Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 26 decembrie 2017

Alchimistul Sunetului

Nu este usor sa patrunzi in topurile muzicale occidentale iar batalia este crunta. Si totusi, un roman a reusit sa o faca, fara mana intinsa si fara formula "s'il vous plaît monsieur"! Bravo!




Poate il idolatrizati pe Gheoghe Hagi sau pe Simona Halep, ori, de ce nu, pe Regele Mihai 1 - pe buna dreptate. Sunt multi romani care au facut onoare acestei tari si cred ca nu intotdeauna suntem constienti de contributia lor. Avem numeroase motive sa fim mandri ca suntem romani si sa urmam exemplul celor care si-au croit un drum catre succes chiar si acolo unde nimeni nu ne-ar fi dat vreo sansa.

Cred ca este minunat ca avem cativa literati despre care se poate vorbi cu mandrie si cativa inventatori atinsi de harul divin. De asemenea, avem cativa sportivi de poveste, iar multe popoare occidentale si-ar fi dorit sa poata spune ca acestia le apartin, ca sunt sange din sangele lor. Poate mai putini stiu insa ca avem un reprezentant in muzica pop a anilor 80 si 90, inca activ, care a cochetat cu primele locuri ale topurilor.

Ma bucura cu atat mai mult un astfel de succes cu cat stiu ca nu este deloc usor sa patrunzi in topurile occidentale iar batalia este crunta. Dar noi romanii avem pe cineva care a reusit sa patrunda in topuri si sa castige o multime de bani vanzand discuri publicului occidental. Eu personal il admir si pentru ca s-a casatorit cu o solista de mare succes in anii 80, de o frumusete rapitoare. Este vorba despre sotul Sandrei, compozitorul si producatorul roman Michael Cretu.

Din cate inteleg, este nascut in Bucuresti, in anul 1957, dintr-un tata roman si o mama austriaca. Gena muzicala se afla in familie si probabil ca o mostenit-o de la unchiul sau, Ion Voicu care era violonist si a fondat orchestra nationala de camera. Lui Michael i-a placut muzica de mic si a atras atentia prin inclinatia sa. A mers la liceul de muzica din Bucuresti continuandu-si studiile in domeniu la Academia de Muzica din Frankfurt.




Cred ca nu mi-ar ajunge cateva ore sa vorbesc despre tot ce a facut Michael Cretu in muzica pop. Imi amintesc insa ca pe cand eram copil se difuzau tot timpul cantecele Enigma, incarcate de parfum si spiritualitate si parca imi era greu sa concep cat de roman este cel care a produs aceste cantece. Michael Cretu este un cosmopolit si da, este un alchimist al sunetului. In plus, el este roman, este romanul nostru!

Iata o selectie de cantece in care Michael Cretu a avut un rol ca si compozitor, interpret sau producator.


Michael Cretu ~ Wild River (1978, compozitor, solist)




Peter Kent ~ For You (1982, compozitor si producator)




A La Carte ~ In the Summer Sun of Greece (1983, compozitor)




Hubert Kah ~ Wenn der Mond die Sonne Beruhrt (1985, producator)




Sandra ~ Secret Land (1989, compozitor, producator)




Enigma ~ Mea Culpa (1990, compozitor, producator)




Maggie Reily ~ Every SIngle Heartbeat (1993, compozitor, producator)




Andru Donalds ~ All Out of Love (1999, producator)




ATB, Enigma ~ Enigmatic Encounter (2000, compozitor)




Ca o ultima observatie, in timp ce faceam aceasta selectie, am observat ca piesele respective primesc destul de multe comentarii pe youtube, si nu am intalnit inca un comentariu negativ la adresa lui Michael Cretu. In plus, comentariile sunt facute in romana, spaniola, italiana, engleza, germana si franceza. Si cred ca asta spune multe despre faptul ca acest om a lasat o urma in multe dintre tarile occidentale prin care a trecut, a compus si a cantat.








(1) Imaginea Success, de Taylor Johnson, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 25.12.2017), Michael Cretu, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu