Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 2 iunie 2018

Povestea Tanyei Head

Uneori pare imposibil sa te afirmi prin efort si staruinta si atunci nu iti ramane decat "sa o iei pe scurtatura", sa fortezi limitele realitatii, ale legii si ale bunului simt. Acesta este si cazul Tanyei Head, care a simtit oportunitatea si a inhatat-o pe nerasuflate.


o o o

Numele Tanya Head a fost asociat in mod fraudulos cu evenimentele din 09 Septembrie 2001, pentru ca... Tanya Head a dorit, si-a facut temele si a si reusit sa creeze aceasta asociere. Povestea "de succes" a Taniei incepe imediat dupa evenimentele in urma carora au fost doborate cele doua turnuri gemene ale WTC, din metropola americana New York.

O blonda scunda si cam durdulie, extrem de dinamica este din ce in ce mai prezenta in "randul din fata" al supravietuitorilor si are o poveste extrem de suculenta, pe care presa avida de informatii despre tragedie, o face publica cu entuziasm. Potrivit acestei povesti, Tanya Head s-ar fi aflat intr-unul dintre turnuri  si si-ar fi pierdut sotul - logodnicul in timpul atacului terorist condus de radicalul islamic Mohamed Atta. 

Am spus sotul - logodnicul, fiindca s-ar parea ca nimeni nu s-a dumirit ce anume ii era acel barbat. De fiecare data cand i se cereau detalii, Tanya Head avea, ca prin magie, trairi post-traumatice foarte puternice, lucru care o impiedica sa ofere acele detalii. Asta in ciuda faptului ca, in mod normal, femeia dadea dovada de o rezilienta iesita din comun, fiind o adevarata campioana a re-adaptarii in urma teribilei tragedii.

Tanya devine liderul incontestabil al tuturor supravietuitorilor tragediei de la WTC, ii organizeaza pe supravietuitori, ii aduna, ii anima, obtine suport psihologic pentru ei si se implica cu trup si suflet pentru aceasta cauza nobila. Supravietuitorii o privesc ca pe o zana buna care ii sustine si ii ajuta si, intr-un fel, chiar era asa ceva. Aceasta "scamatorie" a durat 5 ani.




Pana cand o publicatie din Spania descopera ca Tanya Head, pe numele ei real Alicia Head, era de fapt de nationalitate spaniola si, la momentul cand a avut loc atacul terorist se afla in Spania, unde studia afacerile. Aceasta descoperire are mult sens pentru acei supravietuitori si cercetatori care nu au reusit nicicum sa o identifice pe Tanya Head - cine este, de unde vine si ce ar fi cautat ea in turnurile gemene in acel moment?

Dar Tanya Head si-a facut bine lectiile: povestea ei era cea mai dramatica dintre toate si avea toate ingredientele succesului: ea supravietuise dar isi pierduse partenerul. In plus, Tanya a observat acest fenomen numit "vinovatia supravietuitorului" si il pune in scena in mod ireprosabil: "De ce am supravietuit eu? Poate ca la etajul celalalt erau oameni mai buni ca mine?".

Asadar, toata aceasta poveste este inventata, de la un cap la celalalt, si Tanya, tocmai aterizata pe aeroport insfaca oportunitatea fara sa clipeasca, oferind exact povestea pe care americanii doreau sa o asculte si dovedind o imaginatie bine dezvoltata, dar si un talent actoricesc iesit din comun. In plus, se vorbeste despre Tanya Head si meritele sale in ce priveste organizarea supravietuitorilor si sustinerea lor.

In ciuda minciunii in care traia, Tanya Head chiar a fost iubita de supravietuitori si admirata de opinia publica. Ea promova acea imagine a femeii puternice, care, in ciuda pierderii, reuseste sa dea sens vietii sale, o poveste care de fapt se afla la baza civilizatiei americane. Cu alte cuvinte, povestea ei are si o componenta culturala aflata in rezonanta cu valorile Americii.




Si acum e timpul sa ne intrebam... bine, dar pentru ce? De fapt, beneficiile situatiei nu sunt greu de evaluat. De la o femeie cu o existenta stearsa, care nu prea conta, Tanya Head devine cineva in doar cateva ore de zbor cu avionul. O multime de camere de luat vederi sunt indreptate catre ea si, cum se spune: "she stole the show" (a furat centrul atentiei). Iata ca uneori, cand iti doresti foarte mult sa fii in centrul atentiei, nu mai conteaza cum reusesti sa acaparezi atentia. 

Asa cum unii isi obtin mijloacele necesare existentei prin frauda si inselatorie, pentru ca pare imposibil sa le obtina fara a forta limitele legii, tot la fel, Tanya Head obtine atentia si validarea de care are nevoie fortand limitele realitatii. Este ceea ce s-ar putea numi "Principiul Scurtaturii": a porni pe calea directa catre faima, recunoastere, validare, sustinand o minciuna.

Legea americana nu o poate invinui de absolut nimic pe Tanya Head, dar opinia publica va avea grija sa ii faca viata grea "copilului din ea". Caci da, Tanya Head este un copil care a lipsit de la lectia in care s-a predat onoarea si demnitatea umana, precum si la cursul despre meritocratie. Dar hei, nu ar fi prima persoana care "fura showul", nu-i asa? 

Un amic terapeut pe nume Dorin Victor Vasile intreba odata: "daca ati fi un medic de campanie si ati avea niste raniti care vin de pe front care se afla in coma si altii care au migrena dar tipa cat ii tine gura, de care v-ati ocupa prima data?". Ei bine, uneori dorinta de atentie este atat de mare incat nu mai conteaza cum o obtii. Iar opnia publica si presa te adora daca ai o poveste interesanta de spus. 

Cei care au cu adevarat nevoie de atentie pica in plan secundar iar noi ne ocupam cu... "reginele dramei". Din fericire, frauda are picioare scurte iar tot ceea ce Tanya Head a castigat in mod nelegitim se intoarce impotriva ei. Organizatia supravietuitorilor de la WTC a primit un mail din Spania in care se sustinea ca Tanya Head s-a sinucis, dar femeia a fost vazuta in NY in 2011, la 10 ani de la tragedie. 

Nimeni nu stie unde se afla "blonda" si poate ca asa este mai bine. Tanyei Head nu i-a ramas decat sa isi imbratiseze "sinele real", de femeie stearsa si dolofana, si ma intreb cum a reusit sa gestioneze situatia pe care tot ea, fara sa-si dea seama, a creat-o. Poate ca pretinde undeva ca este victima a vreunui tsunami, sau poate ca sustine ca este fiica a unui print suedez?  Sau poate ca pretinde ca este Carmen Hara? Sau poate ca, pur si simplu, isi foloseste imaginatia pentru cauze mai bune - cartile SF?








(1) Imaginea Tribute in Light, de Tim Drivas, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu