Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 22 aprilie 2024

Blestemul Resurselor

Exista un Blestem al Castigatorului dar si un Blestem al Resurselor. Atunci cand dispui de resurse nelimitate nu doar ca nu stii ce sa mai faci cu acestea dar, cel mai probabil, ele vor bloca dezvoltarea personalitatii tale - cel mai urat efect pervers al resurselor.



☆ ☆ ☆


Cand esti tanar nu prea intelegi de ce resursele aflate la discretia ta iti blocheaza dezvoltarea mai curand decat sa te ajute in vreun fel. Nu crezi nici in zicerea potrivit careia vremurile grele genereaza personalitati puternice si personalitatile puternice genereaza vremuri bune in timp ce vremurile bune genereaza personalitati slabe si personalitatile slabe genereaza vremuri grele. Dar cei trecuti prin viata stiu ca lucrurile primite pe gratis pot avea un efect negativ asupra personalitatii umane si ai nevoie de foarte mult caracter pentru a rezista unei astfel de tendinte atunci cand, din pacate sau din fericire ai ajuns sa te bucuri de prosperitate. 

Intr-un articol anterior, numit Psihologia Norocului, afirmam faptul ca una dintre cele mai urate consecinte ale credintei in noroc este subdezvoltarea personalitatii. Crezi in faptul ca prosperitatea ta nu se datoreaza eforturilor personale si asta nu te motiveaza sa iti cresti eforturile de a-ti dezvolta personalitatea, dimpotriva te determina sa iti incerci norocul sau sa astepti pasiv ca acesta sa se manifeste. Este valabil pentru cei putin norocosi, care asteapta sa prospere prin locurile unde se presupune ca apare norocul din cand in cand (la pacanele, baruri, etc), dar si pentru cei care au avut noroc si se asteapta sa ramana norocosi, indiferent de atitudinea imbratisata si de gradul de dezvoltare al personalitatii lor. 

Intr-un alt articol, numit Blestemul Castigatorului, vorbeam despre mitul urban potrivit caruia un castigator la loto este blestemat sa piarda rapid toti banii castigati, si sa ajunga intr-o situatie mai dificila decat cea premergatoare castigului. Fireste, pe langa toate situatiile care confirma existenta unui astfel de blestem, exista si exceptii. Asa cum aratam in acel articol, castigatorii la loto care reusesc sa invinga mitul despre blestemul castigatorului dispun de un profil de personalitate special, care se afla intr-un contrast taios cu profilul de personalitate al celor care ajung sa confirme prin exemplul propriu ca exista un blestem al castigatorului. 

Cei care confirma mitul despre blestemul castigatorului isi pierd capul in urma castigului, isi abandoneaza jobul, eventual injurandu-l pe patron si facand o mare scena la plecare, iar apoi renunta la orice job ori preocupare profesionala. Ei considera ca viata exista pentru a te simti bine impreuna cu prietenii si familia, iar asta se obtine prin intermediul cheltuirii unor sume mari de bani, pe resedinte si obiecte de lux, dar si pentru petreceri si droguri. Cei care infirma existenta unui astfel de mit isi pastreaza jobul, pe care il iubesc, nici nu isi schimba obligatoriu masina, dar isi fac un plan de inmultire a acestor bani, alegand sa traiasca mai curand in viitor. 

In articolul Teroristi cu Centura Neagra, vorbeam despre felul cum, pentru cei norocosi prin nastere, copii care au venit pe lume la momentul potrivit si in locul potrivit, cum ar fi o familie care locuieste in Beverly Hills, formata din parinti care castiga foarte multi bani, exista riscul ca personalitatea lor sa fie complet compromisa de acest asa-zis noroc - ei se obisnuiesc sa primeasca si nu vor intelege niciodata functionarea societatii pe baza de tranzactii: pentru a primi, trebuie sa oferi ceva in schimb, iar pentru a oferi ceva trebuie sa iti dezvolti personalitatea, sa acumulezi educatie si experienta. 

Cum circumstantele exceptionale nu ii incurajeaza pe acesti copii de bani gata sa isi dezvolte personalitatea, ei devin niste teroristi cu acte in regula - fiindca personalitatea umana functioneaza pe principiul minimului efort, este mai usor sa ii terorizezi pe ceilalti ca sa-ti ofere ceea ce doresti decat sa-ti dezvolti personalitatea si sa devii capabil sa obtii prin propriile tale forte. Iar atata vreme cat acest terorism este unul de succes iar ceilalti iti vor oferi ceea ce poftesti, doar pentru ca tu faci precum toate visele, nu exista nici motivatie pentru schimbare. Cred ca unii le-ar reprosa unor astfel de parinti ca nu ii fac pe plac copilului rasfatat si din aceasta cauza copilul este nevoit sa sparga geamurile si sa gaureasca peretii: niste parinti care nu iubesc pacea, presupun.

Nu in ultimul rand, din seria articolelor Psihopedia despre noroc face parte si Norocul Ghinion, in care vorbeam despre felul cum personalitatea a facut diferenta atat in situatiile in care unii au fost extrem de norocosi cat si in situatiile in care altii au fost extrem de ghinionisti, transformand norocul in ghinion si vice-versa. Asa spre exemplu blondul simpatic din Singur Acasa 1 si 2, cativa ani mai tarziu era un junkie (tr: dependent de droguri), desi ai fi spus ca norocul sau ii va marca toata viata, in timp ce un baiat fara maini si fara picioare din Australia a devenit speaker motivational, cunoscut in aproape toata lumea prin afirmatia sa I Love My Life! (tr: Imi iubesc viata!)

Blestemul Resurselor, cunoscut si sub numele de Paradoxul Bogatiei este un concept provenit din economie si geopolitica care, in ciuda aparentelor, are mare legatura cu tot ceea ce am discutat pana acum. Asa cum exista oameni norocosi in anumite momente ale vietii lor, care au castigat la loto sau au avut parte de anumite realizari fara sa plateasca cu o mana si-un picior si asa cum unii s-au nascut in familii bogate care le ofera tot ce le pofteste inima, tot la fel exista si tari care au primit de la Mama-Natura o cantitate enorma de resurse naturale care insa, pe termen lung, nu reusesc sa faca diferenta in standardele de viata ale locuitorilor, din cauza... blestemului resurselor. Ce este acesta?

Blestemul Resurselor, sau Paradoxul Bogatiei este un fenomen observat in tarile care dispun de o abundenta de resurse naturale (cum ar fi combustibili fosili sau anumite minerale) care au o crestere economica mai mica, mai putina democratie sau inregisreaza o dezvoltare economica redusa in comparatie cu tarile care dispun de mai putine resurse naturale. Exista multe teorii si o dezbatere ampla cu privire la motivele pentru care se intampla acest lucru si la exceptii. Majoritatea expertilor considera ca blestemul resurselor nu este universal sau inevitabil dar el afecteaza anumite tari sau anumite regiuni in anumite conditii. 

A dispune de resurse naturale bogate este, la nivel statal, o forma evidenta de noroc. Dar asa cum personalitatea umana face diferenta in situatia unor oameni obisnuiti care au noroc prin nastere sau obtin anumite lucruri cu destul de multa usurinta, tot la fel, politicile de stat si regimurile politice isi vor spune cuvantul in ce priveste gestionarea resurselor naturale de care dispun astfel de tari si prosperitatea reala de care ajung sa se bucure locuitorii tarilor respective. Iar acum imi vine in minte articolul in care v-am vorbit despre topul fericitilor din 2024, unde tarile din vestul Europei detin suprematia mondiala, nu obligatoriu datorita resurselor naturale, in timp ce Rusia, care este cunsocuta pentru resursele sale naturale aproape nelimitate, se afla abia pe locul 72.

Este oare de vina aici si acest Blestem al Resurselor? O teorie explicativa in aceasta privinta spune ca in tarile care dispun de resurse naturale bogate sistemul politic are tendinta sa devina autocratic fiindca conducerea statului este preocupata mai curand sa cumpere loialitatea supusilor din structurile critice de securitate (politie, servicii secrete, etc) prin intermediul veniturilor obtinute prin vanzarea resurselor naturale, in scopul de a-si mentine puterea pe o durata nelimitata. Autocratul este mult mai putin preocupat de prosperitatea tuturor cetatenilor si cu atat mai putin de dezvoltarea economica a tarii, ori de sistemul de sanatate sau educatie. 

Dintre simptomele statale ale acestui blestem se mentioneaza: 

  • TIRANIE ~ acapararea puterii statale de catre un grup restrans de persoane si limitarea drepturilor cetatenilor, depolitizare si asuprirea populatiei.
  • CORUPTIE ~ promovarea pe criterii de nepotism, pile si relatii, lipsa raspunderii personale in cazul elitelor si un sistem judiciar pervertit
  • CRESTERE ECONOMICA MICA ~ ca urmare a lipsei diversificarii surselor de profit si neasigurarii unui climat economic sanatos, bazat pe concurenta si competitivitate
  • CONFLICTE MILITARE ~ fiindca precuparile autocratului se rezuma la resurse minerale si acapararea acestora, conflictele militare sunt inevitabile.
  • DISTRIBUTIE INECHITABILA ~ intr-o autocratie exista o patura privilegiata care asigura mentinerea sistemului prin propaganda si forta propri-zisa: autocratia versus restul.
  • LIPSA DIVERSIFICARII ~ exista numeroase mijloace pentru a dezvolta o economie dar autocratul nu este preocupat decat de puterea militara pentru securizarea si sporirea resurselor si, desigur de mentinerea puterii personale, investind in aparatul de represiune si propaganda.




O sa-mi spuneti ca economia Rusiei este in expansiune fiindca produce tancuri care vor fi distruse in Ucraina in 3-4 luni sau rachete care vor fi sacrificate pentru a darama niste obiective strategice, cum ar fi spitale, scoli, biserici sau universitati, tot in Ucraina. Dar economistii afirma despre aceasta crestere economica ca este total iluzorie si nesustenabila, o investitie care nu produce absolut nimic. In ideea celor discutate mai sus, probabil ca investitia militara poate asigura tot niste resurse naturale, care ulterior vor fi investite, cel mai probabil intr-un alt razboi. Fiindca si terorismul este o politica de stat, nu-i asa? 








(1) Imaginea Stock of US Dollar Bills, de Tima Miroshnichenko, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 22.04.2024), Resource Curse, website: Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu