Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 18 martie 2016

Trauma ca Scuza

Viata sociala solicita eforturi destul de mari din partea fiecaruia dintre noi: sa fim harnici, corecti, curajosi, cooperanti si echilibrati. Daca ati avea o scuza foarte buna, v-ati folosi de ea pentru a evita toate aceste eforturi?




Acest articol mi-a fost inspirat pe cand ascultam niste parinti care se plangeau ca le este teama sa le impuna limite comportamentale copiilor pentru a nu-i traumatiza. Chiar asa! Pana la urma exista vreo diferenta intre o astfel de limita comportamentala si o trauma "adevarata"?

Nu de putine ori mi-a fost dat sa constat ca anumite limite comportamentale impuse de parinti chiar au reprezentat traume in sine, pe care la maturitate, ni le amintim si le povestim, chiar si cu lacrimi in ochi.

E bine sa ne punem urmatoarea intrebare: oare pentru un copil de 4 ani exista vreo diferenta intre faptul ca si-a pierdut o persoana draga intr-un accident si faptul ca parintii i-au interzis sa consume dulcuri inainte de masa? Probabil ca nu. Ba chiar s-ar putea sa il doara mai mult faptul ca i-au fost interzise dulciurile decat pierderea in sine pe care nu a reusit inca sa o inteleaga.




Si atunci ce este o trauma? De regula, o trauma este definita ca un eveniment sau o situatie cauzatoare de stres si pentru care nu ai fost pregatit. Dar o trauma nu prin durerea si intensitatea trairii este atat de importanta. Pe termen lung, invatatura pe care o lasa este aceea care conteaza si are efecte.

Efectul unei traume este...










(1) Imaginea Trauma, de Harwig HKD, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu