Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 28 iunie 2015

Dieta & Factorul Odihna

Tii o dieta sau esti consilier nutritional? Atunci te-ar putea interesa acest articol. Un studiu recent arata faptul ca deprivarea de somn are consecinte asupra obiceiurilor noastre alimentare.




Ca nu este de gluma cu alimentatia ar trebui sa ne dam seama atunci cand citim statisticile legate de mortalitate in randul celor care sufera de tulburari de alimentatie. Unele voci afirma chiar faptul ca niciun alt  diagnostic psihiatric nu ne expune acestui risc mai mult decat tulburarile de alimentatie. (2)

Alimentatia, ca pilon al stilului de viata, alaturi de miscare si odihna, este acea arie a comportamentului in care ne putem manifesta cel mai usor suferinta emotionala si o facem mai mereu, in special intr-o lume a consumului, in care ni se sugereaza ca totul se rezolva prin intermediul unei gustari, savuroase, la indemana, revigorante...

In caz ca mai era nevoie de o extra motivatie pentru dieta voastra de sezon, priviti acest material in care prezentatorii vorbesc despre cele mai mari frici ale celor doua genuri atunci cand merg la o intalnire "pe NV" (translation: blind date). Femeile se tem ca vor intalni un criminal in serie (si probabil vor ramane cu aceasta frica o vreme), iar barbatii se tem ca vor intalni o grasana.






Daca nu as fi lucrat o lunga perioada de timp in ture de noapte intr-o zona a unui campus universitar, poate m-ar fi mirat studiul despre tulburarea de alimentatie nocturna de care sufera multi studenti si care pare a-si gasi radacinile in stres, anxietate si chiar depresie. (3)

Dincolo de ceea ce este evident - de exemplu ca un stomac gol sau prea plin impiedica somnul, iar ce, cum, cat mancam ne poate da insomnii si sentimente de rusine, in special daca ne este dificil sa controlam comportamentul nostru alimentar - e bine de stiut ca anumite alimente chiar influenteaza calitatea si cantitatea somnului.

S-a pus in evidenta bunaoara faptul ca alimente precum carnea de curcan, pui, peste, ouale, nucile si alunele, contin un amino-acid care contribuie la eliberarea de serotonina si, in final, la o stare propice somnului. Specialistii recomanda insa gustari mai usoare inainte de culcare, care contin si carbohidrati: cereale cu lapte sau biscuiti cu unt de arahide.

Prin contrast, o alta gama de gustari - cele grase, prajite sau condimentate - ar fi mai bine sa le evitam inainte de culcare. Alcoolul poate produce o stare de somnolenta insa aceasta este inselatoare caci calitatea somnului este proasta, apar treziri dese iar alcoolul impiedica somnul profund, odihnitor. Cafeaua sau bauturile care contin cofeina afecteaza de cele mai multe ori somnul, asa cum bine se stie. (4)

Un lucru interesant despre legatura intre alimentatie si somn rezulta in urma unui studiu relativ recent ce arata faptul ca persoanele care tind sa piarda, din diferite motive, din orele de somn, au tendinta sa ia energie dintr-o alta sursa, si anume alimentatia, care, asa cum spuneam mai sus, este intotdeauna disponibila. (5)

Asa stand lucrurile, daca incepeti o dieta, veti fi probabil interesati de a va mentine si o igiena a somnului. Cele aproximativ 7 sau 8 ore de somn de care are nevoie un adult normal devin importante chiar si pentru silueta voastra, asa cum probabil ati observat deja, in mod empiric - persoanele cu o silueta de invidiat, cel putin din experienta mea, tind sa isi respecte programul de odihna.









(1) Imaginea Diet Coke on the Beach, de Sarah Ross, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders; (2015) Eating Disorders Statistics; website: ANAD

(3) Society for Adolescent Health and Medicine; (2014); Prevalence and clinical significance of night eating syndrome in university students; website: NCBI

(4) Sleep Foundation; (2015); In the hours before bed what you eat and drink can affect your sleep; website: Sleep Foundation

(5) Spivey, A.; (January, 2010); Lose Sleep, Gain Weight: Another Piece of the Obesity Puzzle; website: NCBI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu