Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 17 mai 2016

Afectivitatea la Psihopati

Este oare adevarat faptul ca psihopatii nu pot sa simta nimic? Acest articol vine sa puna in lumina afectivitatea psihopatilor care nu lipseste, dar este, intr-adevar, organizata in mod diferit.




Dupa cum, probabil ca ati observat, imi face multa placere sa abordez miturile raspandite la nivelul simtului comun. De exemplu, daca va amintiti, am vorbit in Psihopedia despre cat de adevarat este faptul ca a-ti revarsa in mod violent frustrarile te ajuta din punct de vedere psiho-emotional sau faptul ca o trauma suferita in copilarie aduce cu sine o boala psihica, mai tarziu, in viata adulta.

Unul dintre aceste mituri este cel potrivit caruia psihopatii nu dispun de emotii. O afirmatie extrema si ilogica de altfel, care ii plaseaza pe cei diagnosticati cu o tulburare de personalitate de tip anti-social (pe psihopati) in categoria "robotilor ucigasi", daca imi ingaduiti aceasta metafora. Scriu acest articol cu intentia de a evidentia faptul ca psihopatii pot sa urasca, sa invidieze si sa se teama, dar pot chiar si regrete, sa simpatizeze sau sa iubeasca, in felul lor.

Emotiile sunt atasate umanitatii noastre intr-un mod profund si irefutabil. Am dezvoltat, prin intermediul evolutiei, sistemul afectiv tocmai pentru a ne adapta la realitate mai bine. Dar anumite experiente ale trecutului ne-au determinat sa ne formam un mod de a evalua realitatea particular si unic. In relatie cu acest mod de a decodifica realitatea, apar si emotiile care ne vor motiva si energiza sa actionam in anumite stiluri, predeterminate, in majoritatea lor. Toate acestea formeaza personalitatea umana. 




Debra Ann (29) era o dansatoare exotica intr-un club de noapte din Chicago. Ea, in mod inevitabil, nu-i asa, intalneste la munca un milionar din Chicago, nu tocmai batran (35), dar care era casatorit si avea doua fete. In schimb, tipul, un adevarat "self-made man", avea un apetit grozav pentru viata de noapte, ceea ce nu putea decat sa o avantajeze pe "leoaica tanara" Debra Ann.

In scurt timp, se produce divortul mult asteptat de catre Debra iar aceasta din urma isi face rost de un sot numai bun de iubit, tanar, bogat si descurcaret. Dar cand o casnicie incepe atat de "evolutionist", pe baza placerii si in afara orcarei moralitati, ea are un mare dezavantaj: rutina. 

Debra descopera in tanarul tenisman profesionist John Scott Korabik (30) un hobby numai bun pentru stilul ei de viata de sotie-trofeu. Acesta o desfata cu petreceri si nopti de o nesfarsita senzualitate, cei doi avand sentimentul ca si-au gasit sufletul pereche. Dar tot intorcandu-se acasa pe la 4 dimineata, Debra il infurie pe sotul ei si acesta se decide sa divorteze. Pacat ca Debra Ann nu era ce-si imaginase el: fosta nevasta, doar ca mai sexy!

Un divort ar putea fi o veste buna pentru tanara si pasionala Debra Ann - acum poate sa ramana cu sufletul ei pereche, insa nu la fel de buna ca si decesul sotului, care oferea in plus si niste bani de buzunar, de la compania de asigurari. Un lucru il aduce pe celalalt, iar Debra si Korbik "il sinucid" pe milionar, cu ajutorul unui killer profesionist, asigurandu-se fiecare ca aveau un alibi solid - spre exemplu Debra iesise in acea seara la dans cu fosta sotie a lui Hartmann si fiica ei vitrega - iti trebuie ceva fantezie pentru asa un alibi!

Asa arata povestea aceasta, nu putin mediatizata in Statele Unite, la momentul respectiv (dupa crima din 1982). Probabil ca ti-ar fi greu sa intuiesti ca in spatele acestei papusi care danseaza frumos la bara se afla o tulburare de personalitate antisociala, cu atat mai mult cu cat Debra Ann Hartmann plange atat de convingator la propriul ei proces, in vazul tuturor. Si totusi... Si totusi, psihopatii pot sa simta tot felul de lucruri: iubire, durere, furie, teama, regret, etc.

Iata o lista de emotii pe care Debra Ann Harmann, probabil ca le-a simtit pe parcursul acestei povesti:

>> Continuarea in Psihopedia PRO 







(1) Imaginea All day she plays at chess with the bones of the world, de Madame Psychosis, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Murderpedia, (acc. May 17, 2016), Debra Hartmann, website: Murderpedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu