Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 6 octombrie 2015

Gandirea Magica

Gandirea magica sau tendinta de a ne lua prea in serios intuitiile si deductiile emotionale, facand abstractie de logica sau dovezile concrete pe care le solicita rigoarea stiintifica. Gandirea magica ne face mai frumosi sau, dimpotriva, ne poate izola. Ce rol joaca gandirea magica in viata ta?




Am cunoscut cu ceva timp in urma o fata care avea surse de cunostinte mai putin obisnuite. Ea parea a crede ca informatiile pe care se bazeaza intreaga organizare a universului se afla intr-o anumita conexiune, lucru care face posibil, spre exemplu, sa deducem sau sa intuim anumite lucruri noi si necunoscute din surse la care nimeni nu s-ar fi gandit vreodata: culorile pe care le intalnesti pe strada, forma norilor sau, poate, tablitele de inmatriculare ale automobilelor.

Ce am putea oare sa aflam daca am fi destul de atenti la ceea ce se petrece in jur, la informatiile ce par a se insinua in mod subliminal in viata noastra? Poate genul urmatorului copil? Sau poate cand va avea loc urmatoarea Renastere sau urmatoarea revolutie sociala? Ori daca se va petrece o alta criza economica de amploare, pe durata vietii noastre? Sau pur si simplu, daca vom fi cautati anul acesta de un prieten pe care nu l-am mai vazut de mult timp?

Cineva mi-a recomandat acest material.




Voi lasa la o parte problema controversata a vaccinarii copiilor, despre care voi vorbi, poate, cu o alta ocazie. Daca ati observat, Olivia Steer introduce in discursul ei despre vaccinarea copiilor o idee usor de combatut: mamele nu pot sa nu aiba lapte matern, daca isi iubesc copilul. Apar contestatiile imediat: cunoastem mame care nu produc lapte matern si ar fi o insulta sa le spunem ca nu pot oferi lapte fiindca nu isi iubesc copilul.

Si totusi, in mintea Oliviei Steer, lucrurile au foarte mult sens. Privind interviul pe care il ofera postului de televiziune, vad un om frumos, animat de intentii nobile, cum ar fi in primul rand dorinta de a oferi tot ceea ce este mai bun propriilor copii si, daca se poate, a deveni un exemplu de stil de viata sanatos, chiar daca mai putin mainstream - sau altfel spus, impotriva curentului de gandire dominant. 

Daca imi amintesc bine, curentul dominant de gandire mai este numit si bun simt comun... Dar presupun ca si bunul simt comun se mai schimba pe ici pe colo, in punctele esentiale. Oamenii din preistorie aveau propriul lor bun simt comun, care difera in mod substantial de bunul simt al zilelor noastre...
 
Probabil ca fiecare dintre noi are cateva credinte dominate de superstitie si de ceea ce se cheama "gandire magica" - un rationament care nu se bazeaza neaparat pe fapte ale realitatii, pe logica sau observatie ci mai curand pe anumite intuitii sau deductii emotionale.

Pe masura evolutiei societatii umane, ponderea gandirii magice ajunge sa devina tot mai mica, in raport cu restul credintelor si proceselor de cunoastere, desi in primele sale etape de dezvoltare (comuna primitiva) era literalmente dominata de credinte de acest fel.

De unde insa aceasta inclinatie pentru gandirea magica? Cred ca tendinta de a adopta acest mod de gandire se inscrie in preocuparile mai generale ale umanitatii -- de a reduce incertitudinea uriasa in care este nevoita sa isi duca zilele. A nu sti ce urmeaza, a fi incapabili sa intelegem si sa controlam cursul vietii noastre, fenomenele naturii sau pericolele potentiale din jurul nostru, toate acestea fac parte din conditia umana marcata de anxietate si dramatism.

Cumva, oamenii din trecut par sa fi ajuns la concluzia ca este mai bine sa credem o tampenie decat sa acceptam ca nu stim adevarul in legatura cu ceva sau cineva. Oricine era capabil sa ne descotoroseasca de toata aceasta incertitudine monstruoasa, era primit cu laude si lauri.

Asa au aparut inteleptii satului, vracii, oniromantii, sau astrologii. De asemenea, conducatorii, fie ei si brutali sau nesabuiti, aveau si ei acest rol de a limita incertitudinea. In ziua de azi, cei care inlatura incertitudinea sunt "expertii", fie acestia autentici sau falsi.

In latura romantica a lucrurilor, cei mai de succes amorezi sunt aceia care stiu sa minta frumos, iar expertii in relatii scot uneori in evidenta aceasta slabiciune a fetelor pentru cei care "stiu ce si cum", sunt siguri pe sine si capabili sa induca anumite credinte si emotii, sau anumite scenarii iluzorii dar eficiente sub diferite aspecte.

 

Beneficii ale Gandirii Magice

Gandirea magica, isi are avantajele sale: limitarea cu succes a incertitudinii si chiar, anumite ameliorari ale vietii, prin intermediul a ceea ce astazi numim Efectul Placebo sau, in psihologia sociala, Profetia Autoindeplinita. Prin puterea credintei, oamenii ajung uneori sa se vindece de anumite boli ori sa le amelioreze sau ajung sa prezica evolutia unor evenimente ori situatii cu destul de multa acuratete, fara sa isi dea seama ca de fapt au determinat acele evenimente, nu doar ca le-au prezis.

In acest mod, odata cu limitarea incertitudinii, limitam si anxietatea, lucru ce are un efect de usurare si impacare cu noi insine si cu lumea. Daca gandirea magica este optimista - fie si un optimism cu totul iluzoriu, anxietatea este inlaturata cu succes si, in multe cazuri, acest optimism, daca este si realist, contribuie la materializarea scenariului dorit.

 

Gandirea Magica Distructiva

Dar exista si parti intunecate ale gandirii magice. Caci asa cum exista Placebo - vindecari miraculoase prin puterea credintei, exista si Nocebo - imbolnaviri sau chiar decese miraculoase, realizate pe aceeasi cale. Adesea, anumiti oameni cred ca daca se gandesc la un anumit lucru, il si atrag. Spre exemplu, daca te gandesti la cel rau, atunci el vine la tine. Sau isi spun ca este suficient sa nu se gandeasca la consecintele negative ale fumatului pentru ca acestea sa nu li se intample niciodata. 

  • Ghicirea Gandurilor. Unii isi inchipuie ca stiu ce vor gandi oamenii despre ei sau ca stiu care va fi deznodamantul unor anumite situatii, fara sa le experimenteze in mod direct si fara sa se bazeze pe un rationament logic. 

  • Rasplata Divina. Altii considera ca vor primi o recompensa sau un soi de rasplata cereasca pentru suferintele indurate si nu mai fac nimic pentru a-si afirma nevoile sau a combate abuzurile.

  • Generalizarea. Pornind de la un incident izolat, generalizarea are destul de multa gandire magica in sine. Daca ai scapat in copilarie o inghetata pe jos, ai putea crede ca toate inghetatele sfarsesc pe jos si deci nu are rost sa te mai complici cu dansele. Aceasta e doar o metafora iar experienta cu inghetata ar putea fi experienta scolara sau experienta in relatii.

  • Judecatile Afective. Uneori simtim ca ceva este adevarat si ne comportam ca atare. Putem simti ca suntem prosti si plictisitori si atunci vom considera ca acest lucru este adevarat. Sau putem sa simtim ca ceilalti ne doresc raul si ne vom comporta ca atare. 

  • Soarta Potrivnica. In alte situatii, ne imaginam ca soarta ne este potrivnica si ca suntem lipsiti de aparare in fata acesteia si devenim pasivi, lasand soarta sa isi duca la bun sfarsit "planul cu noi".

Toate aceste distorsiuni cognitive, identificate de psihologia cognitiv-comportamentala, au la baza gandirea magica.

Tulburarea de Personalitate de tip Schizotipal

In acelasi spectru al psihopatologiei, se situeaza si asa numita tulburare de personalitate de tip schizotipal. O tulburare de personalitate reprezinta o tendinta a anumitor personalitati de a-si accentua anumite dimensiuni (de exemplu defensivitatea, emotivitatea, nevoia de atentie sau competitivitatea) intr-un mod care produce destul de mari dificultati de integrare. Toate tulburarile de personalitate sunt caracterizate de hipersensibilitate si se bazeaza pe distorsiuni cognitive precum cele mentionate mai sus.

Un tip de tulburare de personalitate le intrece pe toate celelalte tocmai la capitolul gandire magica si convingeri bizare -- vorbim despre tulburarea de personalitate de tip schizotipal. Persoana despre care vorbeam in debutul acestui articol parea sa aiba o gandire caracterizata de numeroase rationamente bizare si de aceea suntem indreptatiti sa o suspectam de a avea o astfel de tulburare de personalitate.

Iata insa care sunt trasaturile acestei tulburari de personalitate:

  •  Idei de referinta - tendinta de a considera ca tot ceea ce se intampla in lumea externa are legatura cu noi si experienta noastra personala, iar coincidentele sunt privite ca fiind mult mai mult decat atat. Comentariile de la tv atunci par a-i fi adresate iar tablitele de inmatriculare par a fi purtatoare de mesaje 

  • Credinte stranii sau gandire magica ce influenteaza comportamentul, fiind contrare normelor culturale si bunului simt comun. (superstitii, credinta in clarviziune, telepatie, sau al saselea simt, fantezii sau preocupari bizare)

  • Experiente perceptuale neobisnuite

  • Gandire si vorbire bizara (vaga, metaforica, super-elaborata sau stereotipa)

  • Suspiciuni nefondate si ideatie paranoida

  •  Emotii si afecte nepotrivite sau limitate

  • Comportament si imbracaminte ciudate, excentrice

  • Lipsa prietenilor apropiati, a confidentilor, cu exceptia rudelor de primul grad

  • Anxietate sociala excesiva care nu se diminueaza odata cu aparitia familiaritatii si tinde sa fie asociata cu temeri paranoide mai curand decat cu judecati negative legate de sine.


In trecut, gandirea magica ne determina sa punem in scena ritualuri de invocare a ploii, precum Paparudele sau sa ne scaldam cu roua Sanzienelor, pentru a fi sanatosi si a avea noroc in dragoste. S-ar parea ca in spatele acestor tendinte se afla dorinta noastra de a controla incertitudinea.

Pornind de la simple idei frumoase, ce denota o anumita bogatie interioara, cum era cea emisa de Olivia Steer, privind laptele matern si ajungand pana la adevarate teorii ale conspiratiei, s-ar parea ca gandirea magica reprezinta o influenta majora in viata noastra personala sau sociala.

Pe unii, gandirea magica ii infrumuseteaza. Imi amintesc de o femeie pe care am cunoscut-o si care mi-a marturisit ca vorbeste cu florile sale din balcon. Pe altii in schimb, gandirea magica ii izoleaza de ceilalti, ii face crispati si agresivi. Oare ce rol joaca gandirea magica in viata ta?








(1) Imaginea Spirit of the Dove, de Alice Popkorn, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Libertatea (Iunie 21, 2015), Noaptea de Sanziene se apropie! Ce nu ai voie sa faci si ce se intampla daca nu respecti traditia. website: Libertatea.ro

(3) Psychcentral, (February 05, 2014), Schizotipal Personality Disorder, website: Psychcentral.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu