Cercetatorii din domeniul psihologiei sociale au descoperit cateva trasaturi care ne expun infidelitatii, ca mod de viata. Daca punem cap la cap aceste trasaturi, obtinem un adevarat portret robot al partenerului infidel.
Daca privim in jur, o lume intreaga pare a face apologia libertatii si a optiunilor nelimitate. Ai de ales intre o multime de tipuri de produse, dintre o multime de modele de tot felul. Si totusi, sunt lucruri pe care trebuie sa le schimbam mai putin. Cel putin asa ne recomanda bunul simt comun si statisticile ce dau se inteles ca este mai bine sa nu destramam familiile, chiar daca se pot gasi intotdeauna motive pentru asta si chiar alternative relationale ce par mai bune.
Psihologia evolutionista tinde sa cosidere ca tradarea are un rol in transmiterea genelor si deci este spre binele speciilor. Totusi, tradarea poate sa determine, asa cum spuneam, destramarea cuplurilor si a familiilor si de aici subminarea dezvoltarii urmasilor.
Trairile celui care inseala sunt confuze, placerea, stimularea si entuziasmul se imbina intr-un mod ametitor si tumultos cu necazul, obsesia, vinovatia. Ramai profund nedumerit de gesturile proprii si esti nevoit sa traiesti in minciuna, ceea ce poate sa doara, cum nici nu ne inchipuim. Daca initial intram intr-o relatie extraconjugala cu gandul ca vom completa anumite lipsuri sau vom ameliora anumite probleme, ajungem sa constatam ca odata cu placerea se dubleaza si problemele. Oricat am vrea sa ascundem, de regula, implicarea in asa ceva se simte si, chiar daca in unele cazuri poate fi trecuta cu vederea, de cele mai multe ori, scandalul, drama, reprezinta urmarea fireasca.
Dar ce traieste cel care tradeaza? Este vorba despre o gama de emotii foarte variate, dar pline de intensitate. Si daca unora le lipseste aceasta intensitate, ei bine, ea poate sa devina si foarte obositoare, profund extenuanta, semn ca infidelitatea nu este o solutie ci doar iluzia unei solutii. In afara de aceste emotii, trasaturile gandirii sunt profund marcate de propriile limite, nevoi si vulnerabilitati - se incearca auto-disculparea, aruncarea vinei si gasirea de scuze. Iata mai jos trasaturile universului infidelitatii.
1. Dorinta.
Amantul este idealizat, avand parca toate calitatile din lume si reprezentand acel „suflet pereche” pe care stiti ca va puteti baza intotdeauna.
2. Emotia si placerea.
Aventurile ofera placere si emotie, ceva pe care partenerul infidel nu il gaseste in alta parte. Senzatia sau fiorul nesupunerii, poate constitui un plus de atractivitate.
3. Nesiguranta.
Este un aspect care vine din constiinta faptului ca nu este corect sau bine ceea ce facem si dorinta puternica, furtuna emotionala care conduce la gesturi neplanificate.
4. Apararea.
Pe masura ce aventura evolueaza in timp, partenerul infidel simte nevoia sa se elibereze de presiune, gasind o rationalizare de tipul „daca sotul mi-ar fi acordat atentie destula nu o faceam” sau „pot sa ma opresc oricand”. Adesea avem reactii exagerate atunci cand sotul incearca sa afle anumite detalii mai incomode si care au legatura cu aventura cum ar fi, de ce preferam mersul pe jos in locul autobuzului.
5. Eliberarea.
Partenerul infidel gaseste un sentiment de usurare si putere in relatia sa extraconjugala, care ii confirma atractivitatea sau care ii ofera putina intelegere si protectie.
6. Egoismul.
Efectul Cutiei: partenerii infideli sunt total absorbiti de aventura, iar nevoiele familiei sau ale partenerului raman undeva in urma, fiind ignorate. Raporturile cu cei din jur se vor baza pe minciuna.
7. Anxietatea.
Odata cu euforia aventurii, vine si anxietatea faptului ca trebuie sa pastram un secret atat de mare si de jenant. Se poate manifesta somatic, prin crampe sau dureri de cap si adesea ne dam de gol prin gesturile noastre in fata partenerului care de fapt nu banuieste nimic.
8. Dorinta sexuala crescuta.
Dorinta sexuala a partenerului infidel vine din noutatea experientei sexuale cu o alta persoana decat partenerul, dar multi parteneri infideli relateaza faptul ca manifesta o dorinta sexuala crescuta si fata de partenerul de cuplu, in acelasi timp.
Daca acestea sunt trairile si gandurile care il domina pe sotul sau partenerul infidel, ei bine, cercetatorii au ajuns sa identifice ca anumite tipuri de persoane sunt predispuse la infidelitate. Reunind toate aceste particularitati ajungem sa descoperim ceea ce am putea numi "portretul robot al partenerului infidel".
Asadar, partenerul infidel este din punct de vedere sociologic de varsta tanara - sub 26 de ani, locuieste in marile orase, are destule studii, lucreaza intr-un birou si detine o functie de conducere. De asemenea, el este atragator sau atractiv pentru un motiv sau altul si curtat. Isi schimba des locuinta! Daca am aprofunda acest portret adaugand cateva trasaturi psihologice, vom spune ca partenerul infidel are tendinta sa isi critice excesiv partenerul - un pesimism de rau augur pentru cuplu, ba chiar sa faca el insusi scene de gelozie. La nivel axiologic, cel ce tradeaza crede in sex si in distractie, iar orice pasiune de-a sa este asociata sexului cu toate ca nu prea are contacte sexuale in cuplul sau oficial. Iar daca ii dam portretului o tenta psihanalitica, vom mentiona ca nici parintii sai nu au excelat la capitolul statornicie in iubire.
Chiar daca infidelitatea pare sa vina de la sine in multe dintre situatii, se ridica problema capitalului de incredere pe care partenerul infidel poate sa il acumuleze si ca atare, dificultatea sa de a mentine o relatie stabila in timp. Eliminand riscul deloc neglijabil al bolilor cu transmitere sexuala, trebuie sa te simti gol pe dinauntru cand, in momentele de sarbatoare esti singur si lipsit de bucuriile modeste ale unei familii complete. De asemenea, mi-e teama ca golul interior, de care nu te-au scapat toti acesti parteneri sexual interesanti, va fi preluat si de catre copii.
Sper ca cititorii blogului meu sa foloseasca aceste informatii pentru a distinge mai usor potentialul partener infidel, fara insa a face din asta un prilej de generalizari injuste. De asemenea, sper ca cei care s-au identificat in acest portret sa devina mai constienti si sa lucreze cu vulnerabilitatile lor, spre binele tuturor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu