Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Sindromul Reginei Pierdute

Ai pierdut regina: nasol moment, misto coliva... Si totusi... ce-ar fi sa-ti ignori disperarea initiala, tendinta de a capitula si aceasta coplesitoare stare de neputinta? Oare ce aventura misterioasa se ascunde in spatele acestui a-tot-cuprinzator "tunnel vision", care a pus stapanire pe tine si nu-ti mai da drumul?



☆ ☆ ☆


La jocul de sah, dupa cum stiti probabil, cea mai importanta piesa este regina. Regina este puternica fiindca din repertoriul ei face parte o combinatie extrem de eficienta de miscari: diagonala nebunului, linia dreapta a turei - ceea ce o face o piesa extrem de adaptabila si puternica in economia jocului de sah. Cu alte cuvinte, regina este "inelul fermecat al jucatorului de sah". Regina este puterea ta secreta si atata vreme cat ai inca regina, ai toate sansele sa castigi partida.

Dar se intampla ca, din diferite motive (neatentie, imprudenta, capacitatea celuilalt de mobilizare intelectuala) ei bine, uneori ne pierdem regina. Este o pierdere aproape definitiva (poti sa o recuperezi in conditii dure, dar pana atunci joci fara ea, ceea ce face dificila recuperarea.) Pierderea reginei este un moment incarcat de dramatism si un moment incarcat de emotii: de la adanca mahnire si pana la o criza de furie, in timp ce adversarul, are o explozie de fericire - ca si cand ar fi castigat la loto o suma extrem de mare.

Foarte multi jucatori de sah, atunci cand pierd regina au tendinta sa abandoneze jocul si sa se recunoasca invinsi: "okay, nu am ce imi trebuie pentru a trece peste aceasta pierdere, prin urmare ma predau, recunosc ca esti mai bun decat mine". Regina era "inelul tau fermecat" si deci este o tentatie foarte puternica, deprimarea pierderii este atat de mare incat nu mai reusesti sa vezi alternativele. Se instaleaza ceea ce numim "Tunnel Vision" - adica, in traducere "Viziunea Tunelului". Mai concret, viziunea tunelului se traduce de fapt drept "ingustarea campului constiintei". Ce inseamna asta?

Viziunea in Tunel se refera in mod metaforic la incapacitatea noastra de a lua in consideratie alte alternative la linia preferata de gandire. Viziunea tunelului, spre exemplu, afecteaza uneori medicii care trateaza pacientii sau detectivii care sunt incapabili sa ia in calcul alte alternative de solutionare a unor cazuri. O cale de a ne desprinde de viziunea tunelului este sa acordam atentie unei opinii straine, a unei persoane care nu este afectata de aceleasi preconceptii. Viziunea tunelului se datoreaza de regula preconceptiilor formate ca urmare a incidentelor premergatoare. Cum ar fi, nu-i asa, preconceptia ca, fara regina, partida este pierduta. (Wikipedia)

Ei bine, aceasta viziune a tunelului este un fenomen mult mai raspandit decat ne-am astepta. Ingustarea campului constiintei apare de fiecare data cand suntem extrem de implicati emotional intr-o anumita situatie. De regula efectele nu sunt tocmai pozitive, desi, multi dintre noi avem acest cult al lui "sa facem ceea ce simtim". Uneori simtim ca trebuie sa fim agresivi si sa ne spargem telefonul, de exemplu, fiindca in joc se afla o suma de 500 de lei, dar viziunea tunelului ne face sa uitam cu desavarsire faptul ca, daca ne spargem telefonul, pierderea este intre 2000-5000 de lei, in functie de valoarea telefonului, deci de cateva ori mai mare.

Iata o motivatie buna de a incepe o psihoterapie pentru controlul furiei, prin intermediul careia sa dezvoltati anumite abilitati de a va recupera pe voi insiva din acest tunel al pagubei. Dar viziunea tunelului are efecte similare si pentru cei expusi la anxietate, depresie, sau cei care, in situatii stresante se dedau unor comportamente iresponsabile (petreceri desantate, cu droguri si prostituate, spre exemplu), care nu sunt cu nimic mai bune si, cum spuneam, au la origine tot viziunea tunelului si ingustarea campului constiintei.

La depresivi, spre exemplu, viziunea tunelului seamana extrem de mult cu tendinta de a abandona partida de sah, in urma pierderii reginei, despre care am vorbit la inceput. Regina ar putea fi o metafora a pierderii si in special a pierderii structurii de suport - acel ceva care ne da sperante si sentimentul ca viata noastra este sigura si intre anumite limite de suportabilitate. Unii autori vorbesc despre structura de suport mentionand factori externi (prieteni, job, familie sau partenerul romantic) si factorii interni (atitudinea optimista, stima de sine, cultura generala, pregatirea profesionala, etc).

Asadar, indiferent care dintre acesti factori interni sau externi ar constitui elementele principale ale structurii de suport, acestea va pot fi luate. De regula, daca structura de suport se leaga mai curand de factorii interni, aceasta se dovedeste mai rezistenta, intrucat nu depindem atat de mult de chestiuni, in fond trecatoare - relatia romantica spre exemplu, cel putin in ziua de azi, nu este tocmai un element care sa va confere extrem de multa rezistenta la socurile vietii. Nu o spun pentru ca m-am obisnuit eu sa fiu independent ci pentru ca este foarte dificil sa gasesti o relatie perfecta si o compatibilitate de 100% - it's a fact, right?

Daca "Regina Jocului tau de sah" este relatia intima, sau jobul, ei bine, in urma pierderii acesteia, apare adesea acest "Sindrom al Reginei Pierdute", care se manifesta sub forma urmatoare:

  • Simptome Fiziologice- Senzatie de slabiciune, tremurul glasului si al membrelor, respiratie accelerata sau intrerupta, albirea fetei, dureri de cap, tulburari digestive, palpitatii, etc. 
  • Simptome Emotionale - Sentimente de neputinta, disperare, pierdere a controlului, tensiune, anxietate.
  • Simptome Cognitive - "Tunnel Vision", ingustarea campului constiintei, dezorientare, preocupari filosofice morbide si intrebarea "Mai are rost sa continui?"
  • Simptome Comportamentale - Comportamente extreme: abandonul, distractia cu orice pret, auto-agresivitate si hetero-agresivitate, somn prelungit, abuz de substante, etc

Imi amintesc despre acel tanar din Bucuresti care, intors de la munca pe vasul de croaziera, afland faptul ca iubita lui incepuse o relatie cu un alt barbat, a mers mai intai la petreceri pe Valea Prahovei, unde se spune ca ar fi dansat pe mese (fara sa dea de banuit ce avea cu adevarat in suflet), dupa care, in drum spre Bucuresti, a intrat pe contrasens, cu o viteza de 240 km/ora, pierzandu-si astfel viata si, din nefericire, luand cu sine viata unor alte persoane, printre care si minori. Este un exemplu foarte bun de "Sindrom al pierderii reginei" - fiindca regina vietii sale era iubita lui si fiindca, in absenta ei, nu putea sa-si conceapa existenta.

Un alt caz care imi vine in minte este acela al elevului de clasa a 12-a din Bacau, care fusese certat de parinti fiindca luase bacalaureatul cu o nota mai mica decat se asteptau acestia, si, in disperare de cauza, a luat decizia sa isi puna capat zilelor. Se observa si aici acelasi, tunnel vision, si, in final, toate elementele a ceea ce am denumit "Sindromului Pierderii Reginei" - caci regina in acest caz era bacalaureatul, de care depindea viitorul sau (intentiona sa mearga la studii in strainatate, la o institutie de prestigiu). Nu vreau sa fac speculatii in aceasta privinta insa e clar ca elevul respectiv pierduse ceva foarte important pentru el... Si e clar ca "Regina" este altceva, pentru fiecare dintre noi. Oare ar putea fi si Dumnezeu? 

Dar cred ca am scris destul despre acest sindrom, pentru un singur articol de blog. Ar mai fi de spus poate ca, personal, am descoperit un fapt interesant in timpul acelor partide in care imi pierdusem regina. Ei bine, destul de multe astfel de partide se terminau cu victoria mea, in ciuda faptului ca imi pierdusem regina si, teoretic si statistic cel putin, partida era pierduta, iar continuarea ei, tot teoretic si statistic, nu era decat un supliciu la care acceptam sa ma supun dintr-un soi de sado-masochism. Dar hei, a accepta sa joci fara-de-regina este si o aventura in sine, nu-i asa? Un challenge pe cinste! 

Acum ar urma sa va insirui toate acele personalitati care nu s-au dat batute de prima data cand li s-a intamplat un lucru sau altul, incepand cu Silvester Stallone, caruia i s-ar fi spus ca nu are nicio sansa in actorie, din cauza defectului sau de vorbire, dar am sa va las pe voi sa le cautati pe internet. Poate ca in zilele acestui "an de gratie" 2020, pe care am vrea sa il  uitam cat mai repede, dar care, din cauza ca este asa diferit, ne va ramana in minte pentru totdeauna, v-ati pierdut si voi regina... oricare ar fi aceea. Sper ca acest articol sa va ajute sa va mobilizati si sa depasiti acest moment, sa vedeti "dincolo de tunel" si sa va oferiti voua insiva sanse, in ciuda faptului ca luptati pentru victorie, fara de regina! De asemenea, sper sa realizati ca "adevarata regina" se afla in interiorul nostru. 








(1) Imaginea Illuminated Chess, de Hyper Hamlet, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Psychology Today, (acc. 20.11.2020), When Vision becomes Tunnel Vision, website: Psychology Today

(3) Biography, (acc. 20.11.2020), Sylvester Stallone, website: Biography

(4) Wikipedia, (acc. 20.11.2020), Tunnel Vision, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu