Este minunat sa servesti cina, privind un televizor in functiune - te tine informat, stimulat si bine dispus! Se pare insa ca exista si o parte mai putin avantajoasa, scoasa in evidenta de cateva studii recente.
Am o veste buna: Este minunat sa mananci in timp ce privesti la televizor! Am verificat eu insumi timp de mai multi ani si, prin studiul meu calitativ, am ajuns la aceasta concluzie. Cred ca motivul starii de bine este complex - esti stimulat, primesti informatii de tot felul, ajungi satul si fericit, pe nesimtite. Ba chiar iti este mai usor sa cureti vesela daca asculti stirile sau dezbaterile aprinse, de la tv. Iar in aceasta perioada, in special, pare ca tot timpul se petrece ceva senzational!
Exista insa si o problema legata de obiceiul de a servi masa cu un televizor in functiune. Cercetatorii afirma faptul ca atunci cand facem asta, ne este mai greu sa tinem evidenta si sa ramanem constienti de produsele si felurile de mancare servite la masa - in special cantitatea acestora. Pare a functiona regula (pre)istorica "mananci pana nu mai poti", care nu are nimic in comun cu bunul simt.
Cercetatorul Eric Robinson [1] afirma, drept concluzie a unui experiment, faptul ca persoanele care sufera de amnezie anterograda (incapacitate de fixare in memorie a evenimentelor recente), si care sunt incapabile sa isi aminteasca ce anume au servit la masa, vor mai lua o masa peste 15 minute.
Experimentul indica dificultatile pe care le au persoanele care sufera de disfunctii cognitive, dar in acelasi timp, arunca o lumina spre modul in care noi insine suntem influentati de lucrurile care ne distrag atentia in timp ce mancam, cum ar fi privitul la televizor. Dar aceasta vulnerabilitate poate deveni un atu, in caz ca, de exemplu, dorim sa incepem o dieta si stim ca factorii care diminueaza capacitatile cognitive, influenteaza si cursul dietei noastre.
Experimentul ne da de inteles ca, daca ne-am folosi capacitatile cognitive cu mai multa tragere de inima, atunci probabil ca am avea un control mai bun asupra a ceea ce consumam. Cand spun capacitati cognitive ma refer, in special, la atentie, memorie si gandire. Lesne de inteles, oricat de placut ar fi sa privesti la televizor si sa mananci, cantarul va va oferi multe kilograme de motive pentru a va ingrijora.
De asemenea, cand va aflati intr-o stare de tensiune nervoasa, ca si atunci cand, poate, tocmai ati sosit de la serviciu, si porniti televizorul, ca sa va mai relaxati, ceea ce nu ma indoiesc ca vi se intampla multora dintre voi, sansele ca sa va supra-alimentati sunt si mai mari. Astfel, se combina aceasta diminuare sau obturare partiala a functiilor cognitive, despre care vorbeam mai sus, cu alimentatia pe fond nervos - adesea un simptom al dependentei de alimente.
In dependenta de alimente motivul pentru care mancam nu este mai niciodata foamea propriu-zisa, cat nevoia de a ne calma sau lipsa afectiunii. Faptul ca intervine satietatea, in momentul cand nu mai poti sa mananci, este de pe o parte imbucurator, caci s-a imbunatatit starea emotionala, ca urmare a emisiilor de hormoni ai fericirii, rezultati in urma ingerarii de alimente. Pe de alta parte insa, ramane nefericirea ca v-ati depasit pe sine tocmai in privinta asta, iar oglinda nu iarta...
Si problemele se tin lant - daca acest rasfat al simturilor a survenit inainte de culcare, probabil veti adormi cu greu si va veti trezi cu durere de cap. Mai mult decat atat, daca se adauga alte vulnerabilitati (sedentarism, fumat, consum de alcool, alimentatie dezechilibrata, varsta mai inaintata) sunt sanse bune sa faceti un atac vascular cerebral in timpul somnului, care, in cel mai rau caz, se soldeaza cu pierderea unor functii si a unor capacitati cognitive sau motorii - de exemplu pareze si, drept urmare, pierderea capacitatii de lucru.
Asadar, nu lasati televizorul sau altceva sa va perturbe capacitatile cognitive si implicati-va mintea in ceea ce conteaza cu adevarat - cum ar fi alimentatia voastra! (Nu sunt "basist":P) De altfel este foarte greu sa ai vointa fara o minte activa si treaza, cunoscut fiind faptul ca mintea este profund implicata in procesele voluntare.
O alta veste venita din spatiul psihologiei experimentale, ne arata ca s-a stabilit o corelatie intre depresie, obezitate, singuratate si privitul in mod compulsiv la televizor. Nu inseamna ca privitul la televizor determina sau cauzeaza aparitia acestor probleme psiho-emotionale, ci doar ca persoanele care sufera de toate astea, sunt, in acelasi timp si mari consumatoare de televiziune.
Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Austin, Texas [2], afirma faptul ca problemele sus mentionate cresc direct proportional cu timpul petrecut la televizor. Totusi, relatia dintre cele doua variabile nu este una de cauzalitate. Depresia spre exemplu, este cunoscuta ca avand cauze complexe de natura bio-psiho-sociala.
[1] Young Health Magazine; (26 January, 2015); Diet & Fitness; Link: http://www.youthhealthmag.com/articles/8148/20150126/mindful-eating-how-to-lose-weight-naturally-natural-weight-loss-cheapest-way-to-lose-weight.htm
[2] CBS San Francisco Bay Area; (1 February, 2015); Local; Link: http://sanfrancisco.cbslocal.com/2015/02/01/binge-watching-linked-to-loneliness-depression-obesity/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu