Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 11 aprilie 2014

In gradina lui Narcis

Ce este un narcisist? Are si calitati un narcisist? Are un narcisist sanse de integrare sociala? Cine suporta un narcisist si cine intra in cuplu cu el? Sper sa gasim impreuna un raspuns la toate aceste intrebari.





Narcisismul este cunoscut in domeniul psihopatologiei drept o tulburare de personalitate. Aceasta confera celui care o detine anumite trasaturi specifice, ce individualizeaza si se constituie intr-o marca personala definitorie. Intre aceste trasaturi se inscriu aroganta, hiper-sensibilitatea la critica, dorinta de a fi apreciat si de a iesi in evidenta, de a primi cele mai importante privilegii si de a se afla in centrul atentiei.

Din pacate, narcisistii sunt si deosebit de individualisti, sunt lipsiti de empatie, de capacitatea de a veni in ajutorul cuiva si de capacitatea de a coopera pentru un bine superior al grupului. Tocmai am vorbit despre un model ideal al narcisismului care se intalneste mai putin in realitate si mai mult in manuale. Daca ar fi sa privim narcisistii reali, care traiesc printre noi, ne-am da seama ca ei au si unele calitati, ca nu ies chiar cu totul din spectrul bunului simt si, in principiu, ca sunt oamenii ca si noi.

Totusi, trasaturile narcisice se fac simtite in decizii, in modul de auto - prezentare, in conflicte si in alte situatii cotidiene. S-ar putea sa admirati stralucirea si forta personala a unui narcisist, mai ales ca adesea ei devin centrul atentiei si in scena mondena, politica sau pe plan corporatist. Dar s-ar putea sa fiti total deziluzionati de modul in care ei uita complet de ziua voastra de nastere, au intotdeauna ceva de facut cand le cereti ajutorul si, in general, timpul lor este parca prea valoros pentru problemele voastre.

Si totusi, s-ar parea ca narcisistii sunt compatibili cu un anumit tip de persoane... Este vorba despre cei care au un profil de auto-sacrificiu. Chiar si aceasta ar putea sa fie o tulburare de personalitate desi nu apare in manualele de psihopatologie.

Persoanele descrise de acest tipar de comportament se potrivesc cu narcisistul tocmai pentru ca ele sunt capabile sa se treaca pe sine si prioritatile lor personale pe locul doi, acordand intaietate narcisistului si framantarilor sale.

Acesti cetateni exemplari sunt parca nascuti sa serveasca si sa ofere si, prin puterea logicii, este clar ca numai ei l-ar putea suporta pe narcisist pentru o perioada mai indelungata de timp. Dar narcisistul va dori sa fie admirat pentru cuplul sau, si atunci fie il va detesta pe acest sfant necanonizat, fie il va tortura cu tot felul de pretentii si asteptari, facandu-i viata o adevarata apocalipsa.

Daca doriti sa recunoasteti un narcisist, puteti sa fiti atenti la detalii precum acestea: atunci cand vrei sa ii spui cum te simti, el iti raspunde cum se simte el; iti va spune un lucru saptamana asta si cu totul altceva saptamana viitoare - crede ca tu esti cel care ar trebui sa se adapteze la aceste schimbari de opinie; se vor supara daca esuezi in a observa reusitele sau presupusele realizari; vor intarzia la intalnirile cu tine si vor considera ca trebuie sa iti modifici programul in acord cu al lor; pot avea anumite calitati care ii aseaza usor in centrul atentiei - fie sunt atragatori, fie sunt vorbareti si au un farmec personal peste medie.

De altfel, narcisismul porneste si se dezvolta pe baza unor calitati reale - daca nu ar exista aceste calitati nimeni nu le-ar mai hrani orgoliul. Aici educatia si auto-educatia are un rol decisiv caci narcisistul, pentru a reusi cu adevarat sa razbata in viata, trebuie sa invete echilibrul si consideratia pentru cei din jur. Avem de regula a face cu o profunda ambivalenta a trasaturilor de caracter si aceasta este o realitate sociala cu care trebuie sa ne obisnuim: prudenta se transforma adesea in frica, hotararea se transforma adesea in agresivatate iar diplomatia se transforma uneori in viclenie.

Si in cazul narcisismului lucrurile stau la fel. Dar pentru ca am vorbit deja despre defectele de caracter ale narcisistului sa amintim ca fiecare dintre noi are nevoie de o doza de narcisism daca doreste sa nu fie tratat in cel mai josnic mod. De asemenea, pentru a putea iubi pe altcineva, trebuie sa ai un minim de iubire pentru propria persoana - altfel cum ai sti sa fii iubitor si grijuliu in relatie cu altii? 

Nu in ultimul rand, narcisistii sunt placuti si agreabili, in ochii multora, desi le vine atat de greu sa se ocupe de altii si nevoile lor, iar un narcisist educat si constient poate sa depaseasca majoritatea limitelor despre care tocmai am vorbit.











Imaginea In Gradina lui Narcis, imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Shapiro, D., (2009), Stiluri nevrotice, editura Trei, Bucuresti

Gratch, A., (2011), Daca dragostea ar putea gandi, editura Trei, Bucuresti

Ionescu, S; Jaquet, M; Lhote, C.; (2007) Mecanisme de Aparare, editura Polirom, Iasi

Lelord, F., Andre, C., (2003), Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile, editura Trei, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu