Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 6 noiembrie 2014

Iubirea, Drogul Violului

Intr-un club din centrul vechi, o tanara de 24 de ani este cazuta pe jos in toaleta, cu spasme, cu maxilarul inclestat, ca si cand ar fi exorcizata... La autopsie, in sistemul ei s-a descoperit "praful ingerilor".




E limpede ca ne dorim cu totii sa fim fericiti. Iar daca pretinde cineva ca vrea sa fie nefericit, n-am sa-l cred. In drumul nostru catre idealul universal al fericirii, alegem calea cea mai scurta, cea mai usoara, e "natural" sa facem asta. Din pacate, calea cea mai usoara nu ii incanta deloc pe membrii societatii – nu asa se construieste civilizatia, ci prin eforturi si mobilizare, prin cooperare, munca si bun simt.  

Totusi, ramane in firea noastra aceasta lege a naturii – legea minimului efort. E mai usor sa te joci decat sa-ti faci temele, mai usor sa zbieri decat sa negociezi, e mai usor sa fugi decat sa dai piept cu provocarea, e mai usor sa cazi in ispita decat sa i te impotrivesti. Dintre toate lucrurile „mai usoare”, au aparut si drogurile care ne conduc la idealul fericirii pe calea cea mai usoara, acum si aici.  

Dar de cate ori alegem calea cea mai usoara, de tot atatea ori ni se dovedeste ca am gresit, ca problemele se inmultesc in loc sa se rezolve, ca viata devine mai urata si mai greu de suportat. Si atunci cautam o solutie... care, de cele mai multe ori reitereaza eroarea. Astfel ajungem la cercul vicios... S-ar parea ca acolo ne conduc solutiile usoare.  

Culmea erorii imi pare a fi introducerea drogurilor in seductie – cea mai grava forma de abuz, caci drogul este folosit impotriva vointei victimei iar efectele sale sunt adesea, devastatoare. Nu vorbesc aici de riscul unei sarcini (si cred in existenta sarcinii nedorite), cat despre riscul ca aceste droguri sa intre in interactiune cu alte substante, cum ar fi alcoolul si sa conduca victima la moarte.

Daca impostorii sentimentali, care stiu ca nu au nimic de oferit si sunt incapabili de o relatie serioasa, folosesc minciunile, promisiunile desarte si misterul pentru a ne aprinde imaginatia, sau dorintele si a accepta mult ravnitul raport sexual cu acestia, ei bine, impostorul care foloseste drogul violului, cu nimic mai putin psihopat, nici macar nu se mai oboseste sa minta, sa se poarte frumos sau sa faca promisiuni desarte – i-ar putea ocupa toata saptamana!

Drogul violului ii rezolva problema pe loc, chiar acum, iar pana la sfarsitul noptii si-a satisfacut toate fanteziile erotice cu persoana care "i-a picat cu tronc".  

Mai mult decat atat, drogul violului ii lasa victimei un gol in memorie, o amnezie altfel spus, caci substanta (Rohypnol) inhiba invatarea – creierul este impiedicat sa inregistreze noile situatii si sa se adapteze la acestea, desi victima nu isi pierde cunostinta cu totul pe durata influentei substantei.

Nu va putea sa depuna plangere impotriva psihopatului fiindca nici macar nu-si va aminti ce i-a facut acesta in noaptea precedenta! Desi a 2-a zi vor exista cateva efecte secundare, cum ar fi durerea de cap sau greata, victima simte pe moment o stare de euforie, de relaxare. Asa arata manifestarile uneia dintre cele mai malefice realizari ale farmacologiei contemporane, care este pusa in valoare, din plin, in cluburile de noapte din occident, dar, s-ar parea ca nici romanilor nu le mai este straina.  

Ce puteti face daca cineva v-a strecurat un drog in bautura, cand nu erati atente? Se recomanda ca la primele simptome – starile de buimaceala, confuzie, ameteala, dupa consumarea unei bauturi care, in mod normal, n-ar fi trebuit sa produca asa ceva, sa solicitati ajutor medical de specialitate (apelati 112!) sau cel putin sa sunati pe cineva apropiat pentru a va lua acasa, unde este liniste, cald si bine.







Kuhn, C, Swartzwelder, S, Wilson, W; (2013), TRIPAT - Ce trebuie sa stii despre droguri. De la alcool la ecstasy, Editura Trei, Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu