Nu o simpatizam pe Maria Sharapova, din motive usor de inteles. Totusi, pentru o buna perioada de timp, ea mi-a vandut o iluzie exceptionala - o sportiva de top care este in acelasi timp si un sex simbol.
Nu este usor sa devii numarul unu. Dar lumea pare sa nu aiba prea mult timp pentru cei de pe locul 10, 11 sau 50. Si totusi, nu e mai putin adevarat ca persoanele care se afla pe locul 50, si-au sacrificat copilaria cam in aceeasi masura ca si cei care sunt pe locul 3, 2 sau 1.
Avem nevoie de inspiratie, iar cei care ajung in topuri pot sa ne-o ofere. Atata vreme cat primim aceasta inspiratie din partea acestor performeri desavarsiti, vom vorbi despre ei, acordandu-le atentie si ridicandu-i in slavi. Daca performantele vor inceta sa mai apara, atunci si interesul nostru incepe sa scada. E un fel de simbioza intre performer si public, ce dureaza cu conditia ca performerul sa performeze.
De ce am discuta despre numarul 50 din clasamentul ATP, cand am putea vorbi cu mai mult entuziasm si cu pasiune despre performerul clasamentului, detinatorul pozitiei de lider? Ati suporta aceasta situatie, cand stiti bine ca a trebuit sa faceti renuntari si sacrificii toata viata voastra?
Cand lucrurile devin serioase, adica pe la varsta de 15 ani, sportivii de performanta suporta din ce in ce mai greu infrangerea. Visurile sunt mari, oportunitatile sunt uriase. Antrenorii necrutatori, cer din partea ta ceea ce ei nu au realizat niciodata, adica... imposibilul. Toata lumea asteapta confirmari...
Mai mult decat atat, totul devine programat: cat dormi, cat mananci, ce mananci, cu cine te atrenezi, cat dureaza atrenamentul, sa ai timp si pentru scoala, caci daca vei ajunge in top 5, nimeni nu vrea sa auda greseli de exprimare in discursul tau de la finalul unui tuneu de mare slem. Grand Slam... adica "mare lovitura"... chiar si asta spune ceva despre profilul ideal al invigatorului - cel care da lovitura!
Competitivitatea este cuvantul de ordine in aceasta lume in care conteaza mai putin cooperarea si onestitatea. Presiunea este extraordinara, iar un jucator din top 5, trebuie sa fie, mai intai de toate, propriul sau psiholog - si inca unul extrem de bun. Fara aceasta forta psihologica nu ai ce cauta in top.
Asa stand lucrurile, nu ar trebui sa ne mire faptul ca tentatia dopajului este extrem de mare pentru jucatorii de top. O teorie a deviantei care mi-a atras atentia pe cand faceam masterul este cea care apartine lui Jean Pinatel. Acesta sustine faptul ca toti putem deveni delincventi sau infractori, dar pragul vulnerabilitatii noastre la devianta, difera de la persoana la persoana.
Cu alte cuvinte, cand stresul devine extrem de mare, capacitatea noastra de a "juca corect" poate ramane sub semnul intrebarii. Fireste, unii joaca incorect din principiu, pentru ca asa le dicteaza lor constiinta. Imaginati-va insa care este nivelul de stres la un sportiv de top si incercati sa intelegeti de ce Maria Sharapova a decis sa calce peste reguli.
Unde mai gasim noi o campioana de felul ei, care sa reusesca sa faca o figura la fel de frumoasa atat in domeniul comercial cat si in domeniul performantei sportive? Sa fim cinstiti acum: jucatoarele din top 5 nu sunt niciodata niste "finute" - sunt mai curand puternice si agresive, adevarate forte ale naturii.
Nu o simpatizam, pe Maria Sharapova pentru simplul fapt ca Simona Halep nu a reusit niciodata sa o invinga. Totusi, pentru o buna perioada de timp, rusoaica a reusit sa imi dea iluzia ca o jucatoare de tenis se poate afla in top 3 si poate in acelasi timp sa reprezinte un sex-simbol. Oare iti poti construi intreaga cariera pe un medicament?
(1) Imaginea Maria Sharapova, de Boss Tweed, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu