Se spune ca nu exista decat trei motive posibile pentru a comite o crima: banii, sexul si razbunarea. Oricare ar fi motivul, daca esti destul de inteligent sa comiti "crima perfecta", atunci esti destul de inteligent pentru a-ti invinge impulsul de a ucide.
Progresul tehnologiei si al stiintei are efecte secundare neasteptate. Revolutia ADN, caci este realmente vorba despre o revolutie, a reprezentat prilejul ca numeroase crime realizate incepand cu anii '70, sa nu mai ramana doar niste mistere de nepatruns, iar cei care le aveau pe constiinta stiu ca, doar pentru ca s-a descoperit ADN-ul, zilele lor in libertate sunt numarate si se asteapta ca oricand sa fie pusi in fata faptului implinit.
Asta face ideea de a comite o crima, care uneori ne vine, vrem-nu vrem, ceva mai greu de pus in aplicare. Trebuie sa te gandesti de multe ori inainte, ce masuri ai de luat pentru a evita sa fii prins, lucru care face crima in sine sa nu mai fie "calea usoara" de a rezolva o problema. Daca ai atata rabdare incat sa te gandesti cum sa pui la cale o crima, probabil ca ai rabdare si inteligenta sa te gandesti cum altfel iti poti rezolva problemele, fara sa risti pierderea libertatii.
Cu alte cuvinte, progresul tehnologic si stiintific, ne forteaza oarecum sa facem un efort de a depasi impusivitatea primitiva care, in urma cu mai multe mii de ani putea reprezenta un mod de a rezolva probleme precum gelozia, invidia, dificultatea de a primi refuzul si altele de acest fel. Caci daca impulsivitatea si resentimentele se afla la baza oricarei crime, progresul stiintific ne arata ca ai multe eforturi mentale de facut pentru a-ti rezolva, cu adevarat problemele pe calea crimei.
In psihologia judiciara sunt cunoscute 2 tipuri de criminali: cei primitivi si cei meticulosi. Cei primitivi ucid pentru ca sunt prada emotiilor aflate in dizarmonie si impulsurilor criminale, in timp ce criminalii meticulosi, dau semne de minima reflectie cu privire la locul, modul si mijloacele utilizate in realizarea crimei. In ziua de azi criminalii primitivi nu prea mai au sanse - revolutia ADN iti confisca orice posibilitate de a scapa, daca nu te gandesti mai intai bine "ce si cum".
In cazul criminalilor meticulosi, care pot avea si ceva scoala si care s-au uitat si la emisiuni pe Investigation Discovery, suficiente incat sa stie ca modul in care ucizi poate sa exprime ceva despre personalitatea ta si despre cat de furios erai in momentul comiterii crimei, sansele de a scapa nepedepsit sunt desigur, limitate. Asa cum spuneam, daca reusesti sa concepi o... "crima perfecta", atunci probabil ca poti sa concepi si o rezolvare decenta a conflictului respectiv.
Iata cateva moduri in care ati putea sa realizati aceste rezolvari decente pentru fiecare dintre motivele cunoscute de a comite o crima: banii, sexul si razbunarea. Ce poti face, in afara de crima, daca esti intr-adevar atat de inteligent incat sa te gandesti ca ai putea sa realizezi crima perfecta?
(1) Imaginea OS Mug Shot, de Mirko Olandese, via Flikr, sub licenta
CC BY-NC-ND 2.0
(2) Crime Scene Investigation, (acc. Dec 11, 2016), Gerard Carnahan found guilty, website: CSI
(2) Crime Scene Investigation, (acc. Dec 11, 2016), Gerard Carnahan found guilty, website: CSI
Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu