Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 31 decembrie 2020

Psihoterapia Este Inutila

Un studiu pare sa demonstreze urmatoarele: cauza problemelor este lipsa banilor, salvarea emotionala a oamenilor este pomana iar psihoterapia este inutila. Daca insa punem lucrurile in context, concluziile sunt cu totul altele: mai sunt si alte lucruri care aduc fericirea, pomana in sine nu inseamna succes economic iar psihoterapia nu este pentru oricine.



☆ ☆ ☆


Cred ca este unul dintre cele mai tampite studii care s-au facut vreodata si cu toate acestea ramane un studiu interesant. Poate ca ar fi mai bine sa va spun pe scurt despre ce este vorba, pentru a concluziona singuri daca este un studiu tampit sau e doar parerea mea, iar apoi va voi explica de ce am ajuns eu la aceasta concluzie, si anume ca este un studiu extrem de tampit. De asemenea, este foarte posibil sa nu-mi dati dreptate.

Motivul pentru care nu-mi veti da dreptate este acela ca, cel mai probabil, perspectiva dvs va fi diferita de-a mea. O sa vedeti, de asemenea de ce afirm asta. Dar hai sa va povestesc despre ce studiu este vorba! Ei bine, undeva in Kenia, un grup de cercetatori a dorit sa compare doi factori care se presupune ca ne imbunatatesc starea emotionala: banii si psihoterapia. Ei bine, unor grupe de sateni din aceasta tara li s-au administrat 3 conditii ale studiului:

  • BANII - li s-au dat satenilor respectivi o suma de putin peste 1000 de USD
  • PSIHOTERAPIA - satenii au fost dusi la psihoterapie pe o perioada de cateva saptamani
  • BANII SI PSIHOTERAPIA - acestei grupe de sateni li s-au administrat ambele conditii, cu alte cuvinte li s-au dat si banii si sedintele de psihoterapie
Si acum concluziile. As zice eu ca bine-nteles, satenii kenieni care au primit bani, dupa o perioada de 1 an au fost cei mai fericiti, aveau o mai buna putere de cumparare si detineau mai multe lucruri de valoare. Cam la fel s-a intamplat si in cazul africanilor care au primit atat psihoterapie cat si bani. In schimb, studiul a concluzionat faptul ca acei kenieni care au primit doar psihoterapie nu au inregistrat un progres semnificativ in viata lor, sub niciun aspect dintre cele sus-mentionate (putere de cumparare, stare de bine, etc).

Si acum sa va explic de ce mi s-a parut un studiu tampit si aberant. Nu obligatoriu pentru felul cum a fost realizat, nicidecum. E vorba despre concluziile catre care ar putea sa ne duca un astfel de studiu. Si anume concluzii cum ar fi urmatoarele:

  • Cauza unica a problemelor omenirii este lipsa banilor.
  • Daca le-am da bani saracilor, atunci i-am salva de suferinta.
  • Psihoterapia este total inutila
Si am sa le iau pe rand, pe fiecare dintre acestea, pentru ca eu personal nu pot sa ma multumesc cu genul acesta de concluzii, in ciuda faptului ca acestea par a fi "oarecum logice". Daca insa avem in vedere contextul alcatuit, pe de o parte din datele realitatii, iar pe de alta parte de datele realitatii obtinute prin intermediul unor alte studii, vom realiza ca aceste concluzii pica precum popicele la bowling.


1. Cauza nefericirii omului este lipsa banilor.


Ei bine, fericirea este mult mai complexa decat incearca acest studiu sa demonstreze. Desi, aparent, fericirea se obtine simplu, atunci cand ni se implinesc dorintele. Numai ca atunci cand valorile noastre sunt diferite, atunci si dorintele vor fi diferite iar modul de a deveni fericit e si acesta diferit. In general, oamenii apreciaza sau considera a fi importante in viata acele lucruri pe care nu prea le au, ori sunt puse sub semnul intrebarii. 

Un studiu privind valorile umane a descoperit faptul ca in tarile bogate ale lumii, cum ar fi cele din Nordul si Vestul Europei sau America de Nord, oamenilor le par mai importante alte lucruri decat banii. Spre exemplu relatiile si oamenii dragi. Asa ca daca vrei sa "ii fericesti" pe niste oameni din Franta, Germania sau UK cu 1000 de USD, cel mai probabil ca nu iti va fi la fel de usor. In fond, asta spune si piramida nevoilor umane a lui Ab. Maslow: nevoile umane nu cunosc limita fiindca cu cat le satisfacem mai mult cu atat apar altele noi.




Harta culturala arata cum scorurile societatilor sunt impartite in 2 dimensiuni. 

  • Axa verticala reflecta trecerea de la valorile traditionale (religie, familie, autoritate) la cele rationale (societatile liberale, eliberate de traditii religioase si flexibile in ce priveste chestiuni precum divortul sau avortul). 
  • Axa orizontala reflecta trecerea de la valorile de supravietuire (siguranta materiala si securitate fizica) la cele privind exprimarea de sine (toleranta fata de cei diferiti ca nationalitate, religie, orientare sexuala si gen), protectia mediului, participarea la luarea deciziilor in viata economica si politica)

(Dupa cum observati in graficul de mai sus, tarile africane sunt mai preocupate de siguranta materiala si familia traditionala in timp ce tarile din nordul Europei sunt preocupate mai curand de libertatile individului si toleranta fata de cei diferiti. Sunt deci indreptatit sa cred ca ceea ce ar putea aduce fericirea in Africa este sensibil diferit de ceea ce aduce fericirea in Europa sau America de Nord)


2. Daca le-am da bani saracilor, i-am salva de nefericire si saracie. 


Faptul de a da bani "de pomana" si fara a cere nimic in schimb este, in primul rand, o chestie profund utopica. Pe lumea asta cel putin, banii pur si simplu nu se obtin asa. Iar daca se obtin mai usor uneori, cred ca este vorba doar de niste exceptii de la regula. De asemenea, chiar si daca s-ar obtine asa, vezi acele exceptii, ei bine, acest mod de a obtine banii nu te invata absolut nimic despre viata si etica muncii, despre succesul economic si despre realitate, in general. De altfel, vedem dovada in toate sistemele sociale care sponsorizeaza inactivitatea, lenea si viciul prin ajutoare sociale acordate fara discernamant de catre foruri care au iluzia ca ne ajuta. 

Nu ai nevoie de un studiu pentru a-ti da seama ca esti mai fericit daca primesti niste bani cadou, nu-i asa? Dar numai banii, in sine nu te fac nici intelept si nici un geniu al investitiilor profitabile. Este nevoie de formarea si dezvoltarea unei inteligente financiare, a unor competente specifice pentru ca ceea ce ai primit sa nu fie pierdut pe Apa Sambetei. Si razbunarea are efecte pozitive asupra starii emotionale, pe termen scurt. Oare asta inseamna ca razbunarea este recomandata pentru solutionarea litigiilor inter-personale sau pentru ameliorarea starii emotionale? 

As veni cu ipoteza ca, in realitate, succesul economic al familiilor care primisera cadoul de 1000 USD se datoreaza mai curand faptului ca pe continentul african oamenii au cultura banului iar daca acestia sunt putini, banii vor fi investiti cu multa atentie. Haideti sa ne imaginam ca oferim 1000 USD unui dependent de pacanele de la noi. Credeti ca, potrivit studiului facut in Kenia, acest tip dupa un an, ar fi mai fericit si ar fi intr-un punct mai bun al evolutiei sale economice? Dati-mi voie sa ma indoiesc de asta.

3. Psihoterapia este inutila. 

Cred ca psihoterapia se poate dovedi inutila in unele situatii. Spre exemplu, se poate dovedi inutila daca nu exista compatibilitate intre client si terapeut, intre client si sistemul terapeutic in care a fost format terapeutul si, de asemenea, se poate dovedi intutila daca clientul nu este pregatit sa faca eforturi pentru a-si ameliora situatia. Daca un client este coplesit de probleme si are sentimente de neputinta persistente, probabil ca se indoieste de faptul ca il mai poate ajuta ceva, fie acel lucru si un serviciu care este in general destinat persoanelor care si-l pot permite. De fapt, cele mai mari probleme psihice nu le au bogatii acestei lumi... 

Este cu atat mai dificil sa acorzi suport psihologic unor persoane care nu doar ca stau prost cu stima de sine sau cu increderea in ceilalti, dar sunt si extrem de sarace si lipsite de resurse materiale. Aceasta asociere de probleme emotionale si probleme materiale la care se adauga o educatie precara, nu da un prognostic tocmai optimist iar cateva sedinte de psihoterapie imi imaginez ca nu vor schimba mai nimic. Chiar si daca nevoia de psihoterapie exista pana si la cei din satele Keniei si este cu atat mai profunda cu cat problemele acestora vin in clustere, in care se asociaza lipsa de bani, cu lipsa de educatie si cateva afectiuni psihice aflate intr-un anumit stadiu de evolutie.

Cu cat un client sau pacient are mai multe resurse materiale, sociale, educationale sau emotionale, cu atat prognosticul terapiei este unul mai optimist. Este mult mai usor sa lucrezi cu o persoana cu studii superioare care, sa zicem, iubeste lectura si are un salariu decent, decat cu un muncitor necalificat care nu stie sa citeasca si are salariul minim pe economie. As afirma cu o ceertitudine de peste 80% ca mai mult il vor ajuta pe primul dintre cei doi, 4 sedinte de psihoterapie decat pe cel din urma. In primul rand pentru ca sunt vehiculate informatii care trebuie intelese corect si, desigur, pentru ca e mai usor sa te dezvolti emotional cand esti deja independent dpdv material. 

Iata deci cateva motive pentru care acest studiu nu ne conduce catre concluzii de bun simt, in special daca datele obtinute prin intermediul sau nu sunt corect interpretate si puse intr-un context. Majoritatea celor care ar citi rezultatele studiului respectiv ar ajunge la concluzii total eronate pe care am incercat sa le combat in articolul de fata. 









(1) Imaginea K, de Roberto Trombetta, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) NBER, (acc. 31.12.2020), Comparative Impact of Cash Transfer and Psychotherapy, website: NBER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu