Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 29 decembrie 2015

Obsesii Fatale

Emotiile pot deveni un labirint din care cu greu ati mai reusi sa gasiti iesirea. Nu este prea tarziu sa cereti ajutor. Cu exceptia situatiei in care... chiar este prea tarziu.




Perioada concediului de sarbatori vine si cu ceva timp liber. Si pentru ca este iarna, o parte din acest timp il petrecem povestind si ascultand povestile celorlalti. Povestile nu sunt doar palpitante si interesante dar sunt adesea si pline de invataminte. Am sa va invit sa urmariti o poveste despre doua adolescente din Melbourne, Australia.

Una dintre ele, Rachel Barber, de 15 ani, este promitatoare, practica baletul, este luminoasa si fericita, are o familie iubitoare si armonioasa. Cealalta, Caroline Reed Robertson, de 19 ani, fosta baby-sitter in familia lui Rachel Barber si "prietena" a primei fete, este nefericita si intunecata, provine dintr-o familie conflictuala si destramata. In 1999 erau vecine intr-un cartier al clasei de mijloc din Melbourne, provincia australiana Victoria.

Caroline Robertson devine babysitter in familia Barber si o cunoaste mai bine pe pustoaica din vecini, pe care o si invidiaza putin pentru frumusetea, delicatetea ei, pentru iubirea pe care o primeste din partea familiei si pentru familia ei, in sine. Familia Barber care ii acordase increderea sa Carolinei, oferindu-i un job, nici macar nu banuia ce se petrece in sufletul acesteia.

De la o zi la alta, gelozia si invidia Carolinei devin tot mai mari. Ea, in secret, colectioneaza fotografii cu Rachel si viseaza cum ar fi daca ar fi in pielea micutei Rachel... Doamna Barber simte ceva si o atentioneaza pe mama Carolinei ca fiica ei trece prin anumite dificultati emotionale si poate ar fi bine sa "vada pe cineva", adica sa viziteze un psiholog. Mama Carolinei ii raspunde doamnei Barber ca fiica ei a refuzat sa faca asa ceva. Pacat...

Ceva mai tarziu, dupa ani intregi, obsesia evolueaza iar intr-o zi, Rachel Barber nu se va mai intoarce acasa... Politia ajunge sa descopere ca adolescenta a fost ucisa de prietena ei Caroline care isi dorea, in secret sa... devina Rachel Barber, adica sa ii preia identitatea si sa se bucure de tot ce avea tanara ei prietena: un viitor promitator, o familie iubitoare, si bucuria de a trai...




Puteti sa vedeti intreaga poveste la acest link: Fatal Obsession

In videoclipul citat, un investigator afirma faptul ca tanara Caroline nu era nebuna, ca era perfect constienta si ca a premeditat fapta sa. Nu era nebuna, era doar rea, spune tipul. Indraznesc sa il contrazic si spun ca nu era rea, desi probabil faptele sale au fost. Caroline nu a reusit sa gestioneze anumite emotii pe care le avem fiecare dintre noi - aceasta este rautate? De asemenea, ea a fost privata de influente pozitive in anii copilariei sale, lucru care a contat enorm in evolutia problemelor sale.

As vrea sa indemn pe toti cititorii Psihopediei sa reflecteze la acest caz si sa se intrebe daca reusesc sa isi gestioneze emotiile singuri. Asa cum arata povestea lui Rachel si a Carolinei, emotiile pot deveni factori decizionali de o forta implacabila. Varsta adolescentei este, la randul ei, un moment de maxima vulnerabilitate.

Adolescentii se simt indreptatiti sa primeasca tot ceea ce este mai bun in aceasta lume. Din pacate insa, uneori e nevoie de eforturi prea mari iar alteori este de-a dreptul imposibil. Aceasta nu este o lume corecta si ar trebui sa acceptam acest fapt ca atare. Cu toate acestea, depinde de noi insine si de resursele pe care le mobilizam sa facem viata pe care am primit-o demna de a fi traita. Din fericire, putem face asta iar recunostinta si aprecierea reprezinta o parte importanta din solutie.

Caroline a fost eliberata la inceputul acestui an. Oare ce a invatat din experienta ei?










(1) Imaginea Envy de Haviz Bastan, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Daily Mail Online, (acc. Dec. 29, 2015), Teen Killer Who Strangled Dancer with a Phone Cord and Plotted to Steal Her Identity, website: Daily Mail Online

(3) Rachel Barber Official Memorial, (acc. Dec. 29, 2015), website: Rachel Barber Official Memorial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu