Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 1 ianuarie 2016

Topul Ideilor Anului 2015

Am ajuns la a 2-a editie a acestui top al mintilor luminate care ne-au luminat si pe noi de-a lungul anului. Pregatiti-va o ceasca de ceva si... sa inceapa show-ul!




Este un moment care imi face o deosebita placere si pe undeva regret ca nu am reusit sa fac chiar si un top al fiecarei luni. Dar poate ca ce e mult strica si un top pe an este suficient. Pregatiti-va sa primiti lumina!

Dar sa trecem la treaba! Iata topul celor mai bune discursuri care m-au animat in acest an. O mare parte dintre ele au fost postate pe Psihopedia in 2015.

Locul 10 ~ Povestea Mea ~ Elizabeth Smart

In acest discurs, o tanara americanca povesteste despre experienta sa de a fi fost o victima a unei rapiri si a unor abuzuri sexuale repetate pe cand se afla la frageda varsta de 14 ani. Daca reusiti sa intelegeti povestea veti vedea ca este un adevarat thriller si ca nu va veti plictisi nicio clipa. Ceea ce m-a determinat sa aduc videoclipul in top 10 este sfatul pe care aceasta tanara nevinovata l-a primit din partea mamei sale: "Acesti monstri ti-au luat 9 luni din viata. Este ingrozitor dar sa nici nu te gandesti sa le dai mai mult!" Excelent sfatul, doamna!


Acest videoclip a aparut in articolul Traume Complexe.


Locul 9 ~ Pesimistul Fericit ~ M. Lundberg & J. Bylund

Cred ca acest concept de "pesimist fericit" se refera mai curand la realism decat la pesimismul ca atare. Ma aflu si eu printre oamenii care s-au simtit enervati, nu atat de sloganurile pozitive, care suna bine, te energizeaza si te bine-dispun, cat de cei care traiesc din asa ceva si cred ca, in esenta, "tot ce zboara se mananca", si ca este suficient sa fii optimist, sa crezi in tine, iar apoi totul vine de la sine. Adevarul este ca nu este suficient iar reteta succesului in viata nu este chiar atat de simpla. Aflati mai multe de la cei doi suedezi.

Acest videoclip a aparut in articolul Patologia Optimismului


Locul 8 ~ Chiar suntem ceea ce mancam ~ Heather Crawford

Daca v-ati intrebat vreodata care este sensul vietii si in ce ar merita sa va investiti energia, Heather Crawford va ofera o sugestie pe cat de la indemana pe atat de utila si plina de semnificatie. Ea este o mama ranita de politica sistemului alimentatiei publice din Statele Unite care nu a facut decat sa ii umple de diagnostice de tot felul pe toti membrii familiei sale. Cercetand si vorbind despre ceea ce a descoperit, Heather a castigat veneratia mea si m-a determinat sa ii ofer un loc in topul meu acestei mamici inimoase. Go girl!


Acest videoclip a aparut in articolul Copilul cu Motoras


Locul 7 ~ Fotografii Uimitoare ~ Mac Stone

De ce in top 10? In primul rand simtiti frumusetea interioara a acestui om din tonul molcom care te transpune intr-o dimensiune paradisiaca. M-as fi bucurat de asta chiar si daca nu as fi inteles limba. Dar mi-au placut si preocuparile ecologiste ale acestui tanar frumos si m-am regasit in pasiunea lui pentru natura. Faptul ca "vaneaza" un instantaneu bun care are o certa valoare geografica si stiintica, cu aceeasi pasiune pe care altii o pun in vanarea starurilor ieftine de la Hollywood, m-a cucerit definitiv.


Acest videoclip a aparut in articolul Despre Natura, Numai de Bine


Locul 6 ~ Perfectionismul nu ne protejeaza ~ Caroline McGraw

Este un discurs mai scurt de 5 minute dar este un discurs care spune aproape totul despre perfectionism. Ne dorim sa fim perfecti dar suntem doar oameni. Cu cat fugim mai tare de vulnerabilitate cu atat vulnerabilitatea ne copleseste mai mult. Utilitatea practica a discursului consta in invitatia de a ne flexibiliza anumite convingeri (de ex., "pentru a supravietui trebuie sa fii perfect") si de a accepta ca nu suntem perfecti si in asta sta miezul umanitatii noastre. Daca am fi perfecti atunci ce am mai avea de facut? 


Acest videoclip a aparut in articolul Paradoxul Perfectionistului


Locul 5 ~ O Aplicatie care stie cum te simti ... ~ Rana el Kaliouby

Ideea unei aplicatii ce identifica emotiile este desprinsa dintr-un film SF. Mai important decat utilizarile tehnologice ale ideii, imi pare faptul ca, obisnuindu-ne sa acordam atentie emotiilor noastre, cu ajutorul tehnologiei, am putea ajunge sa fim mai empatici si sa ne dezvoltam in latura inteligentei emotionale (EQ), de care, depinde reusita noastra sociala. Felicitari Rana! M-as fi asteptat ca descoperirea sa ii apartina unei femei, dar este interesant ca ea vine dintr-o zona profesionala care nu se poate mandri in mod special cu inteligenta emotionala. Autoarea chiar face legatura intre "cele doua lumi". Are si un umor stimulant.


Acest videoclip a aparut in articolul Tehnologia Emotionala


Locul 4 ~ Banii te fac insensibil? ~ Paul Piff

Un alt discurs care te pune pe ganduri... De la un simplu joc Monopoly si pana la a demonstra ca banii te fac mai putin sensibil este cale lunga. Cu toate acestea, Paul Piff reuseste sa parcurga aceasta cale si sa ne si convinga. De exemplu, videoclipul ne ajuta sa intelegem cum interpreteaza avantajul cei avantajati si care sunt manifestarile prin intermediul carora cei privilegiati isi exprima insensibilitatea. Din fericire, vorbitorul ne lasa si cateva sperante pentru cei bogati - educatia in spiritul bunului simt. Vorba aceea: natura ne aseamana, educatia ne deosebeste.


Acest videoclip a aparut in articolul Serpi la Costum


Locul 3 ~ De ce angajatul ideal nu are CV-ul perfect ~ Regina Harthley

Este un discurs care ar putea sa le dea de gandit celor de la biroul R.U. si pe care nu am putut sa nu vi-l recomand. In plus, s-ar putea sa va dea de gandit si voua celor care considerati ca, daca nu ati absolvit cele mai bune scoli atunci nu aveti prea multe sanse pe piata muncii. Veti afla aici despre "adversitatile de dorit" si despre dezavantajul de a-ti fi platit studiile parintii. De asemenea, veti descoperi ca unii dintre cei mai de succes oameni sunt marcati de numeroase dezavantaje si au pornit de pe o pozitie de vulnerabilitate. Acordati o sansa acestui discurs si probabil ca nu veti regreta!


Acest discurs nu a aparut inca in Psihopedia.

Locul 2 ~ Lauda Lentoarei ~ Carl Honore

Nu este o idee noua pentru mine. De ceva timp am inteles faptul ca succesul presupune prioritizare si chiar sacrificii si ca lucrurile bine facute nu se fac repede ci intr-un mod temeinic, aprofundat. Chiar si sexul este mutual satisfacator cand se face incet, cu atentie. Intelepciunea, in general, presupune a micsora ritmul pentru a economisi energie pentru mai tarziu - vezi dictonul "grabeste-te incet!". Cu siguranta, ideea contrasteaza puternic cu mentalitatea "more, faster, bigger" care ne-a adus la epuizare psihonervoasa si burnout.

Locul 1 ~ Doua Discursuri despre Fericire ~ D. Steindl-Rast / R. Waldinger

Am decis sa acord locul 1 pentru doua discursuri care se refera ambele la fericire. Unul dintre acestea sugereaza ca relatia intre fericire si recunostinta nu este de cauza-efect si mai curand de efect-cauza - deci fericirea este efectul recunostintei. Un alt 2-lea discurs se refera la o cercetare longitudinala din care pot fi desprinse anumite concluzii despre relatia intre fericire, sanatate si relatiile semnificative. 





Sper ca v-au placut si voua aceste discursuri si, in curand va aparea si topul celor mai sugestive videoclipuri care au colorat blogul Psihopedia pe parcursul acestui an. Daca va simtiti melancolici sau ati pierdut topul ideilor anului trecut, il puteti accesa la acest link : Topul Ideilor Anului 2014








(1) Imaginea Protected, de Hartwig, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu