Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 16 iunie 2016

Libertatea Dauneaza Grav Fericirii

Este oare adevarat ca libertatea dauneaza fericirii? Parca ati vrea sa contraziceti asta, nu-i asa? Dar stiati ca in Mexic oamenii se declara mai fericiti decat in Statele Unite?




O colega imi spunea de curand ca fiul ei adolescent a lipsit intr-o zi de la liceu pentru ca... nu-i statea parul. Da, oricat ar parea de straniu, mai ales generatiilor mai varstnice, acesta era motivul real pentru care fiul ei nu s-a mai dus la scoala in acea zi. Tocmai primise o frizura noua si nu prea era incantat de aceasta, asa ca a profitat de faptul ca mai putea lipsi o data in acel semetru si ei bine, a facut-o.

Spuneam ca generatiilor mai varstnice li s-ar parea straniu acest motiv de a lipsi de la scoala, tocmai pentru ca acestea au fost obisnuite cu un alt regim educational. Daca iti statea sau nu iti statea parul, nu interesa pe nimeni. Era responsabilitatea ta sa mergi la scoala si nu exista niciun motiv suficient de bun pentru a lipsi.

In ciuda a ceea ce ati putea sa credeti, potrivit acestor aparente, elevul respectiv este unul dintre cei mai buni din liceul sau. Daca baiatul nu ar fi avut optiuni (el stia ca mai poate lipsi o zi), el ar fi gasit o cale de a merge la scoala, in ciuda frizurii "strigatoare la cer", ca fiecare dintre noi, cei crescuti in "Epoca de Aur". De altfel, asta s-a intamplat a 2-a zi, cand, in ciuda frizurii respective, a gasit in sine resursele de a se prezenta la clasa.

Situatia aceasta in care, tocmai pentru ca ai optiuni multiple si totul este reversibil, iti permiti sa fii nemultumit cu ceea ce ti se intampla, este, s-ar parea, o caracteristica a lumii democratice si a consumerismului care o domina. Faptul ca ti se ofera de ales, si totul e returnabil dauneaza grav fericirii... sintetice. Si ma vad aici nevoit sa aduc in discutie acesti doi termeni.

  • Fericirea Naturala: este starea de bine, beatitudine si incantare obtinuta ca urmare a indeplinirii unor dorinte. Ex. Vrei o inghetata si primesti o inghetata. Esti fericit. Ce bine ca te infrupti din aceasta inghetata cu bucati delicioase de ciocolata si aroma de vanilie!
  • Fericirea Sintetica: este starea de bine, beatitudine si incantare obtinuta ca urmare a schimbarii modului cum privesti o situatie in care dorintele nu ti s-au realizat. Ex. Vrei o inghetata dar nu poti primi inghetata din diferite motive. Atunci te gandesti ca inghetata contine chimicale si in plus poti raci, si ramane imobilizat la pat timp de doua saptamani cu temperatura si nasul iritat de la atatea batiste. Ce bine ca nu mananci o inghetata! Vezi si parabola cu vulpea si strugurii cei acri.

Da, s-ar parea ca exista, si nu de ieri-de azi, aceasta posibilitate de a deveni fericiti, in ciuda faptului ca lucrurile nu stau asa cum ne dorim noi. A fost nevoie sa descoperim aceasta "fericire sintetica" pentru ca lucrurile nu stau asa cum ne dorim noi mai niciodata. Si cu toate ca se intampla asta, avem totusi nevoie sa fim fericiti.

Iata, spre exemplu, la ce va puteti gandi daca va aflati printre femeile cu care Dumnezeu nu a fost atat de generos in ce priveste sanii:




Cred ca v-ati dat seama ca nu acesta era videoclipul respectiv. Am fost nevoit sa il schimb pentru ca videoclipul original era foarte plictisitor. Videoclipul (plictisitor) poate fi gasit la acest link: Cum sa gandesti despre sanii tai mici.

Credinta mea profunda este aceea ca, oamenii nu au fost facuti sa fie nefericiti. Este ceva din intelepciunea universului care ne da de inteles asta. De fiecare data cand oamenii sunt nefericiti, ei se imbolnavesc iar semnele trecerii timpului se vad pe chipul lor intr-un mod destul de dramatic. Am putea spune ca putem vedea pe chipul unui om toata povestea sa, fie aceasta fericita sau nu. Si totusi, de ce cred ca libertatea dauneaza fericirii?

>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Loneliness, de O.G. Vatandas, via Flikr,  sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 16 Junie, 2016) Triangular Theory of Love, website: Wikipedia

(3) Zamfir, C. (1990); Incertitudinea. O perspectiva psihosociologica; editura Stiintifica, Bucuresti

(4) Mexico News Daily, (acc. 16 Junie, 2016), Why is Mexico Happier than its Neighbor, website: Mexico News Daily

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu