vederea vocea venita din iad a lui Chuck Schuldiner, care constrasteaza puternic cu bunul simt si amabilitatea de care da dovada tipul in afara scenei, ati putea aprecia cel putin colaborarea dintre el si chitaristul "mercenar" James Murphy, care a reprezentat secretul succesului acestui album. Din pacate cei doi nu au colaborat decat la "Spiritual Healing". Trebuie sa apreciem insa rezultatul remarcabil al acestei colaborari care a scos la iveala tot ce era mai bun in ambii. Virtuozitatea lui Murphy si creativitatea lui Schuldiner sunt acelea care au adus LP-ul in top 5. Recomand de pe acest album "Low Life".

6. Metallica - "Ride the Lightning"

LP-ul reprezinta un progres urias pentru regii recunoscuti unanim ai metalului. Este al 2-lea lor album si, fata de primul, in care nu au aratat decat ca sunt entuziasmati de noua cariera si ca le place berea si zgomotul (ce-i drept abia implinisera 18 ani), pe acest album incep sa se simta ambitiile uriase care ii animau. Kirk Hammet ia lectii de chitara de la cel mai bun chitarist din lume (Joe Satriani) iar James Hetfield isi pune mintea si talentul la contributie pentru a da nastere acestei adevarate capodopere. Imi place si entuziasmul pe care il degaja albumul. Recomand "Ride the Lightning", desi probabil ca ati gusta mai mult o balada rafinata precum "Fade to Black".

7. Coroner - "Mental Vortex"

Despre Coroner, marturisesc faptul ca nu stiu prea multe lucruri. Stiu doar ca este o trupa din Elvetia si ca au un stil de metal progresiv, in care solourile de chitara creative, rafinate si fanteziste sunt demne de toata admiratia. Atmosfera albumului este profunda si stranie, ceea ce este uimitor pentru un album de muzica speed - trash. Elvetienii dovedesc  aici ca au talent cu carul. Din pacate, acesta este singurul album din discografia lor pe care il iubesc. Recomand intreg albumul pentru cei care vor sa asculte si "altceva".

8. Metallica - "Master of Puppets"

Acesta este mai mult decat un album popular si mai mult decat un album care a castigat platina in tot felul de topuri - este un album care a facut muzica metal sa fie de cateva ori mai populara, in numai cateva zile. Este mentionat ca album de referinta in istoria muzicii metal dar mie imi place pentru pasiunea si ambitia pe care baietii au pus-o in muzica lor. Imi amintesc ca reuseam sa reproduc la chitara unele dintre solo-urile de pe LP. Probabil ca v-ar placea sa ascultati balada "Welcome Home" - care v-ar putea oferi masura dorintei de perfectionare a acestor fosti "tineri frumosi si liberi".

9. Metallica - "... And Justice for All"

Ma simt legat in mod special de acest album care m-a determinat sa devin fan Metallica dupa o singura auditie. Aveam 14 ani cand un coleg de clasa m-a invitat la el acasa si mi-a pus muzica, el nefiind metalist. Mi-a placut atat de mult incat umblam cu caseta din usa in usa (nu aveam inca un casetofon) pentru a ruga lumea sa imi dea voie sa o ascult. Sa fie... dreptate pentru toti, nu-i asa? Recomand de pe acest album "Harvester of Sorrow", desi probabil ca v-ar face mai multa placere sa ascultati balada "One".

10. Sepultura - "Beneath the Remains"

Este un album "nasol", violent, zgomotos si in forta, in care carisma si ambitia fratilor Cavalera se face simtita din plin. Ambii frati - bateristul Igor si vocalistul/chitaristul Max, reprezinta sarea si piperul acestei trupe si nu se pot plange de lipsa de talent, lor datorandu-se faptul ca foarte multi tineri consumatori de metal sunt si foarte inteligenti. Probabil ca Sepultura este cel mai cunoscut produs artistic al Braziliei din ultimele decenii, si pe buna dreptate. Atmosfera intensa si plina de pasiuni a albumului iti aminteste de un vis cu forme neasteptate si senzatii tari. Recomand de pe acest album "Inner Self".

11. Sodom - "Agent Orange"

Este si acesta un album cu senzatii tari si cu o atmosfera intensa, un album "de razboi", daca vreti, dar, in acelasi timp si un album rafinat, prin originalitatea riffurilor sau prin creativitatea solourilor de chitara sustinute de Frank Blackfire, pe care il mai regasiti in acest top, pe un album al trupei Kreator. Muzica germana pana in maduva oaselor. Recomand intreg albumul, desigur, pentru cine reuseste sa il asculte pe tot.

12. Kreator - "Extreme Aggression"

Este unul dintre cele mai violente albume de muzica pe care l-am ascultat vreodata. Obisnuiam sa spun ca este albumul meu preferat, cu toate ca in topul trupelor, Megadeth si Metallica surclasau Kreator. Imi placea pentru ca imi transmitea resurse de vointa si o incapatanare pura ce m-a sprijinit uneori in viata. Este si un album original, in care se simte fiorul german. Nu sunt multe trupele care au reusit sa se desparta de "plutonul" trupelor care cantau doar pentru ca era la moda sa canti metal. Kreator este una dintre ele. Recomand manifestul paranoid "Don't Trust".

13. Sepultura - "Arise"

Din multe puncte de vedere, Arise este un LP mai bun decat Beneath the Remains - compozitii mai originale, atmosfera mai interesanta si enigmatica. Totusi, in acest top, l-am asezat pe o pozitie inferioara pentru ca Beneath the Remains transmitea mai multa energie si mai mult entuziasm. A fost momentul in care o trupa obscura din Brazilia a reusit sa scoata capul in lume, cu ajutorul unor americani avizati. Curajul, pasiunea si energia tineretii au invins. Va recomand de pe albumul Arise "Under Siege"

14. Slayer - "Seasons in the Abyss"

Iata ca isi gaseste si faimosul grup Slayer locul in topul meu cu nu mai putin faimosul album "Seasons in the Abyss". Cand a aparut acest album, toate trupele mari de metal incercau sa devina mainstream si reuseau asta apeland la tot felul de trucuri cum ar fi videoclipurile sau compozitiile ceva mai profunde, mai sensibile, mai inteligente. Dupa acest moment, si-au revenit, intelegeand ca risca sa isi piarda o parte importanta din fani. Acultati de pe acest LP "Dead Skin Mask".

15. Testament - "Souls of Black"

Un alt album pe care simt nevoia sa il onorez este "Souls of Black", care, beneficiaza de niste solouri de chitara absolut uluitoare. Un alt plus al albumului este balada "The Legacy" pe care trebuie sa o ascultati in mod necesar. Apoi recunoasteti ca Alex Skolnick - si el fost elev al lui Satriani - isi merita prestigiul de cel mai cult chitarist metal. Ascultati "The Legacy" si apoi mai vorbim...

Muzica metal este despre politica si relatii personale, despre frustrari si despre rebeliune. Dar este in acelasi timp si un mijloc de sublimare a impulsurilor si a instinctelor primare, prin intermediul caruia tinerii reusesc sa se depaseasca pe sine, sa devina oameni sociali pe care te poti baza la nevoie. 

Uneori poate sa sperie, desigur, dar rezultatul este unul pozitiv, caci tinerii evolueaza prin muzica, descopera posibilitati noi, isi prefigureaza solutii si, cel mai important, se asociaza pentru a vorbi despre pasiunile lor comune. Imi place sa cred ca beneficiile sunt mai insemnate decat dezavantajele.

Una peste alta, cred ca fiecare intelege muzica metal in felul sau. Eu am inteles-o ca pe un prilej de a ma cauta pe mine insumi, de a-mi explora latura artistica si de a evada dintr-o realitate fara perspective. Visurile devin o resursa si un combustibil care te propulseaza in viata. Am avut visuri mereu si intr-o perioada destul de lunga a tineretii mele, muzica a fost o parte insemnata din aceste visuri.








(1) Imaginea Megadeth | The Man. The Legend, de Sean Molin, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu