Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 21 februarie 2019

Elementul Omega

Unii au nevoie sa invete arta de a supravietui la bullying, batjocura sau la ruda lor de la oras - "satira sociala", in timp ce altii au nevoie sa invete sa simta cand gluma lor a "sarit calul". Un articol despre umorul care ucide.


o o o

In general, umorul este o calitate care se bucura de popularitate in radul oamenilor iar cei dotati cu simtul umorului se afla printre cei mai iubiti membri ai societatii. Cu toate acestea, exista o latura a umorului care devine atat riscanta, periculoasa cat si criminala, in sensul cel mai autentic al cuvantului.

Intr-un grup de oameni exista tot felul de roluri: liderul (alfa male), care poate fi formal (seful de echipa) sau informal (seful de gasca) , grupul de sustinatori ai liderului, inteleptul grupului, mama ranitilor, regina (alpha female) si asa mai departe. Dar in mod interesant, in grup se mai afla si tipul marginal (omega male), un element pe care grupul il pastreaza pentru ca are nevoie de cineva care este atat de slab si jalnic.

Care sunt functiile unui Element Omega?


  • TINTA ALEATORIE - Cred ca grupul are nevoie de un astfel de tip pentru ca el devine tinta frustrarilor tuturor membrilor grupului - daca ai frustrari, exista cineva pe care poti sa ti le reversi, intr-un cadru securizant si "prietenos" (caci "Elementul Omega" isi merita soarta, s-a nascut ca sa fie jalnic si sa sufere pentru asta).
  • COMPARATII IN JOS - Apoi, o forma de distractie extrem de raspandita este aceea care presupune sa ii privesti pe anumiti membri ai grupului de sus, fiindca asta iti ofera un fals sentiment de  superioritate si "revansa" pe care nu ai putea sa ti-o iei in fata altcuiva, cu toate ca nu este tocmai "politically correct" sa iti iei revansa impotriva cuiva ce nu are vreo vina.
  • SARCINI PENIBILE - De asemenea, Omega Male este folosit pentru cele mai umilitoatare / jenante sarcini posibile intr-un grup si pe care nimeni altcineva nu le-ar putea duce la indeplinire. Locul in grup al lui Omega Male pare a fi un provizorat fara limite si Omega Male trebuie sa faca eforturi serioase daca vrea sa fie membru al grupului.

Asadar, pentru a sintetiza, modul cum Elementul Omega isi castiga locul in grup este urmatorul: incaseaza loviturile frustratilor, realizeaza misiuni umilitoare si devine el insusi acel "pol al stangaciei umane" de care, s-ar parea ca avem atat de multa nevoie. Dar mai exista si anomalii: Omega Male nu doreste sa isi asume aces rol - considera ca merita mult mai mult decat atat , spre exemplu, merita sa fie un lider.

Sau poate ca isi da seama ca de fapt el este liderul, dar nimeni nu il ia in serios? Cand asteptarile nu ne sunt validate si cand traim experiente pentru care nu suntem pregatiti, se cheama ca traim o trauma. In zilele noastre astfel de traume sunt la ordinea zilei, fiindca vorbim despre fenomenul de bullying. Tinerii isi pot, foarte bine, pierde viata pe acest temei, in special daca acest rol de Omega Female / Male, ii gaseste total nepregatiti psiho-emotional.

Uneori, regina razboinica a grupului poate sa porneasca o cruciada impotriva unui membru al grupului care, sa zicem ca nu i-a validat nevoile sale de regina razboinica (atentie, gesturi tandre si, pe scurt, ceea ce se numeste "narcissistic supply" - adica validare si supunere). O astfel de cruciada are drept scop retrogradarea respectivului  / respectivei la gradul de Element Omega - ultimul care merita respectul grupului si primul care merita sa fie umilit - regina razboinica se descurca de minune in aceasta misiune de la Dumnezeu.

In toata aceasta afacere, s-ar parea ca un rol important il joaca ... umorul. De fapt este o ruda foarte cruda a umorului - batjocura. Este aproape ca si umorul, fiindca lumea pare ca se distreaza, rade, glumeste, dar in esenta, se produce o agresiune simbolica si emotionala impotriva unui membru al grupului, elementul Omega, care este lipsit de dreptul de a fi respectat si de a fi tratat ca un egal.

Uneori batjocura pare a fi "bine intentionata" cum ar veni, este o "satira sociala", intrucat pare ca isi propune sa atraga atentia asupra aspectelor care ne deranjeaza la ceilalti, ridiculizandu-le. Dar chiar si asa, se mentine aspectul acesta de agresare brutala a cuiva, fie si cu pretextul ca doresti sa ii faci un bine, lui si societatii. Si da, trebuie sa fii total lipsit de empatie si, in esenta, un psihopat, pentru a face asa ceva.

Cu alte cuvinte, oricat de frumos ar fi scopul - "indreptarea societatii", el nu poate sa scuze mijlocul - "agresarea nemiloasa a celuilalt". Acum, ne putem noi astepta din partea elementului Omega sa fie tare, fiindca viata este oricum dura, si sa invete sa suporte astfel de comportamente barbare, indreptate impotriva lui. Dar adevarul este ca elementul Omega nu stie cum sa faca fata la asa ceva si primeste observatiile batjocoritoare ca pe niste chiftele otravite.   

Si, de asemenea, o sa-mi spuneti ca elementul Omega nu are nici simtul umorului si nici competentele sociale, ceea ce poate fi adevarat. Dar nici cei care se dedau la asa ceva (batjocura) nu se pot lauda cu faptul ca sunt empatici si stiu sa ajute o persoana cu o critica constructiva. Pare ca singurul lor principiu este acela ca... "pestele mare il consuma pe cel mic". Daca nu rezisti la batjocura esti veriga cea mai slaba a "lantului trofic".

Nu este ca si cand mi-as fi propus sa-i sensibilizez pe toti psihopatii care folosesc batjocura ori, mai sofisticat spus "satira sociala". Doresc prin acest entry sa ridic cortina de pe anumite fenomene sociale, spunand lucrurilor pe nume. Da, unii au nevoie sa invete sa faca fata la situatii de acest fel, in timp ce altii au nevoie sa invete sa simta cand gluma "sare calul".

Probabil ca nimic din toate astea nu se va intampla... Dar daca cititi acest articol, poate ca veti ramane cu ideea ca umorul nu este universal si poate sa distruga multe vieti si, mai ales, multe relatii la care nu va doriti obligatoriu sa renuntati. Poate ca veti intalni pe viitor persoane care "au simtul umorului" si nu le pasa de ceea ce se spune despre ele, dar probabil ca nu le pasa de nimic altceva. Justitie divina? Fiecare nas isi are nasul...








(1) Imaginea Mock Shock, de Jon Bunting, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu