Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 27 februarie 2020

Paharul Plin de Coronavirus

Profesorul Daniel David de la UBB din Cluj ne recomanda cateva lucruri in contextul pandemiei de coronavirus. Printre acestea, sa evitam catastrofizarea care, spune dansul, ne caracterizeaza ca si popor. Si totusi, exista oare parti bune ale acestei situatii?


o o o

Aveam adunate un numar de subiecte interesante pentru blog dar in acest moment orice subiect ar parea total desprins de realitate si penibil cu exceptia subiectului numit coronavirus. Prin urmare hai sa-i dam coronavirusului ce-i al lui, si anume atentie. Profesorul Daniel David de la UBB din Cluj, spunea intr-o interventie televizata ca noua, romanilor "ne place" sa vedem o situatie incerta ca fiind mai curand o catastrofa decat o oportunitate. Si de altfel, o situatie incerta este si un test de personalitate foarte bun. 

Asa numitele "teste proiective" se bazeaza tocmai pe acest principiu: o sarcina vag definita (deci care induce extrem de multa incertitudine) va fi realizata de catre subiect potrivit cu creativitatea de care dispune iar in realizarea sarcinii, trasaturile sale de personalitate se vor exprima liber, caci fiecare foloseste ceea ce are. Spre exemplu, un test proiectiv va poate cere sa desenati un copac, fara a va spune ce fel de copac este, anotimpul, sau daca radacinile sunt in pamant sau in aer.

Este mult mai simplu sa treci cu vederea un virus sezonier (viroza, gripa) care poate ucide anual un numar de persoane deloc de neglijat decat un virus care se comporta imprevizibil. Partea tulburatoare este aceea ca virusul este nou, a ucis cetateni, are o perioada relativ lunga de incubatie, in care poate fi transmis cu destul de multa usurinta si, iata, strabate continentele cu o lejeritate incredibila. Dar Daniel David ne sfatuieste sa tinem cont si de jumatatea plina a paharului daca dorim sa nu intram in panica. Totusi, e greu sa le spunem parintilor nostri care este jumatatea plina a paharului, nu-i asa?

Unii ajunsesera sa vorbeasca (in timp de pace, desigur) despre functiile pozitive ale razboaielor mondiale - ca genereaza locuri de munca, ca ne imputineaza si asta inseamna ca ne revin mai multe resurse "de caciula", dar probabil ca nu este un moment bun sa vorbim despre toate astea. Ar fi inuman, nu-i asa. Uman este, probabil, sa intri in panica si sa golesti magazinul fiindca vine sfarsitul lumii. 

Intre timp, profesionisti din aria sanatatii publice fac anchete contra-cronometru, incercand disperati sa il localizeze, merg pe urmele virusului ca si cand ar fi un evadat periculos, ori o fiara care a scapat de la gradina zoologica, in timp ce virusul se instaleaza bine-mersi in aparatul respirator al muritorilor care, eventual, fac poante despre virus sau sheruiesc memeuri pe aceeasi tema. Tu ce faci de molima asta?

Ministerul Sanatatii: 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori;

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

Eu personal invat cu greu sa tusesc in incheietura mainii, deci nu in palma si realizez faptul ca niciodata nu mi-am dat seama cat de greu este sa nu duci mana la figura - deodata, in mod interesant, pare mai usor sa rezolv logaritmi si matrici decat sa evit asta. In final, ma resemnez cu ideea ca nu ai cum sa scapi de virusu asta - e prea nou, prea contagios, prea potent si, probabil, mi-as duce manile la figura chiar si daca ar fi legate la spate. Doar asa, fiindca nu e voie. 

Vorba moldoveanului... "fiecare pasare pe limba ei pere". Dintr-o data cei care sufera de o tulburare obsesiv - compulsiva si care se spala pe maini nu doar pana li se increteste pielea ci si pana le da sangele, devin niste adevarati campioni ai supravietuirii si ajungi sa le invidiezi resursele adaptative. Dar nu va lasati pacaliti de asta. Daca asa se comporta ei intr-un univers non-pandemic, imaginati-va cum se comporta in vremuri de molima! ("Nu mai tineti toaleta ocupata ca vrem si noi sa ne dezinfectam vreo 3 ore!")

Este si un virus meschin, fiindca pare sa le fie fatal celor fara aparare si suferinzilor. E, altfel spus, o intruchipare a raului: nevazut, pervers, nemilos, imprevizibil si nedrept. Desigur, pentru ca lucrurile nu sunt inca destul de grave - caci asa iti dai si seama cat de grava e o situatie, unii critica guvernul pentru ca a aparut coronavirusul in Romania, iar guvernul, fireste, da vina pe "ciuma rosie". Dar pe masura ce situatia evolueaza, din pacate nu in bine, parca toate celelalte preocupari intra intr-un con de umbra. Care preocupari, mai exact?

Pai democratii din America incep sa uite cat de narcisist si bolnav este Trump, iranienii par sa fi uitat cat de ticalosi sunt americanii, iar incet, incet, Iohannis va folosi PSD-PSD-PSD de mai putine ori pe minut. Este o predictie pe care o fac acum, cand stiu ca s-a descoperit primul caz de coronavirus pe teritoriu romanesc. Poate ca mai sunt si alte efecte paradoxal pozitive ale acestei molime.

Spre exemplu, poate ca toti cei mentionati mai sus si multi, multi altii, vor realiza cat de neinsemnate sunt preocuparile lor de zi cu zi, cat de lipsiti de aparare suntem in calea fatalitatii si a universului cand se infurie acesta, si cu ce prostii ne pierdem timpul pretios care ne-a fost acordat pe acest pamant. Un dusman comun are darul de a uni persoane care altfel ar fi inamici de moarte. Aceasta intruchipare a raului care este coronavirusul, lucreaza totusi pentru omenire... 

Daca tot am facut paralela intre coronavirus si raul absolut, sau cu devianta sociala, cum i-am spune raului daca am fost la facultate, iata, potrivit manualului, o sinteza a catorva functii pozitive ale coronavirulsului:


  • PUNE IN LUMINA CAT DE JOS AM CAZUT CA SPECIE - fiindca istoria pare sa ne fi adus intr-un loc in care preocuparile noastre sunt mai curand penibile, rusinoase sau vrednice de dispret, in care am uitat cu totul ce inseamna cooperarea, respectul si armonia
  • NE DA SANSA DE A PROMOVA VALORI REALE - caci la ce foloseste puterea pentru care ne batem ca chorii daca ne pierdem sanatatea si viata? Avem acum ocazia sa ne afirmam resursele adaptative intr-o situatie limita, sansa la un eroism real. In plus, putem fi recunoscatori pentru sanatate sau alte lucruri aparent mici, cum ar fi o conserva de peste.
  • MARESTE SOLIDARITATEA SI UNITATEA - fiindca dezbinarea si agresivitatea gratuita devenisera parca omniprezente iar inversunarea de care dau dovada unii este demna de o cauza mai buna
  • GENEREAZA SCHIMBAREA SOCIALA - caci odata re-definite limitele comportamentului acceptabil, putem acum sa evoluam catre orizonturi mai putin sarace din punct de vedere spiritual

Dar toate astea s-ar intampla la modul ideal, fiindca, aparent, pe unii, coronavirusul ii solidarizeaza impotriva asiaticilor, ceea ce este nu doar trist dar si rusinos - vezi incidentul de la metrou. Caci vedeti, fiecare isi intelege experientele intr-un mod personal si nu obligatoriu inspirat. In plus, nu m-ar mira ca unii sa inceapa sa se lupte in magazinele alimentare pentru alimente in caz ca isteria continua.                          

 






(1) Imaginea Life Form, de Philippe Put, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Digi24, (acc. 27.02.2020), Revoltator.Un tanar asiatic a fost batut..., website: Digi24

(3) Turliuc, M., (2007), Psihosociologia Comportamentului Devianta, editura Institutul European

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu