Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 10 iulie 2018

Cele 7 Pacate ale Fericirii

Asteptam ca fericirea sa devina la fel de interesanta ca si nefericirea. Prin urmare, apare curentul Heroin Chic care ii salveaza pe barbati de aceste fete perfect sanatoase, promovand in schimb anorecticele cu cearcane, chinuite de toate problemele universului. Romantic, sau ce?


o o o

De ce suntem nefericiti? S-ar spune ca din motive obiective: ne lipsesc anumite lucruri materiale, emotionale sau chiar spirituale, toate identificabile in piramida nevoilor umane conceputa cu minutiozitate de catre psihologul umanist Abraham Maslow. As putea sa traiesc cu aceasta explicatie plina de logica si bun simt. Dar nu intotdeauna este valabila.

Fiindca la unii dintre noi nefericirea este mai curand o problema culturala. Nu in sensul ca suntem nefericiti pentru ca ne lipseste cultura ci, dimpotriva, suntem nefericiti pentru ca noi chiar credem in nefericire. Curentul romantic al literaturii si artei a promovat in secolul XIX (si) ideea ca, ei bine, nefericirea ar fi o stare psihologica mai interesanta decat fericirea.

Ce asteptam pentru a fi fericiti? Raspuns: asteptam ca fericirea sa fie la fel de interesanta ca nefericirea. D. Noguez 

Si eu ar trebui sa stiu despre ce vorbesc din moment ce am copilarit in anii '90, pe cand erau la moda cantecele blazate, soptite sau zbierate cu un aer afectat, in timp ce pe distinsele catwalkuri din Paris, New York sau Milano se prezenta ultima inventie a civilizatiei, modelele Heroin Chic - da, nu-i asa? Ce este atat de sic in legatura cu heroina? Deci nu ma provocati acum!

Cu toate acestea, pare sa aiba mult sens ca unele tinere sa pozeze in victime sexy fiindca barbatii au in general aceasta problema care poarta numele de "complexul salvatorului". Un barbat normal ar prefera sa se incurce cu o fata care are tot felul de probleme dar cel putin arata bine... vorba aceea "Stressed, depressed, but well dressed".

Spre deosebire de situatia in care, sa zicem, fata respectiva duduie de sanatate, are numai note mari la facultate, lucreaza intr-o multinationala si castiga mai bine ca el, desi abia si-a serbat majoratul anul trecut. Prin urmare, apare moda Heroin Chic care ii salveaza pe barbati de aceste fete perfecte din toate punctele de vedere, promovand in schimb anorecticele cu cearcane, chinuite de toate problemele universului. Romantic, sau ce?

Era poate ultima zvacnire veritabila a romantismului, curentul cultural care considera ca boala este ceva interesant si dadator de sens, impunand experientele care se desfasoara pe taisul lamei fiindca arta este mai cool atunci cand iti frange inima, iar povestile de dragoste sunt mai intense atunci cand el o salveaza pe ea. Fireste, acesti ideologi nu stiu in ce baga omenirea atunci cand viseaza cai verzi...

Dar pentru ca mi-am propus sa va demonstrez ca nu toata cultura mea generala se datoreaza faptului ca citesc mesajele de pe tricouri, am sa va impartasesc in cele ce urmeaza o lista de asa-zise pacate ale fericirii, obtinuta din cartea Cum sa-ti construiesti fericirea, scrisa de psihiatrul francez Cristophe Andre.




  • Pacatul nr I: Fericirea te face slab si mediocru
Exista satisfactii burgheze care ma dezgusta si fericiri ordinare a caror vulgaritate imi repugna. -- G. Flaubert

Angoasa obsedanta a mediocritatii pare sa fie una dintre principalele cauze ale acestei familii de critici aduse fericirii. Ne putem intreba daca aceasta atitudine nu tradeaza cumva la unii pendularea intre neputinta (nu reusesc sa ma simt fericit) si orgoliu (le sunt superior altora). Dar oare ce relatii exista intre fericire / nefericire, valoare umana si creativitate? Christophe Andre, in calitate de psihiatru ne asigura ca a vazut multe persoane a caror nefericire nu a produs nici macar un strop de creativitate vietii lor. Nu-i asa ca stiti si voi cel putin cateva astfel de persoane?

  • Pacatul nr II: Fericirea te face egoist
Oricat as trisa si oricat de tare as inchide ochii, va exista intotdeauna un caine pierdut pe undeva care ma va impiedica sa fiu fericita. -- J. Anouilh

Cei fericiti pot trece usor drept egoisti si mi-e teama ca este ceva adevar aici. In fond, ca sa conservi fericirea in interiorul tau, trebuie sa ai in vedere nevoile proprii si sa le gasesti o solutionare, cu prioritate, fie si simbolica sau provizorie, problemelor cu care te confrunti. Cu toate acestea, mi-e si mai teama ca cei nefericiti au si mai putine resurse pentru a interveni in ajutorarea celor batuti de soarta. Iar cercetarile in domeniu sustin mai curand ideea ca persoanele fericite sunt mai altruiste.

  • Pacatul nr III: Fericirea te face anxios si nefericit
Fericirea si nefericirea ma fac in egala masura nefericit. Si atunci de ce mi se intampla sa o prefer pe prima? -- E. Cioran

Atunci cand fericirea devine o obsesie, fireste ca trairile noastre devin foarte intense.  Avem tot timpul sentimentul ca eforturile pe care trebuie sa le facem pentru a ramane fericiti nici macar nu se justifica. Dar tocmai astfel de oameni nu au inteles nimic despre resorturile fericirii, despre conditiile in care apare adevarata fericire si despre necesitatea de a invata non-atasamentul religios in practica fericirii.

  • Pacatul nr IV: Fericirea este zadarnica, inselatoare si mincinoasa
Nu va temeti de fericire; ea nu exista. -- Michel Houellebecq

Depinde la care fericire va referiti. Daca intelegeti fericirea ca fiind dependenta de lucruri si persoane, atunci da, acea fericire nu poate fi decat zadarnica, inselatoare si mincinoasa. Daca va referiti la fericirea care rezulta din atitudinea de tip "resourceful" (plina de resurse), din faptul ca stiti sa va raportati la lucruri si persoane, bucurandu-va de acestea si gasindu-le substitut atunci cand ne parasesc, atunci va contrazic - fericirea nu este zadarnica. Totul este sa constientizam faptul ca traim intr-un univers prietenos si plin de resurse.

  • Pacatul nr V: Fericirea a devenit un obiectiv obligatoriu de marketing 
Unele lucruri nu pot fi cumparate. Pentru toate celelalte exista Mastercard. -- Slogan Comercial

 America s-ar face vinovata pentru confuzia intre fericire si cumparaturi. Totusi, noi ceilalti ne facem vinovati pentru ca am luat aceasta campanie ca atare si ne-au lipsit cu desavarsire convingerile proprii de rezistenta cu privire la fericire, sursa acesteia sau modul de a o obtine. Totusi, din America vine si Psihologia Pozitiva, care ne indreapta atentia catre adevaratele resorturi ale fericirii. Deci sa nu aruncam si copilul odata cu apa din cadita...

  • Pacatul nr VI: Fericirea este noul opium al poporului
Saraci si oprimati: fericirea nu se afla decat in mintile voastre. Acceptati-va conditia si modificati-va asteptarile in loc sa nutriti la schimbare. 

Daca fericirea nu depinde de rangul social si avere, este inutil sa-ti doresti sa iei locul celor de la putere. Prin urmare va fi eliminat spiritul de revolta sau razvratirea, iar cei fericiti vor ramane intr-o stare de pasivitate monumentala, se vor insulariza si, probabil, vor vor fi indiferenti la toate cele. Dar adevarul este ca demotivarea este mai curand un aspect caracteristic nefericirii, dupa cum se observa la depresivi. 

  • Pacatul nr VII: Fericirea este vulgara
Bucuria parea vulgara, semnul unei sanatati prea bune si prea grosolane. Tristetea isi rezerva privilegiul spiritualitatii si, de aici, al profunzimii. -- A. Gide

S-ar parea ca stiinta fericirii anuleaza diferentele intre oameni. Poti fi fericit cu toate ca provii dintr-un gheto, si tot la fel, poate fi fericit si cel care s-a nascut intr-o familie bogata intr-un cartier select. De asemenea, o persoana fericita este si mai abordabila, indiferent de clasa sociala careia ii apartine, socializeaza usor si ii plac oamenii. Cu nefericirea insa apare distinctia iar specificul personal este accentuat. Persoanele nefericite au un ceva special, doar al lor.

Dupa cum observati, toate aceste asa-zise pacate ale fericirii, nu sunt decat niste false probleme care le apar unora fiindca incearca sa para interesanti si au gasit solutia optima. Dar fericirea este o stare fertila din punct de vedere social, profesional si personal si este starea naturala a omului. In absenta fericirii ne pierdem sanatatea, atractivitatea, productivitatea si, in general, avem numai de pierdut. Chiar si mitul romantic al geniului nefericit dar prodigios si creativ este o iluzie. 








(1) Imaginea Heroin Chic, de Liam Richards, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu