Ai constatat ca relatia ta se bucura de mai multe despartiri si impacari succesive, decat restul relatiilor. Dar intr-o zi observi ca "impacarea dulce" pur si simplu nu mai vine. Acest articol iti ofera 7 resurse pentru situatia in care ai fost parasit(a).
Tanara Nicole Peri (30) din Essex, UK, a devenit celebra dupa ce a primit un ordin de restrictie pentru fostul ei prieten Timothy Harris (25), care i-a fost alaturi intr-o relatie de tip ciclic, sau, cum se numesc acestea in spatiul anglo-saxon, "on-off relationship". Femeia l-a bombardat pe fostul ei partener cu tot felul de materiale media, fotografii si videoclipuri mai mult sau mai putin deocheate, sunandu-l pe acesta chiar si de sute de ori pe zi. Iata, nu-i asa, un lucru despre care am putea scrie un articol in Psihopedia!
Desigur, este un caz interesant pentru ca protagonista este femeie, dar este adevarat ca si barbatii pot sa se avante intr-un comportament cel putin la fel de spectaculos, dupa ce au fost respinsi in dragoste. Din pacate, multi barbati, nereusind sa isi gestioneze emotiile, pot recurge la masuri mult mai drastice decat ale femeilor, dintre care multe tin mai curand de domeniul psihopatologiei, dar, din pacate, si de domeniul jurisprudentei si al codului penal.
Am spune ca o relatie ciclica, adica o relatie cu multe impacari si multe despartiri, este o relatie bolnava, tocmai pentru ca are o evolutie imprevizibila, instabila, care inspira nesiguranta si implica multa suferinta. S-a observat prin cercetare, ca relatiile care incep ciclic, vor ramane ciclice, in majoritatea lor. De asemenea, relatiile ciclice, par a fi specifice mai curand adolescentei, cand, nu-i asa, nu prea stim ce vrem.
Totusi, cei care "se bucura", chiar si mai tarziu, de astfel de relatii, par a valoriza pasiunea, senzualitatea impacarilor, dinamismul si teatralitatea lor, care ii aduce in centrul atentiei prietenilor, sau chiar, in centrul atentiei publice, asa cum dovedeste exemplul relatiei dintre Nicole Peri si Tim Harris.
Dar aceasta valorizare nu este mutuala intotdeauna, si atunci, fireste, se ajunge la consecinte care vor transforma comedia intr-o drama apasatoare, unde apar ordinele de restrictie si chiar condamnarile de zeci de ani de inchisoare. Asta se intampla atunci cand unul dintre cei doi isi da seama ca nu isi doreste chiar atat de multa "celebritate" de la viata sa, si are modalitati mai bune de a deveni mandru de sine - realizarile profesionale, spiritualitatea, hobby-urile sau stabilitatea familiei, de exemplu.
Circul apare de fiecare data cand ne controlam cu greu emotiile intense si, oricat ati incerca sa imi sugerati ca este normal sa fim oameni si sa simtim tot felul de chestii, trebuie sa tineti cont de faptul ca cei care reusesc sa se bucure de echilibru emotional nu ajung niciodata sa umple saloanele de psihiatrie sau sectiile de Politie.
Inainte de a vorbi despre cat de sanatoase sunt relatiile ciclice si ce spun acestea despre noi, va propun cativa pasi pe care i-ati putea urma in caz ca ati fost parasit si suferinta din dragoste tinde sa va orbeasca si sa va transforme intr-un mare erou de dramoleta, intr-o Anna Karenina sau, intr-un Othelo, daca vreti. Iata ce va sugerez sa faceti daca ati fost parasit(a):
- Nu pierde si lectia! -- Despartirile au motive bine determinate, pe care, cel putin unul dintre cei doi, le considera intemeiate. Este util sa afli care sunt motivele REALE pentru care "ai primit papucii", pentru ca risti oricand sa repeti greselile respective, daca nu le constientizezi. Poate parea dificil sa ceri astfel de detalii, dar meriti sa stii si este rezonabil sa ti se ofere explicatia, daca o ceri intr-un mod convingator si cu bun simt. Motivele pot fi si ridicole, este adevarat, insa nu le minimaliza si nu te minti singur, cu explicatii confortabile (pe termen scurt) cum ar fi: "m-a parasit pentru ca este gelos el" sau "m-a parasit pentru ca sta prost cu stima de sine".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu