Ce ar putea fi un anihilator de familie? Oricare ar fi definitia care va vine in minte, acest articol se refera la anihilatorul de familie, asa cum este vazut el in psihologia judiciara.
Pentru a inlatura misterul inca de la inceput, sa spunem ca anihilatorul de familie este o persoana care, din diverse motive, ucide alti membrii ai familiei sale, adesea pe toti, lucru care este in mod frecvent urmat de o sinucidere.
Anihilatorul de familie este de regula barbatul senior al casei, care este depresiv, paranoid, sub influenta unor substante sau o combinatie a acestor factori. El ucide fiecare membru al familiei care este prezent, si adesea ucide si animalele de companie. El poate sa se sinucida dupa ce i-a ucis pe ceilalti sau poate sa forteze politia sa il ucida. Psihiatru judiciar P.E. Dietz (1986)
In mod cat se poate de interesant, anihilatorul de familie este bine integrat social, de regula are un bun renume, iar daca ar fi sa vorbim despre un profil al acestuia, el ar suna in felul urmator: Un barbat de varsta mijlocie, un bun furnizor al mijlocelor materiale necesare existentei unei familii, despre care vecinii au de spus numai lucruri bune, cum ar fi faptul ca este un sot si un tata devotat. Cred ca dl. Bundy din serialul Familia Bundy se potriveste perfect descrierii.
Poate ca daca auziti termenul de ucigas va veti gandi la cineva din afara familiei care, in mod insensibil si, probabil, total intamplator, ajunge sa ucida pe unul dintre membrii familiei voastre. Totusi, statisticile sunt suficient de bulversante atunci cand ne asigura ca, foarte frecvent, ucigasii sunt membrii ai familiei victimelor, iar si mai frecvent sunt fosti sau actuali parteneri (prieten, sot).
De fapt cazurile in care ucigasul si victima nu se cunosteau sunt mai rare decat ne-am imagina. Ei bine... date fiind aceste date si acest profil psiho-social al anihilatorului de familie, este greu de inteles ce anume ii motiveaza pe acesti oameni sa ucida, si, in mod frecvent, faptul ca nu exista semnale care sa prevesteasca oribila intorsatura a lucrurilor, nu ne ajuta cu nimic sa intelegem.
Oamenii nu doresc sa se gandeasca la asta pentru ca ii face sa se simta foarte vulnerabili. Cand majoritatea oamenilor se gandesc la crima, au tendinta sa creada ca este ceva care se intampla pe strada, in timpul unui jaf, sau ca urmare a unui atac al unei persoane straine. Oamenii nu vor sa conceapa ca este mai probabil sa li se intample acasa. Casa ar trebui sa ramana un adapost sigur, un refugiu in care se pot simti in siguranta. Profesorul Jack Leven
Totusi, exista un caz, relativ bine mediatizat in Statele Unite, care pare ceva mai usor de inteles, poate si ca urmare a faptului ca avem mai multe informatii despre autorul familicidului respectiv. Este vorba despre cazul lui Neal Jacobson, broker imobiliar, un anihilator de familie care, pe fondul unei depresii, si-a ucis sotia (Franki) si pe cei doi fii gemeni de 7 ani (Eric si Joshua). De asemenea, mai stim si faptul ca tragicul eveniment este asociat nu doar cu depresia lui Jacobson ci si cu recenta criza economica mondiala din 2007-2009. Si totusi, de ce sa-ti ucizi familia?
Ceea ce sotia Franki si copiii Eric si Joshua stiau despre sotul, respectiv tatal lor, era faptul ca acesta sufera din cauza crizei economice mondiale care i-a pricinuit mari pierderi financiare si o spirala a datoriilor care nu se mai terminau. Neal se vedea nevoit sa regandeasca stilul de viata al familiei sale, dat fiind faptul ca zeita Fortuna nu a mai fost de partea lor in ultimii doi ani, iar vestile nu era deloc bune.
A-i ucide pe toti membrii familiei era "optiunea usoara", care elimina problema pentru totdeauna, dar e greu de inteles cum de singurul supravietuitor al cumplitului eveniment a fost tocmai ucigasul... Nu l-a lasat inima sa foloseasca o arma si impotriva propriei persoane, alegand sa "iasa din scena" cu ajutorul unei supradoze de medicamente - si asa a supravietuit pentru a vedea toate consecintele deciziei sale: lacrimile, durerea, ochii nedumeriti si, fireste, procesul.
S-a vehiculat teoria potrivit careia depresia, in cazul lui Neal Jacobson a aparut ca urmare a faptului ca acesta nu mai putea asigura aceleasi standarde de viata pentru familia sa. Ba chiar s-a mers pana la a-l asocia pe autorul crimelor cu o tulburare de personalitate narcisica - un narcisist crede ca are drepturi suplimentare si i se cuvine tot ce este mai bun pe lume.
Nu detin destule date pentru a formula ipoteza ca Neal Jacobson avea o tulburare de personalitate de tip narcisic, dar cu toate acestea doresc sa fac unele observatii cu privire la comportamentul acestui barbat care ar putea fi prototipul anihilatorului de familie, sau cel putin al unui subgen de anihilator:
>> Continuarea in Psihopedia PRO
- Gandirea magica - reprezinta tipul de gandire care ii aduce pe multi sinucigasi la gestul neputintei supreme. Ratiunea lor se pune in slujba ideii ca "norocul, daca a existat, atunci s-a terimnat", sau ca nu l-au avut niciodata, prin urmare nu mai e nimic altceva de facut.
- Rezistenta la frustrare scazuta - rezistenta la frustrare sau rezilienta, cum mai este numita in termeni de specialitate, reprezinta secretul supravietuitorilor acestei lumi in care li se pot intampla lucruri rele chiar si oamenilor buni, in care ni se solicita anumite eforturi, pentru ca, intr-o zi sa vedem si capatul tunelului sau capatul provocarilor pe care le traversam.
>> Continuarea in Psihopedia PRO
(1) Imaginea Caffe Corto, de Francesca Solaro, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
(2) Crime Traveler, (acc. Iulie 14, 2016), Familicide and the Family Annihilator, website: Crime Traveler
(3) Daily Mail Onlie, (acc. Iulie 14, 2016), Neal Jacobson Mortgage broker who 'snapped' over spiraling debts and shot dead wife and twin sons, seven, as they slept is jailed for life, website: Daily Mail Online
(2) Crime Traveler, (acc. Iulie 14, 2016), Familicide and the Family Annihilator, website: Crime Traveler
(3) Daily Mail Onlie, (acc. Iulie 14, 2016), Neal Jacobson Mortgage broker who 'snapped' over spiraling debts and shot dead wife and twin sons, seven, as they slept is jailed for life, website: Daily Mail Online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu