Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 17 martie 2022

Seful de Stat Parnoid

Exista multa imaturitate emotionala in tulburarea de personalitate paranoida. Problemele sunt cu atat mai mari pentru noi ceilalti cu cat o astfel de persoana poate sa detina acces la arme nucleare pe care sa le foloseasca, nu-i asa, pentru ca nu are alte alternative de a-si gestiona emotiile.



☆ ☆ ☆


Este deja un element de cultura generala faptul ca majoritatea dictatorilor au in personalitatea lor o pronuntata componenta paranoida, a carei influenta se manifesta prin intermediul comportamentului distant si suspicios, prin numeroase reclamatii si reprosuri, prin sentimentul ca este amenintat de gesturi mai curand inofensive sau doar ambigue ale celor din jur. In absenta dovezilor, personalitatea paranoida prefera sa puna raul in fata, dar facand asta existenta sa sociala devine un adevarat chin, pentru toata lumea. 

Daca va amintiti, in 2004 aparuse un serial numit Lost. Toate intamplarile de acolo par mai curand o metafora si sunt incarcate de simboluri stranii, demne de filosofia lui Carl Jung. O situatie anume mi-a atras atentia ca nimic altceva: pe insula unde naufragiasera cei de la bordul avionului prabusit, se formasera doua tabere. Faptul de a te afla pe o insula salbatica este, cu siguranta, una dintre cele mai dificile si incarcate de anxietate situatii in care se poate afla un om sau un grup de oameni. 

Cand cei din grupul celalalt de oameni dadeau semne de viata, nimeni nu stia la ce sa se astepte din partea acestora. Neavand niciun fel de informatii despre Ceilalti, fiecare dintre grupuri incepe sa creada ca ar putea fi dusmanii lor si ca existenta lor este pusa in pericol de actiunile acestora. De ce sa crezi asta? Fiindca, in mentalitatea multora dintre noi, este mai bine sa pui raul in fata. E mai bine sa fii in siguranta decat sa-ti para rau, nu-i asa? Dar aceasta mentalitate, fara sa-ti dai seama, te aduce in punctul in care vei fi capabil de gesturile cele mai extreme, avand scuza ca incerci sa-ti pastrezi viata. 

Cred ca serialul Lost descrie fidel o mare parte din istoria omenirii. Unii considera ca omenirea a pierdut ceva fiindca nu mai avem doua poluri de putere care se privesc cu ostilitate, scrasnind din dinti de fiecare data cand se intalnesc, si li se pare ca aceea era normalitatea de care avem cu totii nevoie. Poate ca unii au nevoie de un inamic pentru a sti cine sunt cu adevarat si poate ca ura pe care o simt ii motiveaza sa construiasca tot felul de lucruri marete. Probabil ca acest inamic comun reprezentat de Ceilalti avea in timpul razboiului rece tot felul de functii dar in acest articol mi-am propus sa vorbesc despre seful de stat paranoid. 

In acest sens, ma voi intoarce la criteriile de diagnostic prevazute in Manualul de Diagnostic Psihiatric DSM5, si le voi lua pe rand, asa cum am facut si in articolele precedente, cand am vorbit despre seful de stat nacisist si seful de stat psihopat. Iata deci aceste criterii de diagnostic. 

  • Suspecteaza, fara baze reale faptul ca ceilalti ii exploateaza, le fac rau sau ii tradeaza ~ Seful de stat paranoid considera ca un scut aerian defensiv este ofensiv si amenintator la adresa statului sau, iar orice forma de organizare de securitate sau militara a statelor vecine este interpretata ca semnal cu privire la intentiile agresive ale acestora.
  • Pune la indoiala in mod nejustificat loialitatea prietenilor si a asociatilor ~ In acest sens, seful de stat paranoid va avea nevoie de asigurari pe care nimeni nu i le-ar putea oferi vreodata fiindca ar fi prea de tot sa ii oferi acces la toate secretele tale. Din pacate, o astfel de atitudine este luata drept dovada a faptului ca ai ceva de ascuns si deci intentiile tale sunt agresive.
  • Isi ascunde trairile si gandurile temandu-se ca vor fi folosite impotriva lor ~ E foarte greu sa ai prieteni in acest fel, asa cum va imaginati si de fapt seful de stat paranoid nu se prea poate lauda cu foarte multi prieteni, dimpotriva. 
  • Vede semnale de amenintare in replici sau evenimente intamplatoare ~ Seful de stat paranoid isi bazeaza campania electorala si propaganda de stat pe ura si inocularea de suspiciuni legate de pericolul pe care il reprezinta Ceilalti, fie ca este vorba despre presupusi inamici interni sau internationali. 
  • Poarta ranchiuna pentru insulte sau lipsa de respect perceputa ~ Toate interactiunile politice, fie interne, fie internationale sunt mai mult niste maraieli pe care seful de stat paranoid le adreseaza inamicilor sai, prin care incearca sa impuna respect si sa inspire teama dar obtine exact efectul contrar.
  • Vede atacuri la adresa persoanei lor care nu sunt evidente pentru ceilalti si pentru care va contra-ataca rapid sau va reactiona furios ~ Cand liderul paranoid face observatii cu privire la ceea ce i se pare lui deplasat si amenintator la adresa persoanei sale sau a statului pe care il conduce, de regula ceilalti raman surprinsi si se intreaba cum s-a ajus la asemenea interpretari si cu ce au gresit.
  • Suspiciuni continue indreptate impotriva partenerului de viata sau partenerului sexual ~ Dupa cum observati, suspiciunile, gelozia si sentimentul de a fi expus la rautatea si tradarea celorlalti tinde sa fie o trasatura care se manifesta in mai multe arii ale vietii personale sau profesionale. Retineti insa ca pentru a fi diagnosticat cu aceasta tuburare de personalitate sunt suficiente doar 4 dintre trasaturile din aceasta lista.

Impresia pe care o lasa uneori persoana dotata cu aceasta tulburare de personalitate este aceea ca este un copil speriat, dupa cum narcisistul se poarta ca un copil respins iar psihopatul se poarta ca un copil razgaiat si scapat de sub control. Exista multa imaturitate emotionala in aceste tulburari de personalitate si fiecare dintre ele pare sa fie legata de o problema nerezolvata din copilarie. Problemele sunt cu atat mai mari pentru noi ceilalti cu cat o astfel de persoana poate sa detina acces la arme nucleare pe care sa le foloseasca, nu-i asa, pentru ca nu are alte alternative de a-si gestiona emotiile.

In viata ne lovim de tot felul de neajunsuri, cum ar fi acela ca nu toata lumea ne suporta sau ne sustine sau acela ca unele dintre actiunile celor din jur par a fi amenintatoare pentru noi. Persoanele mature emotional de regula gasesc solutii diplomatice pentru a crea relatii si a negocia situatii problematice. Din pacate, la seful de stat paranoid, pare ca negocierea se face mai curand dupa ce a intors pe dos o tara intreaga si a curs sange cu nemiluita. 

Aceasta suprapunere de trasaturi narcisice, anti-sociale si paranoide, despre care am vorbit in ultimele 3 articole este deosebit de toxica. Persoanele care o detin in structura lor de personalitate au tendinta de a vedea amenintari in jur si de a reactiona cu violenta, s-ar zice ca pentru a se apara. Le scapa din vedere faptul ca ele sunt acelea care au inceput conflictul iar metodele folosite pentru a-si scuza atacul pot fi deosebit de perverse, mincinoase si lipsite de orice moralitate. 








(1) Imaginea Low Light by Bryan Geraldo from Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu