Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 8 ianuarie 2018

Emotii Necunoscute

Ai "emotii". Dar daca ar fi sa creezi o emotie noua, cum ai denumi-o si care ar fi manifestarea sa? Cand ar aparea, in ce context? Nimeni nu ne opreste sa inventăm noi emotii, in afara de propriile limite.




Obisnuiesc sa le spun celor care doresc sa isi dezvolte inteligenta emotionala ca nu exista nicio emotie care sa nu fie legata de o dorinta. Emotiile pozitive spun ca suntem aliniati cu dorintele noastre, in timp ce emotiile negative ne sesizeaza indepartarea de ceea ce ne dorim - viata noastra nu este si nici nu se apropie de ceea ce ne dorim.

Cu alte cuvinte, emotiile, inclusiv cele asa zis negative, au un rol pozitiv, adaptativ, de busola, de orientare a comportamentului. Este un sistem similar celui fiziologic de orientate către ceea ce produce plăcere si de evitare a ceea ce produce durere, de care dispun si speciile inferioare noua.

Dar sistemul afectiv este ceva mai subtil si poate sa faca lucruri mult mai interesante: spre exemplu, sa produca o evitare a unei situatii placute pe termen scurt dar dezastruoase pe termen lung. Imaginati-va emotia pe care o simti cand ti se ofera un drog din categoria de risc "A".

Aparitia emotiilor depinde in principal de trei lucruri, fiind un rezultat al interactiunii acestora.

1. Felul cum vedem viata, convingeri, credinte;
2. Ceea ce ne dorim, valori, idealuri;
3. Ceea ce se intampla propriu zis, realitate, stimuli din lumea externa.

Unii ar adauaga si mostenirea genetica, dar personal consider ca nu este atat de relevanta, desi pare ca isi pune amprenta pe ceea ce simtim - poate pentru ca intelegem lucrurile si avem aceleasi valori ca si parintii nostri?

Spuneam la inceput ca nimeni nu ne opreste sa inventam emotii. Desi probabil ca ar fi doar niste 'variatiuni pe aceeasi tema', intrucat emotiile de care avem nevoie pentru a intelege conotatia unei situatii (oportunitate / pericol) sunt deja bine definte.


  • TRISTETEA - cand ai pierdut ceea ce iubesti. Emotia pierderii.
  • FRICA - apare cand ceea ce iti doresti este pus sub semnul intrebarii. Emotia retragerii.
  • FURIA - cand risti sa pierzi ceva ce crezi ca ti se cuvine. Emotia luptei.
  • INCREDEREA - cand un lucru pe care ti-l doresti este in posesia ta ori pe cale sa intre in posesia ta. Emotia castigului.

Dincolo de aceste emotii de baza si dincolo de nuantele emotionale obtinute prin combinarea lor (angoasa, resemnare, speranta, resentiment, etc), apar emotii noi chiar si in zilele noastre, avand un caracter adaptativ limitat, as spune eu, dar tradand o creativitate demna de invidiat. Iata spre exemplu urmatoarea lista de emotii:




  • SONDER - intelegerea spontana a faptului ca fiecare trecator are o viata complexa si dinamica, ca si a ta, ca fiecare are o poveste proprie. 
  • OPIA - intensitatea ambigua a faptului de a privi pe cineva in ochi care creaza o senzatie de vulnerabilitate si invadare, in acelasi timp. 
  • MONACHOPSIS - sentimentul subtil si persistent de a te afla in locul ne potrivit la momentul nepotrivit
  • LIBEROSIS - sentimentul sau dorinta de a-ti pasa mai putin in legatura cu toate lucrurile.
  • RUBATOSIS - constiinta si constientizarea intrucatva tulburatoare a propriilor batai ale inimii.
  • KENOPSIA - atmosfera ciudata si intriganta a unui loc care de regula este plin de oameni dar in momentul prezent este abandonat si linistit.
  • CRYSALISM - se refera la linistea "amniotica" de a fi la adapost in timp ce afara se desfasoara o furtuna.
  • ANECDOCHE - ceea ce simti in timpul unei conversatii in care toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta.
  • ELLIPSISM - tristetea faptului ca nu vei sti niciodata cum va evolua istoria omenirii.
  • OCCHIOLISM - emotia constientizarii faptului ca perspectiva ta este profund limitata.
  • ONISM - emotia constientizarii faptului ca nu cunosti decat o mica parte din univers si din lumea inconjuratoare.
  • KOINOPHOBIA - frica obsedanta si persistenta legata de faptul ca ai trait o viata obisnuita, banala.
  • LUTALICA - emotia izvorata din constientizarea faptului ca exista o parte a fintei tale care nu se incadreaza in nicio categorie cunoscuta. 
  • DES VU - emotia constientizarii faptului ca momentul prezent va deveni o amintire.
  • YU YI - dorinta de a simti experientele in mod intens, din nou.
  • ZENOSYNE - sentimentul sau senzatia ca timpul se scurge din ce in ce mai rapid.
  • KLEXOS - emotia faptului de a trai in trecut.
  • SOCHA - emotia creata de constientizarea vulnerabilitatii ascunse a celor din jur.
  • MORII - dorinta de a prezerva o experienta trecatoare cu ajutorul unui jurnal, a unei fotografii sau a unui film. 
  • NODUS TOLLENS - emotia pe care o traiesti atunci cand constientizezi faptul ca viata ta nu se potriveste intr-o poveste unitara.
  • AMBEDO - emotia pe care o experimentezi intr-un moment pe care alegi sa il traiesti pentru el, fara un alt scop.
  • ALAZIA - teama ca ai ajuns intr-un moment in care nu te mai poti schimba, nu iti mai este permisa evolutia.
  • AVENOIR - dorinta de a vedea amintirile inainte de a se forma, de a vedea viitorul.

Dupa cum observati, creativitatea umana nu cunoaste limite si, chiar daca valoarea adaptativa a acestor emotii este una vaga, nu poti sa nu admiri mintile rafinate care creaza aceste emotii sau, cine stie, le experimenteaza mai intai pentru ca apoi sa le dea un nume. Iar faptul ca numele respectiv seamana cu un nume de diagnostic psihiatric confera mister si profunzime acestei opere de cladire a sublimului uman.





Aplicatie: constientizeaza o emotie traita intr-un anumit context si incearca sa o definesti si sa ii oferi un nume. Ex: NARATIO - emotia pe care o simti atunci cand parfumul unei persoane total necunoscute iti spune o poveste neclara.









(1) Imaginea Feel, de Davide Cassanello, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. Interesanta si frumoasa provocarea ta! :) Nu cred ca emotiile se inventeaza, ele se traiesc pur si simplu. Dar daca prin descrierea lor (identificarea fiecarei nuante) si respectiv etichetarea lor ajungem sa ne cunoastem, nu pot decat sa interpretez intregul articol ca pe o urare si o invitatie totodata: ai curajul de a trai pentru a simti lucruri pe care nu le-ai mai simtit vreodata si intelepciunea de a le analiza totodata, descoperindu-te dincolo de aparente, de conventii si simulari.
    P.S. Desigur, citindu-ti articolele, ma indoiesc ca ne indemni spre fapte extreme care sa atraga emotii ce ne fac inumani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si emotiile extreme, care se nasc in situatii extreme, trăite de oameni neconformisti sunt tot emotii... acum ca m-ai facut atent la asta. De exemplu, cum ar fi sa constentizezi acea emotie pe care o simti cand privesti un film de groaza si te identifici cu monstrul / psihopatul / abuzatorul / extraterestrul care se hraneste cu bunicute nevinovate. (Na ca te-am pus pe ganduri cu asta). L.O.L.

    RăspundețiȘtergere