Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 14 mai 2014

Vreme si Productivitate

Simtul comun ar spune ca vremea rea ne scade productivitatea pentru ca suntem adusi intr-o stare usor depresiva si nu avem resursele necesare unor performante deosebite. Cititi ce au descoperit cercetatorii de la Harvard!




Probabil ca nu v-ati gandit niciodata la asta pe timp de ploaie, pentru ca nu ati avut timp liber! OK, ploua afara... evitam toata aceasta apa ce curge in suvoiaie peste tot, dar ce este de facut? Daca esti elev, iti amintesti ca ai ceva de citit pentru urmatorul test la limba romana.

Sau poate ca esti deja salariat si iti dai seama ca ai primit anumite sarcini pe care le-ai tot amanat pentru tot felul de pretexte. Si cum vremea de afara te deprima de-a dreptul, mai ales ca vine cu stirile despre inundatii si multa mizerie, s-ar parea ca ai descoperit metoda ideala pentru a imbina utilul cu... sa-i spunem, nevoia de a evada din aceasta realitate bacoviana - te apuci de ceva.

Terapiile ocupationale sunt unul dintre domeniile in care, personal, cred cu adevarat. Si daca in vreme de ploaie sau furtuna descoperi singur aceasta cale de a te simti mult mai bine cu tine insuti si cu viata ta, ei bine, poti descoperi virtutile activitatii si in restul timpului. Activitatea,  mai ales cea care iti place, are darul de a te vindeca de plictiseala si, consider eu, adesea, chiar si de o depresie.

Cercetatorii din domeniul psihologiei organizationale au descoperit de altfel asa-numita "stare de flux", care induce buna-starea emotionala ca urmare a implicarii intr-o activitate profund valorizata. Una dintre trasaturile distinctive identificate de cercetatori este aceea ca starea de flux facilitata de activitatile noastre favorite, ne ajuta sa pierdem notiunea de timp si spatiu. De aici si utilitatea speciala a faptului de a te dedica unui proiect de serviciu pe timp de vreme mohorata.

Intr-un studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea Harvard, Jooa Julia Lee si Francesca Gino, impreuna cu Bradley R. Staats de la Universitatea Carolinei de Nord, cu ajutorul a 198 de subiecti adulti, s-a descoperit ca oamenii considera ca vremea rea scade productivitatea muncii ca urmare a dispozitiei intunecate induse de aceasta - 80% dintre subiecti credeau acest lucru.

Oamenii par a considera ca  vremea rea favorizeaza instalarea unor stari usor depresive, de tristete, si determina comportamente morocanoase, artagoase, diminuand capacitatea de atentie, de unde si opinia potrivit careia productivitatea muncii ar avea de suferit. Cercetatorii au avut insa suspiciunea ca intelepciunea populara se inseala si au dovedit acest lucru printr-o serie de studii si experimente.

Spre exemplu, comparand productivitatea inregistrata de o companie pe o durata de 18 luni si inregistrarile despre starea vremii, s-a putut descoperi ca angajatii fusesera mai productivi in zilele cu vreme rea decat in restul zilelor de lucru. De la aceasta concluzie putem ajunge sa intelegem ca pana si o mica diminuare a productivitatii muncii pe timp de vreme buna poate costa milioane de dolari o companie cu mii de angajati, pe durata unui an. 

O alta faza a cercetarilor a presupus recrutarea unor subiecti in scopul realizarii unui experiment in care acestia trebuiau sa corecteze un text in care erau incluse greseli gramaticale. 329 de rezidenti americani au participat la acest studiu ce presupunea, pe langa sarcina propriu-zisa, completarea unui chestionar cu intrebari legate de starea vremii si dispozitia lor emotionala.

Rezultatul a fost edificator - relatia intre corectitudinea realizarii unei sarcinii si vreme este reala dar nu in sensul intelepciunii populare, chestionat anterior, ci contrar acestuia. Subiectii s-au concentrat mai bine atunci cand vremea de afara era mohorata si s-au dovedit mai productivi in depistarea erorilor gramaticale, indiferent de starea lor sufleteasca.

Studiul cercetatorilor americani a incercat sa aduca lumina asupra factorilor de mediu, aparent neinsemnati, ce influenteaza productivitatea muncii. S-ar parea ca vremea buna nu este obligatoriu un aliat de nadejde al lucratorilor, dat fiind ca ea ne tenteaza sa finalizam cat mai repede cu sarcinile de serviciu si sa ne dedicam unor activitati de loisir, in aer liber. 











Imaginea Yes, We Can, imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Lee, J., Gino, f., Staats, B., (May, 2014),  Lousy Weather May Fuel Work Performance, originally published in Psihological Science

Raulea,  C., (2010), Psihologie Organizationala si Manageriala, editura Psihomedia, Sibiu

Avram, E., Cooper, C.L., (2008), Psihologie organizational-manageriala. Tendinte actuale., editura Polirom, Iasi

Panisoara, G., (2006), Integrarea in Organizatii. Pasi spre un management de succes. editura Polirom, Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu