Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 25 iulie 2014

Psihologia Diabetului

 Putem influenta insanatosirea sau preintampina imbolnavirea prin abordarea cu prioritate a problemelor emotionale? Credeti si voi in existenta unei legaturi intre bolile fizice si tulburarile emotionale?





Problemele psihosomatice sunt un domeniu extrem de provocator al medicinei, care a fost luat in serios in special din momentul in care Sigmund Freud a descoperit ca ar putea exista o legatura intre anumite afectiuni fizice (somatice) si problemele emotionale ale pacientilor sai. Altfel spus, cand un pacient venea cu o durere de cap greu suportabila ori poate cu o indigestie, Sigmund Freud ar fi descoperit in scurt timp ca acestor probleme le corespund anumite conflicte interioare de natura emotionala si psihologica. 

Asa s-a ajuns la dezvoltarea domeniului medicinei psihosomatice si la definirea bolilor psihosomatice ca fiind afectiuni ce implica atat latura somatica a organismului cat si pe cea psihologica, sau, in alte versiuni, afectiuni somatice care au cauze de natura mentala sau emotionala.

Odata cu evolutia medicinei si odata cu imbogatirea cunostintelor despre cauzele bolilor, se ajunge la o viziune complexa asupra cauzalitatii, in care se iau in calcul toate sursele si vulnerabilitatile existente, incepand de la virusi si deficitul de vitamine, continuand cu rezistenta organismului, a sistemului imunitar si ajungand pana la interdependenta intre sistemul imunitar si starea emotionala, care are intotdeauna un rol in imbolnavire dar si in vindecare.

Astfel, s-a observat ca exista relatii sigure intre aparitia unor afectiuni somatice si starile de tulburare emotionala, cronice sau acute - medicul Thomas Holmes descopera ca bolnavii care suferisera in perioada premergatoare imbolnavirii cu tuberculoza, evenimente stresante in familie, cum ar fi decesul unei rude sau divortul de partener, aveau mai multe sanse sa se imbolnaveasca dar si mai putine sa se vindece de aceasta boala. 

De asemenea s-a observat de-a lungul timpului ca vindecarea unor boli somatice aparea subit atunci cand conflictele emotionale dispareau si, nu in ultimul rand, atunci cand se exercitau influente asupra starii emotionale, prin psihoterapie ori suport psihologic, ei bine, se ameliorau si suferintele somatice. Probabil ca ati cunoscut si voi cel putin un bolnav de diabet care v-a marturisit ca a facut rost de diagnosticul acesta ca urmare a unui soc emotional pe care nu a stiut cum sa-l administreze. Si nu doar aspectele acute ale problemelor emotionale vin sa slabeasca organismul ci si cele cronice, cele care se insinueaza lent si ne extenueaza in timp. Asadar... nu e de gluma cu socurile emotionale ori cu frustrarile zilnice carora nu le acordam atentie ...

De altfel, s-a observat ca morbiditatea psiho-somatica isi are "terenul ei preferat", in sensul ca exista un anumit tip de personalitate expus la probleme psiho-somatice, si care are urmatoarele trasaturi:

  • imaturitatea emotional - afectiva
  • sugestibilitate crescuta
  • suspiciune si interpretare falsa a propriilor trairi
  • preocupari dominant narcisice
  • frustrari, esecuri, complexe ideo-afective
  • contactul prelungit afectiv cu persoane bolnave - "imitatia simpatetica"
  • preocupare exagerata fata de sine (C. si L. Enachescu, 2008)

Din acest portret, pare sa faca parte si dificultatea de control al impulsurilor, care a fost asociata cu o incidenta crescuta a diabetului. Un studiu recent, realizat de catre Peter de Jonge, de la Universitatea din Groningen, Olanda, si publicat in Diabetologia (Jurnal al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului), afirma faptul ca exista o corelatie pozitiva intre incidenta unor boli psihice, precum depresia, tulburarea de explozivitate intermitenta, mancatul in exces sau bulimie si aparitia diabetului. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 50.000 de participanti. Ei bine, s-a zis cu teoria primitiva legata de "necesitatea de a ne descarca, pe orice cale" pentru a preintampina imbolnavirile! 

Simptomele psihosomatice, categorie din care fac parte, printre altele, afectiuni de tip cardiovascular, digestiv, dermatologic si sexual, sunt privite de catre expertii in domeniu drept niste "mecanisme de aparare caricaturale", dupa o expresie folosita de catre sotii Enachescu. Mecanisme de aparare, da, pentru ca ele sunt reactii la tulburarile de origine emotionala, ca si toate celelalte mecanisme de aparare - refularea, afilierea, deplasarea, rationalizarea, etc. Caricaturale, pentru ca, desi ar putea starni reactii protectoare de partea celor din jur, totusi riscurile sunt extreme iar sub acest aspect eficienta este indoielnica.

"Dielectul organelor", sau "jargonul organelor" este o expresie utilizata in special de psihoterapeutii care abordeaza problemele psihosomatice si care, in urma experientei cu afectiuni psihosomatice ajung sa fie capabili sa spuna ca, spre exemplu, o tensiune arteriala vorbeste despre o incapacitate de administrare a furiei, sau o afectiune legata de functionarea stomacului, vorbeste despre o stare crescuta de anxietate.

Concluzia: Poate ca, inainte de a face rost de un diagnostic de diabet, ar fi mai bine sa trecem pe la un psihoterapeut?









C., Enachescu, L., Enachescu, (2008), Psihosomatica, editura Polirom, Iasi

V., Vasile, C., Daniel, (1977), Psihosomatica Feminina, editura Medicala, Bucuresti

Diabetologia. (2014, January 30). Independent association between diabetes, depression, and impulse control disorders including binge-eating, bulimia, study shows. ScienceDaily. Retrieved July 25, 2014 from www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140130190447.htm

P., Jonge, J., Alonso, D. J. Stein, A. Kiejna, S. Aguilar-Gaxiola, M. C. Viana, Z. Liu, S. O’Neill, R. Bruffaerts, J. M. Caldas-de-Almeida, J. Lepine, H. Matschinger, D. Levinson, G. Girolamo, A. Fukao, B. Bunting, J. M. Haro, J. A. Posada-Villa, A. O. Al-Hamzawi, M. E. Medina-Mora, M. Piazza, C. Hu, C. Sasu, C. C. W. Lim, R. C. Kessler, K. M. Scott. Associations between DSM-IV mental disorders and diabetes mellitus: a role for impulse control disorders and depression. Diabetologia, 2014; DOI: 10.1007/s00125-013-3157-9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu