Un castig la loterie te distruge pe viata. Exista oare un blestem al castigatorului la loterie? Numeroase cazuri par a sugera ca da, insa exista cateva exemple care infirma cu succes acest mit urban. In acest articol descoperim impreuna trasaturile de caracter ale celor care nu se lasa distrusi de castigul lor.
o o o
Nu prea ma dau in vant dupa explicatii magice, nici macar atunci cand interpretez visele. Explicatiile magice reprezinta de fapt o recunoastere a faptului ca nu avem explicatii pentru anumite fenomene si omul de stiinta nu poate sa recunasca asta. Iar daca se intampla totusi sa admita ca nu are explicatii, evita pe cat posibil sa imbratiseze explicatiile magice, pentru ca altfel nu s-ar mai numi om de stiinta.
Asadar, exista vreo explicatie a asa-zisului blestem al castigatorului la loterie? Si, mai presus de asta, exista un astfel de blestem sau este doar un mit? Probabil ca ati auzit, multi dintre voi, de faptul ca numerosi castigatori la loterie "o dau in bara" urat de tot, in foarte scurt timp de la momentul castigului respectiv - caci un an sau doi reprezinta un timp scurt, raportat la sume atat de mari de bani. Este o realitate observabila daca va intereseaza viata acestor oameni.
Provocarile cu care au de-a face castigatorii la loterie sunt dupa cum urmeaza:
- tentatia de a cheltui foarte multi bani in foarte scurt timp,
- dificultatea de a investi si de a scoate profit,
- tot felul de conflicte cu cei dragi care, in cel mai rau caz premediteaza o crima pentru a-si insusi averile respective,
- o dependenta de substante (droguri), care le afecteaza in mod nefericit discernamantul si duce, in mod fatal, la pierderea averilor,
- rudele lor cele mai apropiate, care beneficiaza de o mare parte din banii castigati, pot la randul lor sa dezvolte dependente si sa adopte un stil de viata parazitar, care conduce la disparitia averii sau chiar la disparitia prematura a acestor persoane.
S-ar spune ca nu se pot intampla decat lucruri rele castigatorilor la loterie. O certitudine dovedita stiintific de catre cercetatorii de la Harvard este aceea ca dupa un an de la castigarea banilor, fericitii castigatori revin la nivelul de fericire de care se bucurau inainte de "fericitul eveniment". Am folosit ghilimelele fiindca multi dintre acesti castigatori declara ca ar fi fost mult mai fericiti daca nu ar fi castigat niciodata potul cel mare.
Se adevereste deci zicala "ai grija ce-ti doresti caci s-ar putea sa ti se intample"! Tot documentandu-ma pentru acest articol am observat ca exista doua tipuri de castigatori la loterie, care se diferentiaza destul de mult in functie de capacitatea lor de a gestiona un astfel de eveniment aducator de bucurie, dar, s-ar parea, aducator si de foarte mult stres.
- TIPUL VULNERABIL: Este cu totul coplesit de evenimentul castigului la loterie, isi pierde capul si se lasa purtat pe aripile emotiilor sale aflate in dezechilibru - caci euforia este un dezechilibru emotional. Este frenetic si are sentimentul ca suma castigata este inepuizabila. Este o persoana vulnerabila din multiple puncte de vedere: are o educatie precara, are o viziune de viata limitata, senzuala si epicureana. Credinta sa in noroc, pe care nu il poate controla in niciun fel, il expune la comportamente impulsive si irationale. Tipul vulnerabil "are ghinion" de persoane fara caracter care se aduna in jurul sau pentru a profita sau chiar pentru a-i deposeda averea, prin intermediul omuciderii, daca este nevoie.
- TIPUL PUTERNIC: Desi se poate bucura de castigul sau, nu isi va pierde capul. De foarte multe ori isi pastreaza jobul initial, pe care il iubeste, sau incepe o afacare intr-un domeniu favorit. Traieste mai curand in viitor decat in prezent si adesea isi propune sa inmulteasca banii, spre deosebire de tipul vulnerabil care nu vrea decat sa se simta bine si crede ca se va simti bine daca va cheltui multi bani. Tipul puternic stie deja sa se simta bine inainte de castigul la loterie si banii nu reprezinta cheia fericirii sale. De asemenea, spre deosebire de tipul vulnerabil, acest castigator la loterie are "norocul" de a alege in mod inspirat oamenii cu care isi petrece timpul sau pe care ii ajuta. De multe ori, tipul puternic este si foarte zgarcit. Chiar daca nu este extrem de educat (poate fi sofer de autobuz de exemplu), este in schimb intelept si experimentat.
Cred ca ar fi util sa va exemplific ambele tipuri prin intemediul a doi exponenti ai fiecareia dintre cele doua clase de castigatori la loterie.
- TIPUL VULNERABIL ~ Abraham Shakespeare. Un american de culoare, de 42 de ani, din statul Florida, era analfabet si nu fusese prea norocos pana la momentul marelui sau castig la loterie. Ar fi putut fi o reclama vie pentru loterie, institutie care vinde iluzii persoanelor celor mai vulnerabile sugerandu-le ca viata lor se poate schimba peste noapte cu un singur bilet cumparat. Avea o fire "miloasa" si arunca cu bani in stanga si in dreapta, pentru "a ajuta". Pare ca toata lumea incepe sa vrea niste bani de la dl. Shakespeare, inclusiv fostul sau coleg de munca care va sustine intr-un proces ca Abraham Shakespeare ii furase biletul castigator din portofel. La doi ani de la castigarea potului, dl Shakespeare o intalneste pe Dorice Moore, o blonda cu inima intelegatoare care nu-si doreste decat sa scrie o carte despre castigatorul potului celui mare, dar sfarseste "ajutandu-l" pe barbat sa gestioneze toti acesti bani. In final, Dorice Moore "il ajuta" pe Abraham Shakespeare sa dispara de tot, ca tot se plangea el ca toata lumea il hartuieste ca sa-i ceara bani de buzunar. Dorice Moore a fost condamnata la inchisoare pe viata pentru uciderea lui Shakespeare dar sustine ca este nevinovata. Fie si numai pentru faptul ca si-a cumparat o multime de chestii costisitoare, printre care si un Hummer de $90.000 din banii lui A. Shakespeare, de bine ce l-a ajutat sa-si pastreze banii, si tot merita sa stea putin la racoare.
- TIPUL PUTERNIC ~ Brad Duke. Cred ca povestile de succes sunt mult mai plictisitoare decat cele despre ruina, drama si deces prematur. Cel putin asa ne da de inteles povestea lui Brad Duke, un instructor de fitness din Idaho. Dupa castigarea unei sume considerabile ($ 226 milioane) a ramas la jobul sau, pe care il iubea, si a evitat sa isi schimbe masina Volkswagen. Scopul lui insa era sa devina miliardar! Spre deosebire de multi alti castigatori la loterie, Brad Duke era deja relativ bogat inainte de a castiga la loterie, cu alte cuvinte, avea ce-i trebuie pentru a face bani si a sti "ce se face cu banii", daca ai neuronul necesar in dotare. Probabil ca a trait si el euforia castigului, dar s-ar parea ca a stiut sa si-o gestioneze asa incat, nu a sfarsit pe strazi, alcoolic sau dependent de vreo porcarie. Nu a devenit inca miliardar dar are un plan care, spera el sa il duca la bogatia visata pana la aniversarea sa de 80 de ani. BTW, este inca tanar (45).
Castigatorii la loterie pot sa se plieze fidel pe una dintre cele doua categorii descrise dar, s-ar parea pot sa se si descopere pe sine in relatie cu sumele colosale pe care le-au castigat. Spre exemplu, se vorbeste despre mai multe etape pe care le traiesc acestia, in mod similar cu etapele pierderii despre care am auzit in psihologia traumei si a pierderii (negare, furie, targuiala, depresie, acceptare). Astfel etapele emotionale pe care le parcurge castigatorul la loterie sunt urmatoarele:
- euforia,
- auto-rasfatul (cheltuiala iresposabila),
- mintea cea de pe urma (dezvoltarea responsabilitatii),
- anxietatea,
- regretul dupa vremurile cand nu aveai atatia bani.
Desigur, ca si in cazul durerii pierderii, aceste etape pot sa varieze ca durata sau unele dintre ele pot chiar sa lipseasca, in functie de personalitatea fiecaruia dintre castigatori. Unii dintre castigatori se pot rasfata peste masura cheltuind iresponsabil pana devin boschetari. Altii pot sa dezvolte un simt al responsabilitatii inainte de a pierde totul. Este totusi trist faptul ca povestile multora dintre cei care castiga la loterie par a vorbi despre acest blestem, intarind mitul urban despre care am auzit cu totii.
Se spune ca o excelenta metoda de a cunoaste un om este sa ii oferim o mare suma de bani. Situatia castigatorilor la loterie care isi ruineaza viata seamana poate cu oricare situatie in care se face apel la auto-control si moderatie. Lipsa de maturitate si inteligenta emotionala devine deci un impediment urias. Inteligenta emotionala este abilitatea de a gestiona emotiile proprii si de a interactiona cu emotiile celor din jur.
Imi amintesc despre cazul unei tinere din UK care se gandeste sa dea in judecata loteria statului britanic fiindca permite copiilor de 16 ani sa joace la loterie, considerand ca, cel putin in cazul ei, castigul unui milion de lire sterline la 17 ani a reprezentat mai curand un prilej de stres si nefericire decat de bucurie. Daca este sa punem problema astfel, probabil ca foarte putini dintre cei care castiga sunt cu adevarat pregatiti pentru acest castig, indiferent de varsta lor. Dar se presupune ca odata cu varsta vine si responsabilitatea. Iata ce a declarat Jane Park:
Am crezut ca acest castig imi va face viata de 10 ori mai buna dar a facut-o de 10 ori mai proasta. In cele mai multe zile imi doresc sa nu fi avut atatia bani. Imi spun ca viata mea ar fi fost mult mai usoara daca nu as fi castigat. Oamenii care ma privesc isi spun ca si-ar dori un stiil de viata ca al meu dar ei nu realizeaza cat de stresata sunt. Am lucruri materiale dar nu stiu care este sensul vietii mele. (Jane Park, The Independent)
Daca obervam cu atentie astfel de personalitati, regasim in chinurile lor, chinul oricaruia dintre noi care s-a bucurat de un mare succes material fara a dispune de resurse psihologice si emotionale, de intelepciune, cum se spune in popor, pentru ca acest castig sa nu devina un prilej de cadere personala ci sa confere in schimb siguranta pe termen lung. Probabil ca cei care intr-adevar isi pierd mintile doar pentru ca au castigat foarte multi bani sunt tocmai aceia care iau in serios minciunile societatii de consum - cat de fericit ai fi daca ti-ai permimte acest produs care arata asa bine in publicitate...
(1) Imaginea Money on a Hook, de Tax Credits, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) The Independent (acc. 30.10.2018), Britain's Youngest Euromillion Winner..., website: The Independent
(3) Bloomberg, (acc. 30.10.2018), How Not to Invest Your Lottery Jackpoot, website: Bloomberg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu