Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 27 martie 2014

Somnambulism - Ce este un somnambul?

Intr-o perioada stresanta a vietii sale, Scott Falater (45), barbat cunoscut pentru integritatea sa morala, se ridica din pat in miez de noapte, intr-o stare bizara, aflata intre somn si veghe, si merge sa repare pompa piscinei. Dimineata, este trezit de sirenele politiei si profund surprins de acuzatia care i se aduce: uciderea propriei sotii. 





Somnambulismul este asa cum spuneam mai sus, o stare bizara in care creierul se comporta ca si cand persoana respectiva ar dormi, in schimb restul organismului, muschii, se comporta ca si cand persoana ar fi treaza. Criteriile de diagnostic sunt urmatoarele:
  • lipsa totala a motivatiei pentru comportamentele savarsite pe timpul starii
  • existenta unei baze genetice si a antecedentelor in copilarie si in arborele genealogic
  • profundul regret exprimat de somnambul pentru faptele savarsite
  • lipsa de reactie la stimuli, pe timpul starii respective
  • absenta cu desavarsire a memoriei legate de faptele savarsite sau evenimente petrecute
  • absenta incercarii de a fi acoperit vreuna dintre fapte
  • eliminarea oricaror alte explicatii (boli, medicatie, abuz de substante)
  • aparitia starii la inceputul somnului, in prima perioada de somn lent (NON-REM)
  • capacitatea de orientare spatiala in cazul adultilor (dupa Dr. Rosalind Cartwright)
Cazul Falater, se incheie cu o condamnare la inchisoare pe viata a lui Scott Falater pentru uciderea sotiei sale Yarmila, dupa 20 de ani de casnicie. Totusi cazul, deosebit de mediatizat in 1997, i-a pus pe expertii in materie de tulburari ale somnului intr-o controversa de amploare. Pe de o parte erau cei care afirmau ca Scott este nevinovat, incercand sa dovedeasca faptul ca tulburarea sa este una reala si elimina responsabilitatea barbatului.

Pe de alta parte, erau cei care afirmau faptul ca modul in care a realizat actul criminal denota prezenta facultatilor sale mentale si deci a intentiei. Acestia din urma mai afirma ca intre el si sotie ar fi existat o controversa legata de copii si de activitatea in biserica - motive insuficiente pentru a justifica in mod logic aceasta crima.

Reconstituirea: In noaptea de 16 Ianuarie 1997, putin dupa ce adormise, Scott Falater, aflat intr-o perioada stresanta a vietii sale, pe fondul esecului intr-un proiect important care ii fusese atribuit in corporatia cu profil IT unde activa, el se ridica din pat, merge in garaj, se schimba in haine de lucru pentru ca apoi sa se indrepte catre pompa piscinei ce trebuia reparata.

Se presupune ca sotia sa Yarmila a venit dupa el si a incercat sa il aduca in casa. Scott a perceput incercarea sotiei sale drept un atac si a reactionat violent ucigand-o cu ajutorul unui cutit. Barbatul a mers sa se schimbe, si-a bandajat mana ranita, a pus arma crimei intr-o cutie si salopetele intr-un sac de gunoi, fara a incerca sa le ascunda pentru a se disculpa, apoi s-a intors la locul faptei unde arunca trupul Yarmilei in piscina, fiind vazut de vecinii treziti mai devreme de tipetele femeii. In final, Scott Falater se intoarce in pat si isi continua somnul.

Dificultatea a fost aceea de a stabili gradul de prezenta a intentiei, dat fiind ca starea de somnambulism este una insuficient inteleasa si explorata pentru a putea avea certitudini, in general, si in special in cazul Scott Falater. Cu toate acestea, au existat cazuri in care expertii in tulburari de somn au reusit sa dovedeasca absenta intentiei si sa obtina eliberarea respectivilor faptuitori.

Este oare posibil ca Scott Falater sa fi profitat de tulburarea sa de somn pe care o avea din copilarie si care se regasea si in arborele sau genealogic, pentru a-si ucide sotia? Sau singurele lucruri pe care i le-am putem reprosa sunt proasta administrare a stresului si consumul de cofeina care par a fi determinat aparitia incidentului, pe fondul vulnerabilitatii genetice?

Fara a putea sa raspundem la aceste intrebari, ne ramane marturia cutremuratoare a lui Scott: "Ceea ce ma doare cel mai mult este faptul ca eu nu stiam ca o ucid, dar ea stia."









Imaginea All these debts..., imi apartine si se afla sub licenta CC BY-SA 2.0

Legeron, P., (2003), Cum sa te Aperi de Stres, editura Trei, Bucuresti

Cartwright, R., (2010), 24 Hour Mind, Oxford University Press

Floru, R., (1974), Stresul Psihic, editura Enciclopedica Romana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu