Dupa cat timp ar trebui sa depui armele daca nu ai reusit sa cuceresti pe cineva? O intrebare pe care ti-ar adresa-o cineva cu mai putina experienta de inter-relationare. Iar raspunsul corect la aceasta intrebare, ca de fiecare data, este aparent simplu: depinde!
Barbatii lipsiti de experienta te intreaba adesea cat timp ar trebui sa curtezi o femeie inainte sa te dai batut. Probabil ca in ziua de azi si femeile lipsite de experienta pot avea aceeasi problema, macar unele dintre ele - si anume cele care se regasesc in postura de a fi ele vanatorul. Sigur, femeile vaneaza diferit si nu e absolut nimic in neregula cu asta, fiindca asta inseamna sa fii om. Diversitatea este o realitate a existentei noastre ca specie iar cei care sunt obisnuiti ca oamenii sa se comporte, sa arate, sa se imbrace si sa reactioneze intr-un singur fel, pe care ei il considera corect, natural sau traditional, s-au abonat la foarte multa frustrare care nu le foloseste la absolut nimic. Cu toate acestea, cred ca exista si limite. Care ar putea fi acestea?
Cand adresezi o intrebare de acest fel - cat timp ar trebui sa curtezi un partener inainte sa depui armele - raspunsurile pe care le primesti pot fi si acestea destul de diverse:
- urmareste-o toata viata daca este sufletul tau pereche!
- urmareste-o 2 ore si ceva
- urmareste-o pana cand striga "Hartuire!!"
- nu o urmari deloc, ai lucruri mai bune de facut!
- nu o urmari, atrage-o - don't chase, attract!
- femeilor le place sa fie urmarite, fa-o!
- urmareste banii iar femeile te vor urmari pe tine!
- depinde cat de repede fuge de tine
- nu urmari, inlocuieste!
- pana cand spune ca este casatorita si are 5 copii
- dezvolta-te si vei fi urmarit tu!
Exista oare un raspuns corect la aceasta intrebare? Trebuie spus ca exista ceva adevar in fiecare dintre aceste raspunsuri, la fel cum exista si ceva gresit in ele - paradoxal nu-i asa? Iar daca exista un raspuns corect la aceasta intrebare, acel raspuns este, ca de obicei, Depinde. Fiindca sunt destul de multi factori implicati in fiecare situatie iar un raspuns unic pentru o diversitate atat de mare de situatii si personalitati ar fi naiv si complet eronat. Dar daca ar fi sa dau un raspuns scurt si un reper mai bun decat acesta, cuiva care are nevoie de mai mult de-atat, i-as spune astfel: curteaz-o sau curteaza-l dar asigura-te mai intai ca partenerul dorit se simte confortabil cu ceea ce faci! E deci si o problema de reality-check.
E un reper destul de dificil de respectat fiindca oamenii de regula fac ceea ce simt iar daca simt ca trebuie sa te urmareasca, aproape ca nici nu mai conteaza feedback-ul primit. De aceea, in unele situatii acest feedback are tendinta sa devina din ce in ce mai aspru, din ce in ce mai sever, pentru ca vanatorul sa inteleaga faptul ca trebuie sa se opreasca. Iar cand vanatorul nu este capabil sa inteleaga feedback-ul primit, chiar avem de-a face cu un hartuitor sau un stalker, acesta fiind termenul consacrat de cultura anglo-americana. Distanta intre un comportament de acest fel, de vanator respins, si o curtare propriu-zisa este uneori foarte mica.
Cand urmarim un partener care ne refuza, fiindca altfel de ce am mai vorbi despre asta, cred ca este nevoie sa tinem cont de elemente precum urmatoarele.
- Comportament Non-Verbal ~ raspunsul negativ poate fi ferm de la bun inceput - am prieten, sorry, sau poate fi negativ dar bland - nu, dar ma mai gandesc, ori chiar lasand loc de interpretari: un raspuns negativ dar cu zambetul pe buze - haha, esti nebun, sau un raspuns visator - nu stiu daca e o idee asa de buna, chiar reprezinta o invitatie in sine. Unora le este greu sa va refuze ferm si va revine misiunea de a afla ce se afla in spatele acelei amanari sau acelui pretext primit.
- Contextul Curtarii~ persoana pe care o curtati nu este un obiect dintr-o vitrina. Ea se afla intr-un anumit moment al vietii sale, mai potrivit sau mai putin potrivit pentru inceperea unei relatii. Ea poate sa aiba probleme de serviciu, familiale, personale, etc, care o fac indisponibila temporar sau pe termen nelimitat. Daca este cazul de asa ceva, chiar si un raspuns favorabil este interpretabil: oare are nevoie de un partener sau de un salvator? Va trebui sa o salvati toata viata?
- Personalitatea Celui Curtat~ scenariul curtarii este influentat in mod decisiv de varsta protagonistilor. Fetele foarte tinere pot fi extrem de idealiste si pornite ele insele in urmarirea cuiva ori pot sa se comporte ca si cand nu stiu exact ce isi doresc de la viata de cuplu - de unde si bataile de cap. Cand aveti de-a face cu o femeie matura lucrurile pot fi ceva mai simple (insa si un refuz e simplu), asta nu inseamna ca nu mai aveti nimic de facut pentru a o convinge ca sunteti persoana potrivita. De asemenea, exista personalitati care nu se vor decide niciodata ce isi doresc de la o relatie ori vor descoperi ca nici macar nu-si doresc o relatie stabila.
- Evolutia Interactiunilor ~ exista situatii in care aceasta evolutie este pozitiva, in sensul ca refuzului initial ii urmeaza materializarea primei intalniri asa cum ii poate urma si o noua amanare si un nou pretext de a nu va intalni. Aveti nevoie sa tineti cont de aceste detalii si sa va intrebati mereu care este semnificatia lor si ce isi doreste de fapt cel pe care il vanati: are nevoie sa insistati sau sa abandonati? Iar daca insistati sa obtineti adeziunea unei persoane care va tot refuza mai e confortabil ptr dvs? Asa va fi toata relatia?
- Compatibilitatea Dintre Voi ~ fara compatibilitate nu exista premisa unei relatii reusite si de lunga durata. Poate mai mult decat raspunsul afirmativ in sine, ar trebui sa va preocupe ce aveti in comun cu persoana pe care o curtati, ce activitati ati putea realiza impreuna, cat de pregatiti din punct de vedere economic sunteti fiecare dintre voi ca sa sustineti existenta unui cuplu sau a unei familii, cum raspundeti nevoilor emotionale ale celuilalt sau cum o face acesta, daca este cazul.
Dupa cum am incercat sa explic mai sus, curtarea este o tatonare permanenta iar refuzul initial este un prilej de inter-cunoastere sau de acomodare cu ideea unei relatii cu dvs. De aceea se poate spune ca refuzul unei femei poate reprezenta orice: poate fi un refuz propriu-zis dar poate fi si o invitatie la inter-cunoastere. In acest timp ea poate afla cat de mult sunteti dispus sa luptati pentru un obiectiv, care sunt armele ori resursele de care dispuneti si pe care sunteti dispus sa le investiti pentru a obtine adeziunea ei, daca sunteti capabil sa respectati limite sau nu, daca aveti cei 7 ani de acasa, s.a.m.d. Dar si cel care curteaza poate folosi acest timp pentru a obtine astfel de informatii despre cel curtat. Nu mica v-ar putea fi mirarea sa descoperiti in timp ce curtati pe cineva ca, de fapt nu corespunde standardelor dvs! Si atunci se mai intampla ca si cel curtat sa vina dupa dvs si sa gasiti un pretext de a nu-l intalni!
Lucrurile nu sunt simple fiindca nici relatiile nu sunt simple iar a incepe o relatie doar fiindca cineva si-a manifestat interesul fata de tine chiar reprezinta un esantion de comportament aberant. In Romania, cele mai multe relatii incep prin dezvoltarea unei relatii de colegialitate in mediul profesional. Oare de ce? Pai pentru ca mediul profesional chiar ofera un spatiu de inter-cunoastere pe care cu greu l-ati putea avea in orice alta situatie. La asta se adauga relatiile incepute in scoala, pentru fix acelasi motiv. In plus, contactul direct cu persoana respectiva ofera indicii si rezolvare multor preocupari care ar ramane fara raspus daca v-ati intalni o data pe saptamana, in urma unei relatii incepute pe internet.
Inceputul unei relatii poate fi precum acel film Disney de desene animate - "Sus!", in care o casa incepe sa zboare, ridicata printre nori de niste baloane. Daca se acumuleaza suficiente baloane, casa va zbura. Daca nu se acumuleaza aceasta masa critica, raspunsul va ramane unul negativ. Baloanele ar putea simboliza motivele pe care cei doi parteneri le au sa inceapa o relatie: compatibilitatea dintre ei, rabdarea de care dau dovada, delicatetea pe care o arata, calitatile pe care sunt capabili sa le expuna in anumite ocazii, capacitatea de a respecta reguli si limite, testele la care sunt supusi si care au fost trecute cu bine, s.a.m.d..
De aceea un raspuns de tipul nu iti pierde timpul cu persoana care te-a refuzat, este corect doar partial. Dar tot la fel si un raspuns de tipul urmareste-o toata viata, daca simti ca e sufletul tau pereche. Timpul este o resursa pretioasa care, odata pierduta, nu poate fi recuperata iar noi trebuie sa ne intrebam daca ne dorim o viata in care nu facem altceva decat sa urmarim pe cineva sau o viata normala de familie. Poate singura certitudine pe care v-o pot oferi este aceea ca, in prima faza, sentimentele celui curtat sunt totusi mai importante decat ale celui care face oferta - pentru tango este nevoie de doi iar dans cu forta nu exista. Da, poate ca este nedrept dar cine spune ca viata este corecta? Iar curtarea poate avea aceasta dimensiune dureroasa a umilintei.
Dar daca sunteti vanator, trebuie sa fiti pregatit sa faceti fata provocarilor vietii de vanator si sa intelegeti ca exista riscul de a va intoarce acasa fara trofeul visat. Din pacate, multi dintre noi nu sunt pregatiti pentru absolut niciun fel de provocari de ordin psihologic, cu atat mai putin pentru provocarile vietii de vanator - si atunci devenim un incel plin de amaraciune si resentimente. Vestea buna este aceea ca, in comparatie cu cei care asteapta sa fie cuceriti, vanatorul isi ofera lui insusi un numar infinit de oportunitati noi. De aceea, daca vanatorul invata sa treaca peste deziluzii si refuzuri el devine o persoana cu orizonturi mai largi si deci o persoana mai puternica. Si atunci s-ar putea sa fie nevoie sa invete sa vanaze mai putin? Probabil ca da.
(1) Imaginea Portrait of a Beautiful Woman, de Alina Matveycheva via Pexels.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu